Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post. Forum znalazłem całkiem niedawno i bardzo mi się spodobało, dlatego postanowiłem zaprezentować na nim swój model Priedestinacji. Przepraszam, jeśli zdjęcia umieściłem w niewłaściwym miejscu. Jeżeli będzie taka potrzeba, to przeniosę topik w inne wskazane miejsce. Wracając do modelu, to został on wykonany w skali 1:50, z drewna mahoniowego. Model wykonałem na podstawie Planów Modelarskich.
http://www.youtube.com/watch?v=H0QfVDebLFg
Rura mieknie, jak sie patrzy na te zdjecia! GRATULACJE!
Tylko czemu dales te wooldings (okrecenia masztow lina) biale (czy kremowe) zamiast czarnych? Czy tak bylo w Planach Modelarskich?
Ciekawe potraktowanie kolorystyczne modelu!
Czy mozna zapytac, co to jest ten model nie skonczony a lezacy obok na stole na jednym ze zdjec?
Pytam z czystej ciekawosci.
Przede wszystkim dziękuję za słowa uznania. To tylko zdjęcia. W rzeczywistości model ma wiele wad z prostego powodu, to mój pierwszy model. Ten drugi model to HMS Hero, do którego potrzebuję opisu rufy. Plany, z których korzystam bardzo skąpo ją opisują.:blush:
Witaj w naszym gronie :) :) No jak na wejście to walnąłeś z grubej rury ;) ;) Model prezentuję się doskonale . Jeżeli mogę poprosić to pokaż zblizenie burty ponieważ coś mi nie pasuje to na mahoń :unsure: :unsure:
Teraz nie mam wątpliwości to jest istotnie Mahoń . Moje pytanie bylo spowodowane tym , że wielu ludzi myli gatunki drewna , co czewrone to Mahoń a takich gatunkow jest bardzo wiele !!! Mam pytanie do kolegow: Co to za drewno Mahoń Pasiak ?
Kolejna prezentacja wielce udanego modelu tego okrętu skłania mnie do pytania o jego pełną i właściwą nazwę. Ostatnio była na ten temat dyskusja na innym forum szkutniczym SSL i podobno okręt nazywał się "Goto Predestinacja" (Boskie Przeznaczenie ?). Czy na kadłubie był ten napis? Jakim alfabetem?
Machoń pasiak "W przekroju promieniowym drewna te mają „pasiak” mieniący się, w zależności od kąta padania światła. Kolory są różne, jasno i ciemno żółty, pomarańczowy, czerwony, czerwono-brązowy a nawet czarny (jatoba, badi – złocisty mahoń, acajou, merbau, lingue, kempas i inne). "
http://www.kluczynski-sails.com.pl/?drewno=1
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE