C.d. prace nad lawetami prawie zakończone brakuje tylko kół i oczywiście całe okucia i zblocza, robota żmudna i długa a efektów nie widać Zmajstrowałem sobie prosty przyrząd do wykonania osi pod koła.
Załączniki
metalowy pręcik wywiercony otwór o średnicy ośki i przecięty, następnie wmontowany w wiertarkę albo inne coś i w szybkim tempie obrabia materiał
Prosty przyrząd do sklejania lawet coby wszystkie wyglądały podobnie
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam. Świetne pomysły na lawety. Sam też chyba je zastosuję w niedalekiej przyszłości. Z jakiego drewna je wykonujesz? Mam jeszcze pytanie odnośnie materiału "green staff" na rzeźby (doskonałe nawiasem mówiąc) gdzie można toto dostać?
To co tutaj pokazuje to nie są moje autorskie pomysły, te patenty już się na kodze przewijały ja tylko przypominam je bo nie każdy przecież przegląda wszystkie relacje a tym bardziej nie zapamięta co gdzie było pokazane. Lawety są wykonane z jaworu. Co do rzeźb to dziękuje za dobre słowo. Green Staff kupiłem na allegro http://allegro.pl/green-stuff-20-cm-mas ... 63016.html
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
C.d. artylerii wykonanie kół zawsze sprawiało mi pewne kłopoty tym razem wykorzystałem patent prezentowany tu na kodze (nie pamiętam przez kogo ) Koła obrabiane są parami, reszta na zdjęciach.
Załączniki
niechlujnie wyglądające elementy po obrobieniu zmienią się w równiutkie koła
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam, zrobiłem sobie małą przerwę w wykonaniu artylerii, jakoś ciężko mi się zabrać za te wszystkie oczka i haczyki Lawety dostały tylko koloru. Wykonałem chatkę dla sternika ścianki ze sklejki oklejone fornirem z gruszy. Zdjęć z etapów wykonania nie ma chwilowy brak aparatu miałem
Załączniki
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam, ciąg dalszy prac, tym razem kołkownica grotmasztu i..... buka nad zejściem na dolny pokład Ręczne skrobanie i szlifowanie. Kołkownica pozostawia wiele do życzenia jak minie najdzie to zrobię nową
Załączniki
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Witam, sporo czasu upłynęło od ostatniego wpisu jednak przez ten czas coś tam zrobiłem, 9 lat mija jak rozpocząłem budowę ale w tym czasie sporo się wydarzyło. Mino ograniczonego czasu udaje mi się coś podłubać przy modelu. Na zdjęciach kabestan i koło sterowe.
Załączniki
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Jak wena przychodzi to nie wolno marnować czasu zamontowałem całą artylerię na górnym pokładzie oraz elementy wyposażenia pokładu. Czas zabrać się za okucia do bloczków wantowych.
Załączniki
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria