Ahoj!
Stałem się posiadaczem niewelkiej frezarki CNC. Jako, że mam ją od niedawna do tej pory nie poznałem jej możliwości ale zastanawiam się na ile może się ona przydać w warsztacie modelarza-szkutnika. Oczywiście mam świadomość, że można za jej pomocą wyczyniać przeróżne cuda, ale chcaiłbym w miarę Waszej wiedzy i możliwości usystematyzować te informacje.
Na początek chcę zapytać czy macie jakieś doświadczenie z wycinaniem profili wręg ze szczególnym naciskiem na wykorzystanie ich w metodzie "plank-on-frame" czy też po naszemu "planka na wrędze". Czy ma to Waszym zdaniem sens ?
Drugie pytanie dotyczy przędkości obrotowych wrzeciona podczas frezowania drewna. Jak je ustawić? Lepiej wolny przesuw z niskimi obrotami wrzeciona, czy odwrotnie ?
Pozdrawiam
Robert
CNC w modelarstwie szkutniczym.
- mirek
Re: CNC w modelarstwie szkutniczym.
Frezarka CNC jest kapitalnym narzędziem o sporych możliwościach .
Temat jest dość złożony i nie sposób omówić go w kilku zdaniach , ale na początek kilka wskazówek tyczących samej maszyny .
Ja używam wrzeciona Kress 800 W z regulowaną prędkością obrotową i wycinam na prędkości ok. 8000 obr/min .
Prędkość posuwu uzależnione są od grubości freza , tutaj musisz ustawić sobie eksperymentalnie i to już w momencie robienia kodu
Temat jest dość złożony i nie sposób omówić go w kilku zdaniach , ale na początek kilka wskazówek tyczących samej maszyny .
Ja używam wrzeciona Kress 800 W z regulowaną prędkością obrotową i wycinam na prędkości ok. 8000 obr/min .
Prędkość posuwu uzależnione są od grubości freza , tutaj musisz ustawić sobie eksperymentalnie i to już w momencie robienia kodu
Pozdrawiam Mirek Rybus
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
W Rolandzie używam programu DrEngrawe (f-my Roland) i jest to typowy program do grawerowania
aczkolwiek można robić cięcie w kilku przebiegach z programowanym skokiem przebiegu.
Maszyna przyjmuje również rysunki CorelDraw bez jakichkolwiek konwersji niemniej wtedy
pracuje z najniższą prędkością posuwu i max. skokiem 0,1 mm (10 przebiegów aby przeciąć 1 mm).
W Engrawie można to oczywiście zwiększyć aż do złamania frezu włącznie.
Głowica i i mocowanie są nietypowe a frezy drogie. Silnik wrzeciona 50 W obroty max 20 tys.
Wałek frezu ma średnicę 3,175 mm a długość 114mm kosztuje 200 do 400 zł za szt.
Te grawerskie są wytrzymałe bo maja trójkątne ostrze, ale te do cięcia ... moment i po frezie.
Mam też program 3D Engrave który:
- umożliwia tworzenie obiektów przestrzennych (np. tekstu 3D lub płaskorzeźby) z powierzchni płaskich
- pozwala na określenie różnych głębokości cięcia dla jednego projektu, dzięki czemu można uzyskać ciekawsze efekty wizualne
- pozwala na tworzenie liter, znaków oraz kształtów wypukłych lub wklęsłych
- umożliwia import modelu w różnych formatach, m.in. DXF, PIX i BMP.
Ale tego jeszcze nie próbowałem.
Jest też program Virtual MODELA, który pozwala na symulację wyglądu gotowego obiektu jeszcze przed wykonaniem cięcia. Tym się bawię czasami.
Fotki moich frezów. Bo bez fotek trudno dyskutować.
Frezy świetnie tną szyby, wiadomo węglik i to dobrej jakości (tylko ta cena).
aczkolwiek można robić cięcie w kilku przebiegach z programowanym skokiem przebiegu.
Maszyna przyjmuje również rysunki CorelDraw bez jakichkolwiek konwersji niemniej wtedy
pracuje z najniższą prędkością posuwu i max. skokiem 0,1 mm (10 przebiegów aby przeciąć 1 mm).
W Engrawie można to oczywiście zwiększyć aż do złamania frezu włącznie.
Głowica i i mocowanie są nietypowe a frezy drogie. Silnik wrzeciona 50 W obroty max 20 tys.
Wałek frezu ma średnicę 3,175 mm a długość 114mm kosztuje 200 do 400 zł za szt.
Te grawerskie są wytrzymałe bo maja trójkątne ostrze, ale te do cięcia ... moment i po frezie.
Mam też program 3D Engrave który:
- umożliwia tworzenie obiektów przestrzennych (np. tekstu 3D lub płaskorzeźby) z powierzchni płaskich
- pozwala na określenie różnych głębokości cięcia dla jednego projektu, dzięki czemu można uzyskać ciekawsze efekty wizualne
- pozwala na tworzenie liter, znaków oraz kształtów wypukłych lub wklęsłych
- umożliwia import modelu w różnych formatach, m.in. DXF, PIX i BMP.
Ale tego jeszcze nie próbowałem.
Jest też program Virtual MODELA, który pozwala na symulację wyglądu gotowego obiektu jeszcze przed wykonaniem cięcia. Tym się bawię czasami.
Fotki moich frezów. Bo bez fotek trudno dyskutować.
Frezy świetnie tną szyby, wiadomo węglik i to dobrej jakości (tylko ta cena).
- Yaxa
Mirku. Dziękuję za odpowiedź. Czy znasz jakieś linki do konkretnych tematów związanych z jak to napisałeś "robieniem kodu". Próbowałem coś znaleźć na stronie http://www.cnc.info.pl/ ale nie bardzo wiem które z wątków mogą się naprawdę przydać kompletnemu laikowi. Możesz coś polecić ? Na przykład nie wiem w którym momencie należy uwzględnić średnicę roboczą narzędzia skrawającego i po wycięciu przedmiot jest mniejszy o promień narzędzia 
Do projektowania wykorzystuję Corela 9.0 a maszynę obsługuje STEP2CNC.

