Zgadza się .To dębina .Miałem kilka fryzów przeleżały w warsztacie kilka lat i tak oto skończyły :) .W obróbce nie jest taka straszna jak niektórzy sądzą. Co prawda fakturą przypomina troszkę sitko ,ale to ma swój urok.
Pozdrawiam.
Szalupka
- PawelCH
O:Szalupka
Cześć
Masz rację,faktura przypomina sito.Przy większej skali to jeszcze dobrze to wygląda.Ja musiałem wszystkie te cętki szpachlować, bo przy powiększeniu do wymiarów orginału to te centki urosły by do rozmiarów kilku centymetrów.Powstały by dziury w burtach.
pozdrawiam
paweł
Masz rację,faktura przypomina sito.Przy większej skali to jeszcze dobrze to wygląda.Ja musiałem wszystkie te cętki szpachlować, bo przy powiększeniu do wymiarów orginału to te centki urosły by do rozmiarów kilku centymetrów.Powstały by dziury w burtach.
pozdrawiam
paweł
Paweł
- Mithrandir159
NO muszę powiedzieć ze szalupka narazie wychodzi bardzo ładnie... może i kiedyś ja sobie zrobię taką jak skończę mój model :blush: :silly: :silly: :silly: :woohoo: :woohoo: :laugh: :laugh: B) B)
-
Witam w niedzielne popołudnie.Za namową Mirka powycinałem zaślepki dulek wioseł. Szalupa przypomina teraz trochę zakończenie średniowiecznej wierzy zamkowej, ale moim zdaniem jest w porządku. Małe pytanko do bardziej obeznanych z tematem. Jak powinny wyglądać kotwica oraz wiosła do takiej szalupy?
Pozdrawiam Michał

Pozdrawiam Michał

- ryszardw
Łódka prezentuje się wspaniale.Co prawda do końca jeszcze trochę pozostało ale już dziś można pogratulować Czy bakisty masz otwierane Kotwica tradycyjna czteroramienna kuta Cztery pręty łączone stalowymi owijkami Groty rozklepane w szpic .Pozdrawiam R
-
Dzięki za gratulacje od samego mistrza. Myślę że dla załogi Twojego Prince`a można by było piwo nią dowozić ,a to też tylko nocą. Z otwieranych rzeczy mam tylko schowek pod tylną ławką. Niestety trochę źle odczytałem rysunki i boczne ławki są pozbawione zawiasów.
Pozdrawiam
.jpg)
Pozdrawiam
.jpg)
- Budrys
Michal1977 napisał:
Nie należę co prawda do bardziej obeznanych z tym tematem ale jeśli w planach tej szalupie nic nie ma to może coś znajdziesz na stronie www.shipmodeling.ru/ w części nt. łodzi (botik) cara Piotra I.
Zapisałem tylko tyle, że: proste pióra, pojedynczy uchwyt, pogrubiona część za uchwytem, z wymiarów: dla długości - D: średnica trzonu wiosła - 1/48D, długość pióra - 1/5D, szerokość pióra na końcu - 1/36D oraz grubość? - 1 (diuim) cal. Dodatkowo reguła: wiosła wzdłuż burt, piórami do przodu.
Może sam znajdziesz coś bardziej konkretnego. Stefan robił swoją szalupę chyba wg dokumentacji francuskiej (ANCRE?) to pewnie będzie wiedział dużo więcej. :huh:
. . . . Małe pytanko do bardziej obeznanych z tematem. Jak powinny wyglądać kotwica oraz wiosła do takiej szalupy?
Nie należę co prawda do bardziej obeznanych z tym tematem ale jeśli w planach tej szalupie nic nie ma to może coś znajdziesz na stronie www.shipmodeling.ru/ w części nt. łodzi (botik) cara Piotra I.
Zapisałem tylko tyle, że: proste pióra, pojedynczy uchwyt, pogrubiona część za uchwytem, z wymiarów: dla długości - D: średnica trzonu wiosła - 1/48D, długość pióra - 1/5D, szerokość pióra na końcu - 1/36D oraz grubość? - 1 (diuim) cal. Dodatkowo reguła: wiosła wzdłuż burt, piórami do przodu.
Może sam znajdziesz coś bardziej konkretnego. Stefan robił swoją szalupę chyba wg dokumentacji francuskiej (ANCRE?) to pewnie będzie wiedział dużo więcej. :huh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
- stefan
Budrys napisał:
Fakt, ribiłem wedle planów ANCRE ale że tam nie było ani słowa o wiosłach to żagle zrobiłem:D
Stefan robił swoją szalupę chyba wg dokumentacji francuskiej (ANCRE?) to pewnie będzie wiedział dużo więcej. :huh:
Fakt, ribiłem wedle planów ANCRE ale że tam nie było ani słowa o wiosłach to żagle zrobiłem:D
-
Witam. Robienie jednocześnie dwóch modeli nie jest takie złe jak niektórzy na forum twierdzą .W ramach odpoczynku od Victori dziś zamierzam podłubać przy szalupie. na fotce efekt przedpołudniowych prac.
Pozdrawiam Michał

Pozdrawiam Michał

-
Witam.Kilka zdjęć wyolejowanej szalupy i początki prac ze sterem. Na razie tylko pół zawiasa ale zawsze coś :) .Czas wziąć się za podstawkę. Chodziło mi po głowie coś na styl starych koziołków drewnianych lub podpory a`la XVIII w. stocznia. Jeśli coś komuś wpadnie w necie to proszę o linka. Szukam już jakiś czas i nic ciekawego nie znalazłem.:(
Pozdrawiam Michał

Pozdrawiam Michał