Zawisza Czarny

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
lesiu117

Zawisza Czarny

Post autor: lesiu117 »

No i stalo sie :) Zdecydowalem sie podjac budowy czegos z zaglami :) Bedzie to moj pierwszy okrecik z zaglami :P Wybor padl na Okret Szkoleniowy ZHP Zawisza Czarny. Bede go robil na podstawie MM 6/84. Oczywiscie wykonam go z drewna. Co prawda obecny Zawisza jest zbudowany ze stali ale chce zrobic go z drewna (pierwszy Zawisza byl drewniany) Myslalem tez nad K&M no ale chce sie nauczyc jak najwiecej probojac wlasnych sil przy budowie (jak kiedys pisalem w drewnie dopiero zaczynam). Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie :) Na nim chce sie nauczyc klasc poszycie "klepkowe", klasc poklad z deseczek a takze kolkowac ;)

Aha... Model przeskalowalem na kserokopiarce. W MM model bylby w skali 1:100, ja majac juz miejsce w ktorym bedzie stal (chyba njapierw sie buduje potem o tym mysli ale co tam :P) zmienilem skale na 1:75. W mojej skali model bedzie mial dlugosc ok48cm, z bukszprytem ok 57cm.

Narazie jeszcze zbieram materialy i dopiero zaczne budowe po rozwianu wszelkich moich pytan i oszukiwan. M.in. chce kupic Dremela 300, odpowiednia sklejke, fornir, zbudowac stocznie dla zaglowcow (ta z K&M mi sie spodobala) itp

I tu pojawia sie rowniez moje pierwsze pytanie... Z jak grubej sklejki robic szkielet...?

Fotki z kserem itd beda wieczorem bo akurat padly mi aku w aparacie... :P
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
lesiu117

Odp:Zawisza Czarny

Oto fotki... mialy byc wczesniej... ale zrobilem sobie "ala" w palec i sa dopiero teraz...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Dawno dawno temu stał ten sam model, z tego samego numeru na mojej półce. Teraz Go już nie ma:(
Nie bój sie poszycia klasycznego. Sklejkę na wręgi daj około 4-6 mm. Konstrukcję stoczni, wręg itp to najlepiej zobacz do relacji Stefana (Andrzeja) z kwiatuszka Hiacynt (po naszemu:)

PS
A co z Bismarck-iem?
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Wybór dobry, zwłaszcza, że to Polski żaglowiec, ale czy słuszny jak na pierwszy model?
Po pierwsze: Jest to Twój pierwszy model żaglowca budowany całkowicie od podstaw i uważam, że jest ciut za trudny jak na pierwszy samodzielnie wykonany model drewniany.
Będąc na Twoim miejscu raczej bym sobie zbudował model prostego żaglowca z zestawu.
W zestawie masz wszystkie niezbędne materiały i akcesoria i oczywiście instrukcję, plany itd.
Budując model od podstaw i nie posiadając, chociaż by piłki do cięcia sobie listewek jesteś skazany za zakupy materiałów w sklepach. Przelicz sobie czy nie taniej wyjdzie zakup zestawu.
Po drugie: Skala modelu 1:75. Jest to jak dla mnie zbyt mały model jak na pierwszy raz, będziesz zmuszony do bardzo wielu uproszczeń a nawet pominięcia wielu elementów.
Ja bym proponował skalę 1:50 model z bukszprytem będzie miał ok. 85 cm a sam kadłub ok. 70 cm Pomijając wielkość kadłuba przemyśl sobie jak zrobisz: Bloczki, ściągacze do want i wiele innych drobiazgów.
Absolutnie nie chcę cię odwodzić od Twoich planów, pragnę jedynie zwrócić ci uwagę na trudności, jakie są przed Tobą. Decyzja jednak zależy głównie od ciebie
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Heyks...

Lesiu... Widzę, że MM kserowałeś z powiększeniem? Radził bym Ci sprawdzić, czy wręgi są odpowiednie... Ostatnio qmpel zrobił mi ksero mojego MM z Victory z powiększeniem 50% i przy klejeniu wręg powstał jakoś 2mm problem, przez co szkielet w jednym miejscu się łamał... Dla tego jeszcze raz radzę sprawdzić, czy to teraz, czy podczas budowy, że wszystko jest ok..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

No i stało się Michał buduje nowy żaglowiec. Kiedyś skleiłem go z MM, ale to już historia. Model ładny, ale trudny. Tak jak Mirek myślę, że skala 1:50 to minimum na ten żaglowiec no i podpowiedź DTHCHC co do pomiarów w pełni uzasadniona. Skanery troszkę "kłamią". Większe elementy łatwiej jest wykonać i Zawisza Czarny w skali 1:50 będzie pięknie się prezentował. Jednak to twój wybór i tylko twój. Ja proponuję wykonać najpierw dżonke jest prosta, ale jest bardzo dobrą lekcją modelarstwa lub jakiś zestawik. Sam ją buduję i niedługo wrzucę parę fotek na forum. Tak czy inaczej wybór na budowę Zawiszy Czarnego jest warty poparcia. To nasz Polski żaglowiec.B) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
lesiu117

Nad zestawiami dlugo myslalem, ale doszedlem do wniosku ze nie chce sie uczyc na czesciowo gotowych czesciach i chcialbym sprobowac co potrafie :) Stad wybor padl na samodzielna budowe :)

Polecacie skale 1:50... po namysle moze byc i lepiej... :) Jesli chodzi o bloczki, sciagacze do want itd to kiedys trzeba sie tego nauczyc :) A jak bedzie wszystko przy jednym to bedzie krotszy kurs :)

Pomierzylem z grubsza linijka wregi i roznica w skali byla ok 0,5%... jak skseruje do skali 1:50 wtedy jeszcze raz pomierze, ale dokladniej i wtedy sie lekko zmodyfikuje wregi by wszystko pasowalo :)

A co z Bismarck-iem?

Bismarck oczywiscie dalej stoi w stoczni :) Tylko ze jest on z prenumeraty i czesci sa co miesiac i stad takie przerwy w budowie (Robert z Mirkiem i jego synem cos o tym wiedza:P) I dlatego w przerwach miedzy Bismarckiem chce cos innego budowac - a co sie bede nudzil :P
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

No to wszystko jasne. Będę czekał na każdą relację i dlatego kupuję bilet w pierwszm rzędzie. Jak Ci będzie coś potrzeba to pisz, pomogę.B) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Ja ten kadłub oglądałem na różne strony ze względu na Zenita, poczytaj w wątku o Zenicie to się dowiesz, że Zawisza Czarny II i Zenit mają dużo wspólnego

Nasz kolega Piotr Kazanica swego czasu podesłał mi zdjęcia Zawiszy czarnego, oto one:

Zawisza Czarny - zdjęcia

Pozdrawiam
Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
lesiu117

Dziekuje Jurku za fotki :) Na pewno sie przydadza :) Obejrzalem juz cala relacje z budowy Zenita i jak mowiles znalazlem podobienstwa :)

No to teraz trzeba zebrac materialy i narzedzia i budowa ruszy :)

Zrobilem dzisiaj kolejne ksera z MM, tym razem w skali 1:50. Bedzie spory :D Oto fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
w stoczni:
Bismarck
ODPOWIEDZ