Po co tyle kombinować. Wejdź na Allegro, kup za dwie stówy szlifierkę, zdejmij taśmę, na bęben naklej papier ścierny 80 i masz ścierarkę jak się patrzy. Ja tego używam od dwóch lat i jest to najlepsza moja samoróbka.
A i jeszcze zdejmij kamień szlifierski z drugiej strony, żeby nie było niepotrzebnych wibracji.
https://allegro.pl/oferta/szlifierka-st ... gLI9PD_BwE
Ścierarka bębnowa po raz enty
- ralfee3
Re: Ścierarka bębnowa po raz enty
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Hej.
Główny element ścierarki zrobiony. Jak widać, całość będzie się trzymała dzięki śrubie m10 i ślizgała dzięki nowiutkim łożyskom.
Główny element ścierarki zrobiony. Jak widać, całość będzie się trzymała dzięki śrubie m10 i ślizgała dzięki nowiutkim łożyskom.
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Ciąg dalszy.
Powinienem skończyć w max 2 dni.
Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem.
Powinienem skończyć w max 2 dni.
Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem.
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Anulowana
Ostatnio zmieniony 22 gru 2019, 18:04 przez Hadżi, łącznie zmieniany 1 raz.
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- Hadżi
Witam!
Teraz powinieneś poziomicą laserową sprawdzić ustawienie osi walka i ewentualnie wprowadzić korekty. Następnie podpiąć wiertarkę do osi i wałek wprowadzić na obroty. Ze zdjęć widać, że wałek jest nierówny. Należy go przetoczyć. Musisz wykonać tymczasową metalową podpórkę długości wałka, wysoką prawie do osi wałka i ustawić ją w odległości około 1 cm od wałka. Na jakieś proste dłuto dorobić jakiś ogranicznik, który by nie pozwalał na wgłębianie dłuta w wałek więcej niż na zadaną głębokość np: 2 mm. Dłuto powinieneś przykładać do wałka na podpórce poniżej osi wałka nie więcej niż 2 mm, inaczej wyrwie Ci dłuto z reki. Ogranicznik przesuwać na dłucie po 2 mm do momentu uzyskania równej powierzchni wałka. Na takim wałku jak teraz będą wibracje i ucierpią na tym łożyska, a powierzchnia szlifowana nie będzie równa. Wałek trzeba przetoczyć czołowo dłutem, a w żadnym wypadku pilnikiem. Dłuto podczas toczenia musi być ustawione lekko pod katem w stosunku do powierzchni wałka i skrawać końcem, a nie cała płaszczyzną. Chyba, że posiadasz dłuto wyokrąglone.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
"Hadżi"
Teraz powinieneś poziomicą laserową sprawdzić ustawienie osi walka i ewentualnie wprowadzić korekty. Następnie podpiąć wiertarkę do osi i wałek wprowadzić na obroty. Ze zdjęć widać, że wałek jest nierówny. Należy go przetoczyć. Musisz wykonać tymczasową metalową podpórkę długości wałka, wysoką prawie do osi wałka i ustawić ją w odległości około 1 cm od wałka. Na jakieś proste dłuto dorobić jakiś ogranicznik, który by nie pozwalał na wgłębianie dłuta w wałek więcej niż na zadaną głębokość np: 2 mm. Dłuto powinieneś przykładać do wałka na podpórce poniżej osi wałka nie więcej niż 2 mm, inaczej wyrwie Ci dłuto z reki. Ogranicznik przesuwać na dłucie po 2 mm do momentu uzyskania równej powierzchni wałka. Na takim wałku jak teraz będą wibracje i ucierpią na tym łożyska, a powierzchnia szlifowana nie będzie równa. Wałek trzeba przetoczyć czołowo dłutem, a w żadnym wypadku pilnikiem. Dłuto podczas toczenia musi być ustawione lekko pod katem w stosunku do powierzchni wałka i skrawać końcem, a nie cała płaszczyzną. Chyba, że posiadasz dłuto wyokrąglone.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
"Hadżi"
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Nie ma co kombinować z toczeniem, to nie ma prawa się udać.
Skręć to do końca, na blat który będzie regulował grubość materiału podłóż kawałek papieru ściernego, wprowadź na obroty i dociskaj blatem z papierem do wałka. Wyszlifuje się równolegle do blatu.
Ogólnie konstrukcja przekombinowana. Pręt gwintowany jest miękki i moim zdaniem nie nadaje się do takich konstrukcji.
Skręć to do końca, na blat który będzie regulował grubość materiału podłóż kawałek papieru ściernego, wprowadź na obroty i dociskaj blatem z papierem do wałka. Wyszlifuje się równolegle do blatu.
Ogólnie konstrukcja przekombinowana. Pręt gwintowany jest miękki i moim zdaniem nie nadaje się do takich konstrukcji.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Karrex
Mam niemiłe wrażenie, że nasz młody kolega wyciął już szczelinę w tym nieobrobionym wałku.
Trochę bym się bał toczyć z tą szczeliną, zwłaszcza z niewielkim doświadczeniem, a wątpię żeby Wiktor posiadał jakiekolwiek doświadczenie w toczeniu.
Przychylam się do opini Piotra.
Wiktor, nie wiem na jakim etapie jesteś obecnie i co zamierzasz zrobić, ale dla twojego bezpieczeństwa lepiej przedstaw swoje zamiary na forum i pytaj o opinie kolegów.
Trochę bym się bał toczyć z tą szczeliną, zwłaszcza z niewielkim doświadczeniem, a wątpię żeby Wiktor posiadał jakiekolwiek doświadczenie w toczeniu.
Przychylam się do opini Piotra.
Wiktor, nie wiem na jakim etapie jesteś obecnie i co zamierzasz zrobić, ale dla twojego bezpieczeństwa lepiej przedstaw swoje zamiary na forum i pytaj o opinie kolegów.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

