arm'd schooner Berbice

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O:arm\'d schooner Berbice

Post autor: Kon_Bar »

jerry_bee napisał:
stara, sprawdzona metoda z tablicą offsetów, do jej sporządzenia użyłem tylko ciut nowszych narzędzi

Możesz trochę bardziej naświetlić na czym polega ta metoda?

jerry_bee napisał:
całość zajęła mi około godziny-dwóch, od naklejenia kalki milimetrowej na plany do uzyskania rendera.

:whistle: tylko pogratulować tempa

jerry_bee napisał:
sprawdziłem jak wyglądałaby wycinanka z Berbice

A można spytać w czym rozwijałeś siatki?
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Kon_Bar napisał:
stara, sprawdzona metoda z tablicą offsetów, do jej sporządzenia użyłem tylko ciut nowszych narzędzi

Możesz trochę bardziej naświetlić na czym polega ta metoda?

to taka metoda skanowania 3D bez użycia skanera - głowy nie dam, ale chyba w ten sposób mierzono, opisywano, potem rysowano linie teoretyczne jednostek. odbywać to się mogło z grubsza tak: jednostkę w suchym doku "cięto" wzdłuż osi głównej na wręgi (pewnie rysując kredą albo czymś takim), po czym oznaczono na tych "wręgach" punkty i mierzono ich współrzędne względem jakiegoś punktu bazowego. mając zestaw tak przygotowanych punktów można krzywikiem wyrysować linie. albo FreeShipem.
Obrazek

A można spytać w czym rozwijałeś siatki?

wszystko zrobione we FreeShipie, nie sprawdzałem jakości tych rozwinięć, na oko chyba są całkiem znośne. p.s. szukam betatesterów :P
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

normalny szkodnik kornik szkutnik :)
Jerry, nie wyszły ciupeńkę grube kołki? i z czego je robisz. Pytam dla tego, że nie każde drewno po zamalowaniu naciąga lakier w poprzek włókien tak jak malowane wzdłuż. Potem kołki mają zbyt ciemną barwę i jest w efekcie indycze jajo a nie kołkowany kadłub.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Niezwykle ciekawe podejscie do tematu i precyzyjna budowa modelu. Gratuluje i oby tak dalej!
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

No FreeShipem lub jego następcą DelfShipem można tworzyć w miarę porządne plany i podzielić kadłub na tyle wręg ile się chce, ma pewne wady ale cudów nie ma. Kiedyś też się bawiłem w tworzenie w tym programie.
Obrazek
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Porządna robota:whistle:
Awatar użytkownika
jerry_bee

chwalicie dzień przed zachodem słońca. pogadamy, jak będą burty, całe kołkowanie, malowanie...

Emil, kołki mają średnicę pi razy drzwi 0,65-0,70 mm, czyli w rzeczywistości 3,12-3,36 cm. chyba w miarę znośnie i do przyjęcia. ciągnięte z bambusa. robiłem próbki - bejcowałem i malowałem, wygląda nie najgorzej.
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
jerry_bee

kadłub do odbojnic w zasadzie zamknięty - wykołkowany, zeszlifowany, zagruntowany kaponem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jak dobrze pójdzie to do końca tygodnia powinienem zamknąć burty. do pełni szczęścia potrzebowałbym odpowiedzi na dwa pytania:
1/ jaki był układ gwoździowania na odbojnicach? jakoś nigdzie nie mogę tego znaleźć. czy odbojnice kołkowano na przemian gwoździami żelaznymi i drewnianymi? w jakim układzie?
2/ jaka mogła być kolorystyka takiego amerykańskiego okręcika kaperskiego? znalazłem trochę obrazków, część z nich to prawie dokładnie to samo co zrobili w swojej wycinance pp. Kłyszyńscy, ale jest jeden obrazek podpisany wyraźnie "BERBICE" w zupełnie innej kolorystyce. jest tylko mały problem - podobno pochodzi on z czasów mocno późniejszych, jakaś połowa XIX wieku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zrobiłem małe próbki kolorystyczne i na razie w domowym plebiscycie dwa do zera wygrywa żółto-biały, ja się jeszcze wstrzymałem od głosu. a Wy, co myślicie?

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
inek1975

Post autor: inek1975 »

Jerry super kadłub:) ja bym zrobił czarny z białym tak jakoś chyba się lepiej prezentuje - ale to ja:) nie sugeruj się tylko maluj tak jak tobie serce podpowiada.
Pozdrawiam Tomasz

inek75@interia.pl

w stoczni: HMS Bounty Shipyard 1:96
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Jeery mówisz, że nie chwalić "dnia przed zachodem ..." to pochwalę w nocy;) Wiesz swego czasu czytałem o kolorystyce amerykanów z przełomu XVIII-XIXw no i czarny... Czyli 2,4,5. Zwłaszcza ilustracje 4 i 5 z "epoki" ładnie pokazują "krzywiznę" linii wodnej...Osobiście uwielbiam ten kształt;)
ODPOWIEDZ