Witam
Jestem nowy na tym forum. Bardzo dużo czytałem i zainteresował mnie temat wykonywania modeli statków. Na chwilę obecną jestem na etapie gromadzenia urządzeń, którw pomogą mi przy budowie modeli i mam pewien dylemat.
1.Czy zakupić sobie urządzenie DREMEL - ponieważ jest wielofunkcyjne cięcie, szlifowanie, frezowanie, wiercenie itd.
2. Czy zakupić
- Wiertarkę do której dokupię odpowiednie końcówki np. do frezowania ( mam nadzieję, że końcówki dremelowskie będą pasowały). Posłuży za urządzenie do wiercenia, frezowania być może dostosuję ją do możliwości pełniącej funkcję tokarki.
- Wycinarkę - do wycinania np. wręg.
- Piłę stołową
Po czym dorobię do nich stoły, stelaże jak to opisywali Koledzy, aby móc w pełni korzystać z ich funkcji.
Nie mam doświadczenia w tym temacie tak więc proszę o pomoc.
Co bedzie bardziej korzystne, lepsze, funkcjonalniejsze przy wykonywaniu modeli z drewna. Co bardziej mi się przyda 1 czy 2? Zarówno przy zakupie dremela, czy narzędzi z punktu drugiego będę musiał wydać jakieś pieniądze, ale chciałbym je wydać rozsądnie tzn. zakup takich narzędzi, które będę wykorzystywał, a nie takich które będą bezużyteczne.
Być może zapomniałem jeszcze o jakiś elektronarzędziach, które przydadzą mi się do pracy nad modelami tak więc proszę także o jakieś sugestie, podpowiedzi.
Z góry dziekuję za odpowiedźi.
Pozdrawiam
Dylemat co do elektronarzędzi modelarskich
-
- krzysztof
Re: Dylemat co do elektronarzędzi modelarskich
No to ja pierwszy Ci odpowiem,
Znam modelarzy, którzy wykonali nieprzeciętne modele przy użyciu jedynie kilku podstawowych narzędzi. Poważne zakupy dedykowane przyszłemu hobby wg mnie mijają się z celem. Zacznij wykonywać proste modele przy użyciu tych narzędzi co masz. Wydasz kilkaset złotych na przydaśki, które nie daj Bożę, po zrezygnowaniu z hobby będą zalegać szuflady. Buduj, a potrzeby sprzętowe same Ci wyjdą.
Dremel jest pomocny, ale nie konieczny. Wiertarkę w XXI chyba w każdym domu znajdziemy. Nota bene końcówki Dremela do klasycznej wiertarki nie pasują, Nie te obroty pracy, nie ta średnica trzpienia końcówki.
Wyrzynarka do wycięcia kilku wręg raz na kilka lat - zakup nieekonomiczny. Z pewnością ktoś ze znajomych takową posiada. Najważniejszy jest klej, linijka, nożyk, papiery ścierne różnej gradacji i mnóstwo chęci,
Zresztą temat narzędzi to temat rzeka. Jak Cię wciągnie na dobre to dopiero czas na poważne zakupy.
Znam modelarzy, którzy wykonali nieprzeciętne modele przy użyciu jedynie kilku podstawowych narzędzi. Poważne zakupy dedykowane przyszłemu hobby wg mnie mijają się z celem. Zacznij wykonywać proste modele przy użyciu tych narzędzi co masz. Wydasz kilkaset złotych na przydaśki, które nie daj Bożę, po zrezygnowaniu z hobby będą zalegać szuflady. Buduj, a potrzeby sprzętowe same Ci wyjdą.
Dremel jest pomocny, ale nie konieczny. Wiertarkę w XXI chyba w każdym domu znajdziemy. Nota bene końcówki Dremela do klasycznej wiertarki nie pasują, Nie te obroty pracy, nie ta średnica trzpienia końcówki.
Wyrzynarka do wycięcia kilku wręg raz na kilka lat - zakup nieekonomiczny. Z pewnością ktoś ze znajomych takową posiada. Najważniejszy jest klej, linijka, nożyk, papiery ścierne różnej gradacji i mnóstwo chęci,
Zresztą temat narzędzi to temat rzeka. Jak Cię wciągnie na dobre to dopiero czas na poważne zakupy.
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- mirek
Na początek to raczej proponuję narzędzia ręczne , czyli piłka włosowa , jakieś pilniki, mała wiertarka, jakieś nożyki np. Olfa itd.
Na elektronarzędzia przyjdzie czas , na pewno bardzo przydatne są elektronarzędzia typu Dremel , Proxxon. Spróbuj coś zrobić a potem kompletuj elektronarzędzia .zastosowanie elektronarzędzi tez wymaga doświadczenia a z tym u ciebie jak piszesz dość krucho.
W miarę upływu czasu i zaangażowania w hobby na pewno dojdziesz do wniosku , że to ci potrzebne a później inne urządzonko ( maszynka )
Na elektronarzędzia przyjdzie czas , na pewno bardzo przydatne są elektronarzędzia typu Dremel , Proxxon. Spróbuj coś zrobić a potem kompletuj elektronarzędzia .zastosowanie elektronarzędzi tez wymaga doświadczenia a z tym u ciebie jak piszesz dość krucho.
W miarę upływu czasu i zaangażowania w hobby na pewno dojdziesz do wniosku , że to ci potrzebne a później inne urządzonko ( maszynka )
Pozdrawiam Mirek Rybus
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Tak jak koledzy napisali piętro wyżej... jak zaczniesz budować modele to sam zobaczysz co ci będzie potrzebne, bo tak okupować się na zapas to średnio
W miarę zaangażowania w hobby będziesz kupował elektronarzędzia... jedyne co na początek polecam to jakaś ręczna szlifiereczka Proxxona np. FBS albo jakiś dremelek....
Pozdrawiam
Mateusz

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- antosiek
Całkowicie zgadzam się z przedmówcami. Najlepiej kupować w trakcie pracy nad modelem. Jak zaczynałem swój model to miałem tylko ręczne, podstawowe narzędzia. Teraz mam i Dremela i Proxxona i pilarkę. W ten sposób unikamy wydawania forsy na zbędne sprawy.
- ramol
no to mogę zaproponować przejrzenie mojego warsztatu, na dobrą sprawę to mam na razie piłkę ręczną i wycinarkę do paneli
troche skalpeli, łamanych nożyków, jakieś iglaki i nie licząc ostatniego zakupu bo go jeszcze do modelu nie używałem to na razie tyle mam, reszta wyjdzie z czasem co mi potrzeba.

- grzegorz75
http://www.iik.suzuki.pl/
- safari28
Witaj tak jak powyżej koledzy wszystko wymienili. Apropo dremelka jakbyś się kiedyś zdecydował to koniecznie 4000 z wałkiem giętkim. Maszynka ma naprawdę imponującą moc i regulacje obrotów. Zobaczysz jakie to jest istotne. Wszelkie przystawki możesz dokupić lub samemu dorobić, na bank wszystko uciągnie i nie przeciążysz urządzenia.