Witam,z wyborem materiału dostosuje się co uda mi sie zdobyć,myślę że osika ,olcha jak i brzoza
będą odpowiednie, część poniżej linii wodnej będzie biała, a część powyżej będzie koloru rdzawo-czerwonego także penie i tak nie będzie widać faktury drewna:(
Wypełnienie jest przydatne zwłaszcza przy modelach które mają spora odległość
między wręgami. W moim modelu jest to nie całe 3cm, na pewno będzie wypełniana rufa i dziób,
co do reszty to jeszcze sie zastanowię.
Ciesze się że moja relacja wzbudza zainteresowanie,
bo o to przecież tutaj chodzi:)
Pozdrawiam
Santa Leocadia
- Killim
O:Santa Leocadia
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- Killim
Witam, po długiej przerwie,odkąd w mojej rodzinie pojawiła się pewna mała osóbka
moją stocznie odwiedzały tylko pająki:( . Naszczęście zdołałem przełamać niedobrą passe
i udało mi się co nieco podłubać:).powoli przymierzam się do poszycia:/ nie bedzie to dla mnie łatwe bo w ten sposób robie to pierwszy raz,ale myśle że dam rade:)i tu mam małe pytanko miałem kłopot z cięciem listewek na poszycie,nie posiadam odpowiedniego sprzętu,a rzaden stolarz sie tego nie podejmie. Myślę powoli o kupnie takiego urządzeniaale nie wiem czym najlepiej i najdokładniej można ciąć tak cienkie listewni?Wypełnłem dziób i rufe by poszycie lepiej "siadło" w tych miejscach.

moją stocznie odwiedzały tylko pająki:( . Naszczęście zdołałem przełamać niedobrą passe
i udało mi się co nieco podłubać:).powoli przymierzam się do poszycia:/ nie bedzie to dla mnie łatwe bo w ten sposób robie to pierwszy raz,ale myśle że dam rade:)i tu mam małe pytanko miałem kłopot z cięciem listewek na poszycie,nie posiadam odpowiedniego sprzętu,a rzaden stolarz sie tego nie podejmie. Myślę powoli o kupnie takiego urządzeniaale nie wiem czym najlepiej i najdokładniej można ciąć tak cienkie listewni?Wypełnłem dziób i rufe by poszycie lepiej "siadło" w tych miejscach.

W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- oksal
Killim napisał:
Killim, pomocniczka niczego sobie;) a co do listewek to w Polsce jest jeden człowiek;) co zrobi Ci to najlepiej. Zamów u Mirka. Na Kodze pływa:) Ja już sporo brzozy kupiłem No cóż, na razie nie buduję jeszcze z tego materiału. Ale ruszą kiedyś relacje z tymi listewkami:)
i tu mam małe pytanko miałem kłopot z cięciem listewek na poszycie,nie posiadam odpowiedniego sprzętu,a rzaden stolarz sie tego nie podejmie. Myślę powoli o kupnie takiego urządzeniaale nie wiem czym najlepiej i najdokładniej można ciąć tak cienkie listewni?...
Killim, pomocniczka niczego sobie;) a co do listewek to w Polsce jest jeden człowiek;) co zrobi Ci to najlepiej. Zamów u Mirka. Na Kodze pływa:) Ja już sporo brzozy kupiłem No cóż, na razie nie buduję jeszcze z tego materiału. Ale ruszą kiedyś relacje z tymi listewkami:)
- Killim
Witam,mimo że pomysł kupna listewek na poszycie u Mirka był bardzo kuszący postanowiłem jednak wykonać poszycie z tego co już miałem:), listewki olchy 4/2 mm. Listwy odbojowe i kawałek poszycia już mam i wyszło całkiem nieźle,olcha pięknie się poddaje wszelakiemu wyginaniu,ale sami oceńcie

W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- GrzesiekD
Olcha jest wdzięcznym materiałem do budowy:) Niestety nie idealnym, jest trochę za miękka i "włóknista" -
- przy szlifowaniu powstaje meszek, a nie supergładka powierzchnia. Dla mnie to zaleta:) Sam ocenisz
podczas szlifowania.
Ładna robota:) tak trzymaj!
- przy szlifowaniu powstaje meszek, a nie supergładka powierzchnia. Dla mnie to zaleta:) Sam ocenisz
podczas szlifowania.
Ładna robota:) tak trzymaj!
Pozdrawiam
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
- Killim
Witam,to prawda olcha jest włuknista, ale można sobie z tym poradzić,natomiast mam teraz większy problem, mianowicie chodzi o kołkowanie poszycia,jak przebiegają kołki na poszyciu,w planach nie ma nic na ten temat. Zastanawim się również jaka metoda byłaby lepsza czy kołki bambusowe czu za pomocą opciętej igły lekarskiej. Zastanawiam bo nie wiem czy kołki będą widoczne po pomalowaniu,w moim poprzednim modelu do malowania stosowałem bejcę,ale ostatnio zauważyłem że kolor płowieje,akrylu nie stosowałem, ale mam obawyczy kołki będą widoczne. Kadłub ma być koloru ceglanego,wiem że kilku panów posiada te plany także w miare możliwości prosiłbym o pomoc w tych sprawach.
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- Killim
Poszukując odpowiedzi na temat kołkowania i nie tylko,zaopatrzyłem się w kogowym sklepiku w model kartonowy,niestety troszkę się rozczarowałem:S na temat kołkowania poszycia nie ma tam nic:/ No ale cóż może się na coś przyda:) i kilka fotek z przebiegu prac nad poszyciem,przed cyklimowaniem.

W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- JurekBin
- Kontakt:
W kartonowym wydaniu nie będzie nic o kołkowaniu poszycia.
Czego konkretnie szukasz?
Jak kołkować, czy jaki układ kołków, czy z czego i jak duże?
Czego konkretnie szukasz?
Jak kołkować, czy jaki układ kołków, czy z czego i jak duże?
- Killim
Jak były rozmieszczone i jaki układ,zastanawiałem sie równiż nad sposobem, gdyz cały kadłub bedzie malowany a akryl wszystko kryje i nic nie widać.
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
- Killim
Witam,dzięki za informacje,na poczekaniu obliczyłem że jeśli w skali 1:96 planki maja 3mm to w rzeczywistości około 30cm,czyli prawie 12 cali.I tu by pasował trzeci układ,tylko skąd tu wytrzasnąć oryginalny układ wręg na planach nie ma tzw. zładu:(
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Kamil