Wielka galeona Zygm.Augusta

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kagra

O:SMOK-Wielka Galeona Zygm.Augusta

Post autor: kagra »

Witam!

Pierwsze i drugie piętro jufersów na swoim miejscu.Przymiarka masztów i bukszprytu.
Pora zmierzyć się z wantami i wyblinkami.Brrr.Zrobiło się mało miejsca w mojej stoczni.Do flagsztoków będę musiał chyba drabinę przystawiać.:) :)

Pozdrawiam.Kazimierz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

kagra napisał:
Witam!

...Brrr.Zrobiło się mało miejsca w mojej stoczni.Do flagsztoków będę musiał chyba drabinę przystawiać.:) :)

Pozdrawiam.Kazimierz.

Doskonale Cię Kazik rozumiem. Zwłaszcza te "flagsztoki"- ja to będę mieć kłopoty już z bramstengami. A te ciche "Brrr" to mi żonka z głowy wybije, chyba że spożyję ciepłe:laugh: Kazik- Smoczek piękny
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

To Brr.Adamie nie odnosiło się do zimnego napoju (czyt.Żubra):woohoo: ale raczej do myśli, ile to lin muszę założyć Smokowi aby go okiełznać.Myślę że da się okiełznać bo mniej już bryka.;)

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Linki,wiązania,wiązania,linki.Robię jak potrafię.Nie jest to robota najwyższego lotu ale tak już musi być.Nikt tego za mnie nie zrobi.

Kiedy miałem już trochę dosyć. robotę usprawniłem i zrobiłem prosty przyrząd do obwiązywania jufersów.Tak że mam teraz obie ręce wolne i mogę nimi swobodnie manipulować bo w moim wieku zęby trzeba szanować.:laugh:

Za niedługo skończę ze sztagami i wyblinkami pierwszego piętra no i zaczną się następne linki ale jest to robota cicha i nie kurzy się.:) ;)

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jufersy wiązane bez pomocy przyrządu

Obrazek
Obrazek
Wiązanie wyblinek.Sprawdzanie symetrii przy pomocy listewki
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Kazik,
Zrob sobie z kartonu taki szablonik z wyrysowanymi po obu jego stronach sztagami i wyblinkami (wziete z planow), wloz ten szablon za sztagi i wg, niego teraz wiaz swe wyblinki.
http://img512.imageshack.us/img512/7403/victyingratlines2pe1.jpg
Wszystko wowczas bedzie idealnie symetryczne i nie trzeba bedzie uzywac listewki aby sprawdzic kazda z wyblinek czy jest symetryczna z ta z przeciwnej burty.
Awatar użytkownika
kagra

Dzięki za radę Tomku.Sposób na pewno pewniejszy.Nie wiem czemu go nie zastosowałem.Chociaż przy Wodniku tak robiłem.Jednak oko mam jeszcze dobre.Wyszło nawet nieżle i przy pomocy listewki.;)
Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Pierwsze bloczki na Smoku wyk.metodą fornirową i najgrubsza na okręcie lina grotsztag.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Pogoda paskudna sprzyja do pracy w stoczni.Jako że zabieram się za olinowanie,muszę dokończyć niektóre roboty na pokładzie.Wyposażyłem w wiosła i przymocowałem szalupę do pokładu.Zainstalowałem budkę sternikowi na górnym pokładzie(a swoją drogą co on z niej widział?)

Zamontowałem też belki kotwiczne no i zabieram się za dalsze olinowanie.No wolałbym dwa kadłuby zrobić niż te linki.Żona mówi że mam dobrą szkołę przetrwania. Ja dorzucam.Jak wytrwam to przetrwam:) :)

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Maszty postawione i dalsza kontynuacja olinowania stałego.

Zrobiłem parę zdjęć w mieszkaniu przy pełnych gabarytach wysokości i długości.Sama grotreja będzie miała ok. 50 cm.dł.No i doszedłem do wniosku że trzeba zmienić mieszkanie.:ohmy: Albo Smoka umieścić w jakiejś jaskini.Żeby jeszcze ział ogniem to by można było pobierać opłaty.:)

Żonka zobowiązała się uszyć żagle to trochę roboty mi odpadnie.No ale jeszcze,jeszcze dużo lin,lineczek i bloczków.Mam nadzieję że za dwa mce skończę.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Powoli ale do przodu.Wyrzeżbiłem parę bloczków ze śliwki do naciągu padun.Nie jest to precyzja Adama bo kausza jest uproszczona.Niemniej utwardzona glutem spełnia swe zadanie.

Olinowanie stałe mam już gotowe.Chyba że coś poknociłem.Ale na błędach człek się uczy.A błędów jest sporo.Żle rozmieściłem talrepy na ławie i brakło miejsca na paduny które musiałem umieścić trochę z boku.Ale gdzieś czytałem że czasami zblocza były mocowane bezpośrednio do burty.Wyszło jak wyszło poprawić się już nie da.Nauczka na przyszłość.

Trzeba zrobić parę dni przerwy i zastanowić się nad dalszym działaniem.Od linek trzeba trochę odpocząć, dla odmiany są jeszcze kotwice do roboty,flagi itp.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