Mam na imię Dawid i na forum jestem nowy. Od lat zajmowałem się modelarstwem lotniczym a tej zimy chcę się bardziej zagłębić w szkutnictwo. Zamierzam zbudować motorówkę Riva Aquarama Special o długości około 90cm i z tej okazji dorobiłem sobie w warsztacie taką prostą szlifierkę, którą poniżej postaram się opisać.
Do zbudowania takiej szlifierki będziemy potrzebować:
- multiszlifierka (dremel czy coś podobnego, u mnie najtańsza z allegro za 60zł)
- kawałem płyty wiórowej meblarskiej 18mm (ważne zęby była gładka oleina) lub sklejka
- wiertła
- suwmiarka
- otwornica
- ściski stolarskie
- kawałek sklejki 8mm (ja użyłem 6mm + podkładka 2mm)

Pracę zaczynamy od wycięcia w sklejce otworu 17mm oraz wycięcia otwornicą "pierścienia"

gwint na multiszlifierce ma dokładnie 17,6mm przez co otwór 17mm daje się bez większego problemu wkręcić, robiąc gwint w sklejkowym pierścieniu

następnie wiercimy 4 otwory w pierścieniu a w ich miejsce wkręcimy 4 wkręty. Pierścień odrysowujemy na płycie meblowej.

w płycie wiórowej wiercimy otwór takiej średnicy żeby z lekkim luzem przeszła na wylot nasza przystawka szlifierska

pierścień przykręcamy od spodu płyty

naszą szlifierkę mocujemy za pomocą ścisków do blatu i już jest gotowa do pracy. Bardzo fajnie zbiera balsę, może nie wygląda super profesjonalnie ale swoje zadanie spełnia, a o to przecież chodzi