Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PawelCH

O:Relacja z budowy XXX

Post autor: PawelCH »

Panie Ryśku, a czy te lufy były takie gładkie?Bo bellona ma jeszcze takie zdobienia na lufie.
Obrazek
pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Druga burta czeka na uzbrojenie .Klapy już posiada.Koło otworu zapałowego będzie mała ozdoba w kształcie róży na górnych pokładach.R.
Awatar użytkownika
ryszardw

Najcięższe armaty zamocowane.Zrobiłem sporo prób barwienia .Pooglądałem stare brązy,Skorzystałem z sugestii naszego młodego kolegi Adama K.Lufy zostały pomalowane na ciemny brąz i przetarte brązem w paście.Efekt moim zdaniem dobry.Zdjęcia tego prawidłowo nie pokazują ale wyglądają bardzo naturalnie .A przy okazji jako że to ostatni post w tym roku wszystkim kolegom życzę wszystkiego najlepszego.Hucznej zabawy .Oby Nowy Rok był jeszcze lepszy od starego. Do Siego roku.Pozdrawiam R
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Robi wrażenie:whistle:
Rysiek takie pytanie techniczne: jaki stosunek dajesz wody do wikolu, przygotowując mieszaninę do namaczania lin? Bo ja chyba, robię to za rzadkie. Tak patrze na Twoje liny przy furtach a na swoje. Moje dostają "włosów". No wiem, że też ma wpływ przeciąganie przez różne otwory. Ale zapytać warto aby nie kombinować z doborem proporcji:)
Awatar użytkownika
Marcin_Z

Post autor: Marcin_Z »

A ja bym prosił o wskazówki jak się robi takie ładne oczka z drutu które są na furtach, tzn z jakiego drutu są wykonane?
Pozdrawiam!

HMS "Supply" 1759 - zestaw AL
HMS "Victory" - Heller - 1:100
"Le Soleil Royal" - Heller - 1:100
Awatar użytkownika
ryszardw

Adamie do lin nie używam wikolu tylko klej introligatorski .Jest bardziej elastyczny i bezbarwny.Proporcie ~1 cz wody 2 cz kleju.Do szmatki daję parę kropel kleju i przeciągam kilkakrotnie aż znikną włoski .Podobnie robię z żaglami.Na szkle kładę szmatę i na niej rozciągam szpachelką rozcieńczony klej.Co do kółek to na wiertle zwijam sprężynkę drutem stalowym odpuszczonym tj nagrzany do czerwoności i wolno studzonym 0,3 0,4 0,5mm rozcinam ostrymi cążkami i lutuję cyną przy pomocy pasty do rurek miedzianych.Potem trzeba umyć w Ludwiku osuszyć i lekko natłuśćic bo szybko korodują.Pozdrawiam R.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Dzięki. Wiem o który klej chodzi:) Ale o patencie na żagle pierwszy raz słyszę:) Następnym razem jak będę we Wrocławiu to muszę sobie listę pytań przygotować z jeszcze większym miejscem na odpowiedzi:)
Awatar użytkownika
ryszardw

Powoli uzbrajam górne pokłady.Trochę mi to daje w kość.18 kompletnych armat .Tj 72 kółka ,36 osiek ,ponad 100 bloczków i masę innych małych klamotów.Nigdy więcej.Oski podtaczałem z kwadratu frezem rurkowym z pręta mosiężnego o wiadomej konstrukcji .Bardzo fajnie idzie.No i chyba zauważyliście że sprawiłem sobie brystol kolorowy a że chciałem być lepszy od Grzesia to nawet kilka kolorów no i teraz nie mogę się zdecydować który wybrać.Robiłem ze statywu z samowyzwalaczem w świetle naturalnym.No i chyba lepiej.Pozdrawiam R.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Uzbrojenie super.Chyba jednak lepiej wychodzi na niebieskim.Czerwone tło zbyt agresywne.Chyba też pójdę do papierniczego po karton:)

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam

Zdjęcia bez zarzutu, statyw się nie chwiał a słonko nie zachodziło.
Armaty prześliczne ( ale ja się nie znam ).
Tylko odcień niebieskiego pozostawia wiele do życzenia.
Aby był ładniejszy, to musi być bardziej dżinsowy :P .
Wtedy Grzegorz będzie szczęśliwy :) (no może szczęśliwszy) .

Z ukłonami
Andrzej Korycki
ODPOWIEDZ