Ta też jest dobra ( radziecka myśl techniczna) .
Wstawiłem tarcze proxxona widiowa i tnie jak masło .
Mam ja już około 30 lat i nie jeden model zbudowałem na niej .
Ta na fotce to nie moja , moje jest już po przeżyciach , fotka znaleziona w necie .
Nie raz na allegro sprzedają i po nie dużych pieniądzach .
Proxxon tarczowa piła stołowa.
-
Re: Proxxon tarczowa piła stołowa.
- Załączniki
-
- IMG_3018.jpg (44.22 KiB) Przejrzano 7935 razy
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- koziobrody
Właśnie taką przerabiam.Zrobiłem już większy stół z blachy aluminiowej i inny sposób podnoszenia i mocowania.Poszukuję przymiarowego kątownika do cięcia pod kątem.Myślałem o Proxonowym ale nie chcą sprzedać osobno.Muszę jednak coś wykombinować na mocowanie kątownika.Jutro idę napadnąć tokarza,aby dorobił tarcze do piłek osobno z dziurą 10 i 13mm pod frezy piłkowe.Jeżeli trzeba zamieszczę fotki.Ostatnio ta maszynka była na Allegro po 100zł na kup teraz i nie poszła.Był to zestaw nie tylko pilarki ale szlifierki i tokarki.To przecież ruskie gniotsa nie łamiotsa.
- Kapitansio
- Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kiedy byłem młody i piękny miałem w rekach takie ustrojstwo. To tnie jak "talala". Problem się rodzi jak trzeba przeciąć kawałek arkusza sklejki trochę większego. Ogranicza to "zabudowa". Przebudowa powinna być przeprowadzona w większym zakresie.
Pozdrawiam
Kapitansio
Pozdrawiam
Kapitansio
-
viewtopic.php?f=536&t=45944 Odkrywacie to co już odkryte i opisane zostało.
- Piotras
Również jestem posiadaczem piły FET i jestem z niej bardzo zadowolony. Piła jest droga, ale warta tej ceny bo już nie muszę Mirkowi zawracać 4-liter o listewki tylko w miare możliwości jestem w stanie sam sobie je wyciąć. Piłą jest bardzo dobra - możliwość regulacji wysokości piły jak i kąt pod którym można ciąć drewno. Zdecydowanie polecam piłę FET.
Przy zakupie piły polecam zakup tarczy z 36 zębami. W zestawie jest tarcza 24 zęby która ponoć tnie gorzej.
Przy zakupie piły polecam zakup tarczy z 36 zębami. W zestawie jest tarcza 24 zęby która ponoć tnie gorzej.
- Kapitansio
- Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
No tak.
Komentarze nie pozostawiają złudzeń.
Pewnie nic mi innego nie pozostanie jak kupić Proxxona...
Pozdrawiam
Kapitansio
Komentarze nie pozostawiają złudzeń.
Pewnie nic mi innego nie pozostanie jak kupić Proxxona...
Pozdrawiam
Kapitansio
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Każde urządzenie wymaga obsługi, raz na jakiś czas.
Zrobiłem obsługę( "roczną" tak w wojsku się to nazywało)...
Miałem nie publikować ale....
Warto było.
Piła jak nowa ... Cicha a naostrzona tarcza tnie jak za "dawnych czasów".
Nic nie jest "wieczne"...
Można by załączyć "obrazek" gotowej piły" po obsłudze...
ale chyba lepiej jest pokazać "jak to zrobiłem", a nie
Zobaczcie co ZROBIŁEM" i gotowe fotki.
Takie zajebistości to można w wirtualnym muzeum obejrzeć.
Co z tego wynika dla potencjalnego oglądacza, który chce Dżonkę zbudować .?
NIC. Dla mnie "GŁÓWNE ZAŁOŻENIE, FORUM" pokazujmy jak to robimy.... upada.
Szkoda.
Warto było.
Szkoda.
- TomekA
RomekS pisze:Każde urządzenie wymaga obsługi, raz na jakiś czas.
Warto było.
Szkoda.
Jakos nie potrafie wykumac, o co tu chodzi.
Czy miales zamiar pokazac, jak ostrzyc tarczke od Twego Proxxona?