- Dziecko
Borek pisze:Nie ma co kombinować z toczeniem, to nie ma prawa się udać.
Toczyć nie planowałem.
Tak-włoże między blat a bęben papier ścierny. coś jak tu:
https://www.youtube.com/watch?v=ykh_o2ANYY4&t=458s
Nie wydaję mi się, iż pręt byłby za słaby, w końcu z tego co patrzałem większość robiła to mniej więcej jak ja.
Fakt-jedna końcówka prętu jest krzywa. Przy próbie podłączenia wiertarki do tego końca nie było to najbezpieczniejsze. Ale z drugiej strony jest już ok.
- Hadżi
Witam!
Na filmiku, którego podałeś link pokazane jest właśnie toczenie wałka. Z tym, że ja proponowałem stabilną podpórkę, ale i taka od biedy może być. Z grubsza wałek można wyrównać pilnikiem. później wyrównać tocząc dłutem [tu pokazano dłuto wyokrąglone]. A na koniec wygładzić papierem jak radzi Piotrek. Papier musi być solidnie przytwierdzony do blatu, bo inaczej go wałek przy dotknięciu wyrwie.
Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia.
"Hadżi"
Na filmiku, którego podałeś link pokazane jest właśnie toczenie wałka. Z tym, że ja proponowałem stabilną podpórkę, ale i taka od biedy może być. Z grubsza wałek można wyrównać pilnikiem. później wyrównać tocząc dłutem [tu pokazano dłuto wyokrąglone]. A na koniec wygładzić papierem jak radzi Piotrek. Papier musi być solidnie przytwierdzony do blatu, bo inaczej go wałek przy dotknięciu wyrwie.
Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia.
"Hadżi"
- Dziecko
Re: Ścierarka bębnowa po raz enty-koniec
Witam.
Dziękuje wszystkim za rady!
Dałem radę wykończyć bęben... toczeniem-później wykańczając papierem ściernym.
Ścierarka ukończona.
Jestem zadowolony z efektu, nie jest ona najpiękniejsza, ale działa, a to chyba najważniejsze w tego typu sprzęcie?
Największy problem sprawiło mi zamocowanie papieru ściernego do bębna.
Najfajniej bawiłem się przy klejonce podstawy. Choć reszta była równie ciekawa
Precyzja jest akceptowalna. Do wstępnego obrobienia deski (np. gruszki) do modelu gdzie zbiór jest niewielki daję rade. By ustawić blat precyzyjnie-idealnie równoległy do bębna chwilkę trzeba ale chyba warto?
Dodam na pewno jeszcze odciąg.
Filmik z działania ścierarki ukaże się niebawem, miałbyć też filmik z robienia, ale przy końcowej (najważniejszej) fazie robót zapomniałem włączyć nagrywania...
Dziękuje wszystkim za rady!
Dałem radę wykończyć bęben... toczeniem-później wykańczając papierem ściernym.
Ścierarka ukończona.
Jestem zadowolony z efektu, nie jest ona najpiękniejsza, ale działa, a to chyba najważniejsze w tego typu sprzęcie?

Największy problem sprawiło mi zamocowanie papieru ściernego do bębna.
Najfajniej bawiłem się przy klejonce podstawy. Choć reszta była równie ciekawa

Precyzja jest akceptowalna. Do wstępnego obrobienia deski (np. gruszki) do modelu gdzie zbiór jest niewielki daję rade. By ustawić blat precyzyjnie-idealnie równoległy do bębna chwilkę trzeba ale chyba warto?
Dodam na pewno jeszcze odciąg.
Filmik z działania ścierarki ukaże się niebawem, miałbyć też filmik z robienia, ale przy końcowej (najważniejszej) fazie robót zapomniałem włączyć nagrywania...