Do projektowania wykorzystuję Corela 9.0 a maszynę obsługuje STEP2CNC.
- Yaxa
Romku właśnie frez takiego typu (do grawerowania) zajechałem w czasie pierwszej próby pracy na maszynie. Co prawda mój kosztował "tylo" 70 zł, ale nieźle się wqrzyłem. Mam zakupionych trochę frezów różnych rozmiarów, zarówno go grawerowania jak i do wycinania i obawiam się o ich kondycję 

- mirek
http://www.cnc.info.pl/
Poczytaj o programie Mach - 3 ja na nim robię
Poczytaj o programie Mach - 3 ja na nim robię
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Yaxa
Mirku dziękuję za informację 
Podejrzewam, że wszystkie programy mają podobne funkcje, przynajmniej przy wykorzystaniu przez amatora. Mam już kupioną licencję na STEP2CNC i to na nim zamierzam pracować, ale oczywiście zaraz zabieram się za lakturę podanego przez Ciebie wątku.
Pozdrawiam
Robert

Podejrzewam, że wszystkie programy mają podobne funkcje, przynajmniej przy wykorzystaniu przez amatora. Mam już kupioną licencję na STEP2CNC i to na nim zamierzam pracować, ale oczywiście zaraz zabieram się za lakturę podanego przez Ciebie wątku.
Pozdrawiam
Robert
-
co do maszyny cnc to na razie je oglądam min. na ww forum, co do samej istoty pracy to nie zmieniła się
i jest taka sama jak w sterowanych ręcznie, jeżeli brak ci doświadczenia w pracy maszyną, które pozwala "na oko " dobierać parametry pracy, proponuje zaopatrzyć się chociażby na wszystkim znanym portalu aukcyjnym a "Poradnik Frezera" E. Górski . ładnie tam jest to opisane , pozwala to na rzec można "fachowy" dobór prędkości i posuwów
i jest taka sama jak w sterowanych ręcznie, jeżeli brak ci doświadczenia w pracy maszyną, które pozwala "na oko " dobierać parametry pracy, proponuje zaopatrzyć się chociażby na wszystkim znanym portalu aukcyjnym a "Poradnik Frezera" E. Górski . ładnie tam jest to opisane , pozwala to na rzec można "fachowy" dobór prędkości i posuwów
- Yaxa
Dzięki za info o "Poradniku Frezera". Na pewno skorzystam.
Zastanawiam się nad dokupieniem do frezarki stołu podcisnieniowego. Ale nie wiem czy to rozwiązanie się sprawdzi przy obróbce małych przedmiotów (o małej powierzchni styku z blatem). Pozda tym nie wiem jakiego typu kompresora trzeba użyć do takiego stołu. Sam stół to wydatek rzedu 450 zł. Ile może kosztować kompresor do niego ? Czy może wystarczy odkurzacz (mam warsztatowego Proxxona). Myślę o stole o powierzchni 300 x 400 mm. bo taka mam frezarkę.
Zastanawiam się nad dokupieniem do frezarki stołu podcisnieniowego. Ale nie wiem czy to rozwiązanie się sprawdzi przy obróbce małych przedmiotów (o małej powierzchni styku z blatem). Pozda tym nie wiem jakiego typu kompresora trzeba użyć do takiego stołu. Sam stół to wydatek rzedu 450 zł. Ile może kosztować kompresor do niego ? Czy może wystarczy odkurzacz (mam warsztatowego Proxxona). Myślę o stole o powierzchni 300 x 400 mm. bo taka mam frezarkę.
- Leon27
JAkiś czas temu znalazłem takie coś http://sailmodel.alfamoon.com/cnc/index.htm
Gość sam to zbudował i z grubsza pokazuje rozwiązanie swojego pomysłu.

Gość sam to zbudował i z grubsza pokazuje rozwiązanie swojego pomysłu.