A moze podasz wyjasnienia do kazdego zdjecia?
Pozdrowienia,
T
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Pokazałem , ze rozkręcenie, przesmarowanie i ponowne złożenie nie jest trudne a warto to zrobić. Na fotkach masz pokazane jak to wygląda. Nie każdy widział rozkręcone wnętrze silnika w którym nagromadziło się sporo brudu. Przy okazji możesz zobaczyć, że z jednej strony silnika jest łożysko a z drugiej tuleja wymagająca przesmarowania. To samo dotyczy tulei w zespole wału mocującego tarczę tnącą. Tuleja w tym zespole była całkiem sucha i to było źródłem hałasu. Smarowanie odbyło się olejem załączonym na fotce. Opis chyba zbędny. Drobne trociny i pył drzewny mają to do siebie, że osuszają tuleje i po pewnym czasie cały zespół napędowy zaczyna hałasować. Wymaga to smarowania.
Nie znalazłem na Forum jak to zrobić.
Można by nie załączać fotek i lakonicznie napisać.
Oczyściłem wnętrze Proxxona, przesmarowałem tuleje i naostrzyłem tarczę.
Tnie lepiej.
Albo nic nie pisać.
Nie znalazłem na Forum jak to zrobić.
Można by nie załączać fotek i lakonicznie napisać.
Oczyściłem wnętrze Proxxona, przesmarowałem tuleje i naostrzyłem tarczę.
Tnie lepiej.
Albo nic nie pisać.
- ataman
Romku, w pełni popieram Twoje rozumowanie. Fotki ilustrujące kolejne czynności są niezastąpione dla każdego, kto będzie chciał się po raz pierwszy dobrać do "bebechów" urządzenia.
Sam miałem problem z tym proxxonem, nie mogłem zdjąć widiowej piłki - weszła, ale za nic nie chciała zejść, no i musiałem rozkręcać. Rysunki zamieszczone w instrukcji tak naprawdę niewiele mówiły, rozkręcałem pod strachem...
Z innej beczki w tej samej kwestii: popsuł się odkurzacz... nijak się do niego dobrać.. no to na elektroda.pl.. szukam - opisów wiele, ale g... z nich wynika, szukam dalej, są fotki, widać, gdzie schowane są zaczepy itp.. Padła kontrolka w tablicy w aucie - jak się do niej dostać? wchodzę na forum forda - dużo opisów że gdzieś tam coś.. ale gdzie dokładnie? w końcu są fotki z rozkręcania tablicy.. no i już sam mogę bez problemu wymienić kontrolkę. I wiele jeszcze było przypadków, gdzie zdjęcia, a nie same opisy ułatwiły mi naprawę tego czy owego
TomkuA - Romkowi właśnie o to chodziło, aby inni zobaczyli i gdy będą mieli problemy, wiedzieli, jak się za nie zabrać. Takie posty są naprawdę bardzo pomocne
Sam miałem problem z tym proxxonem, nie mogłem zdjąć widiowej piłki - weszła, ale za nic nie chciała zejść, no i musiałem rozkręcać. Rysunki zamieszczone w instrukcji tak naprawdę niewiele mówiły, rozkręcałem pod strachem...
Z innej beczki w tej samej kwestii: popsuł się odkurzacz... nijak się do niego dobrać.. no to na elektroda.pl.. szukam - opisów wiele, ale g... z nich wynika, szukam dalej, są fotki, widać, gdzie schowane są zaczepy itp.. Padła kontrolka w tablicy w aucie - jak się do niej dostać? wchodzę na forum forda - dużo opisów że gdzieś tam coś.. ale gdzie dokładnie? w końcu są fotki z rozkręcania tablicy.. no i już sam mogę bez problemu wymienić kontrolkę. I wiele jeszcze było przypadków, gdzie zdjęcia, a nie same opisy ułatwiły mi naprawę tego czy owego
TomkuA - Romkowi właśnie o to chodziło, aby inni zobaczyli i gdy będą mieli problemy, wiedzieli, jak się za nie zabrać. Takie posty są naprawdę bardzo pomocne
Pozdrawiam