Ropewalk
- tadheus
Re: Ropewalk
Oryginalny pasek kupię, tylko muszę się wybrać do sklepu z częściami do urządzeń AGD.Pytałem już i mają.
Pozdrawiam, Paweł.
- ryszardw
Tez stosowałem oryginalny pasek ale trochę rzucało.Po założeniu oringa o średnicy 3,5-4mm(uszczelki typu O)pracuje idealnie.Podobnie zrobiłem w owijarce lin.R
- tadheus
Prace posuwają się powoli do przodu.Kupiłem O-ringi.Niby identyczne ,a różnią się twardością gumy.Zobaczę,który będzie lepszy.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
- tadheus
- ryszardw
Super Ci to wychodzi.Jak już masz jednostkę napędową to wykonaj teraz prowadnicę i napinacz linki.Pozwoli Ci to na zwijanie dowolnej dł liny.Zobacz na rozwiązanie Kazka .Ja tez to zastosowałem i jestem bardzo zadowolony.Jedna szpulka służy do zwijania nadmiaru żyłki prowadnicy grzybka ,druga z hamulcem szpulki (jak w maszynie do szycia)z haczykiem i krętlikiem wędkarskim do mocowania zwijanej linki.R
- tadheus
Tak na szybko ukręciłem linkę z 18 nitek ,Długość ok 1,5 m grubość 2,4 mm.Nie używałem prowadnic,grzybka i szpulek.Długość linki ogranicza wielkość pomieszczenia.Mam koncepcję rozwoju tego ropa o przystawki praktycznie kręcące linki gdzie jedynym ograniczeniem będzie długość nici na szpulce.Linka na zdjęciu nie jest zaimpregnowana.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
- mirek
No i masz piękną linkę kotwiczną , tak powinny wyglądać wszystkie linki !!!
Pozdrawiam Mirek Rybus
- tadheus
Teraz dalszy ciąg przemyśleń na temat mojego ropa.W miejsce nakrętek z haczykami można zamontować trzy głowiczki z szpulkami na których jest nawinięta odpowiednia ilość nici (jednej lub kilku).Nitka przechodząca przez ramię jest blokowana śrubką .Po drugiej stronie zestawu jest podobna głowica odpowiednio większa do odbierania skręconej linki.
[b]Przepraszam za jakość rysunku[b]
Myślę,że przy takiej modyfikacji ropa można w małym pomieszczeniu skręcać bardzo długie linki.
Proszę o opinie .
[b]Przepraszam za jakość rysunku[b]
Myślę,że przy takiej modyfikacji ropa można w małym pomieszczeniu skręcać bardzo długie linki.
Proszę o opinie .
Pozdrawiam, Paweł.