TomekA pisze:Nie ma potrzeby byc tu zgryzliwym, dowcipnym czy oryginalnym.
...
Wybacz, ale ja jestem zgryźliwy z racji wieku. A i charakter wredny mam.
TomekA pisze:...
Mieszkam juz poza Polska przez 32 lata, a wiec dluzej niz wiekszosc z Was zyje na tej planecie, i
zaczynam juz dostrzegac u siebie pewne poczatki zapominania ojczystego jezyka w gebie - prosze z tej przyczyny o wyrozumialosc.
...
I tu się okazuje, że znów należę do mniejszości.
A'propos, Obama to facet a nie kobieta, wiec wyeliminowal, a nie "wyeliminowala" - to tak gwoli przypomnienia.
...
Jaki facet nosi nazwisko Obama ? To MUSI być ukryta kobieta, inaczej nazywałby się Obam.
Informuje tez, ze nie ma potrzeby przypominac mi, (gdyby Cie naszla taka ochota) zebym w jez. polskim uzywal polskich znakow przestankowych - wiem i pamietam o ich istnieniu, ale poniewaz dzis juz gros mej korespondencji robie w jez. angielskim, nie warto mi za kazdym razem przestawiac komputer dla tych "ogonkow" - mam nadzieje, ze bez nich moje zdania sa ogolnie zrozumiane?
...
Informuję, że znaki z "ogonkami" nazywają się diakrytyczne a nie przestankowe.
Przestankowe, to same "ogonki" bez znaków.
I jednocześnie zwracam uwagę Szanownego Interlokutora Emigranta, że nie czepiałem się braku
owych znaków diakrytycznych.
Tu chciałem coś o szacunku, ale się powstrzymam.
W koncu, liczy sie tu wartosc merytoryczna wypowiedzi i nie czepiajmy sie mniej istotnych bledow czy bledzikow, a raczej koncentrujmy sie na modelarstwie! Dla zasad gramatycznych sa inne fora (l. mnoga od forum).
...
I tu się mylisz, Młody Przyjacielu, najbardziej lotna i odkrywcza myśl, wyrażona z błędami,
jakie by one nie były, znacznie traci.
Na tym Forum rozmawiamy o modelarstwie, ale poprawną Polszczyzną.
Jednocześnie informuję Cię, że na tym Forum się bawimy, a zabawy językowe należą do
zabawy bezsprzecznie.
A za "Polske" z malej litery przepraszam - mea culpa! Obiecuje poprawe i prosze o rozgrzeszenie!![]()
...
Ja wybaczam, a czy Polska też ? Pewnie tak.
Z ukłonami
Andrzej Korycki