Santisima Trinidad

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Santisima Trinidad - Ławy wantowe

Post autor: space85 »

No wypadałoby tu coś wreszcie schreibnąć;) Roboty idą do przodu z racji zbliżających się świąt co mnie bardzo cieszy:p

Wreszcie udało mi się zainstalować drugą kotbelkę oraz dokończyć bakburtę. Teraz pastwię się nad ławami wantowymi, a tak na serio to one pastwią się nade mną:D

Ławy jeszcze nie takie złe ale mocowanie jufersów już mi troszke bokiem wychodzi. Mimo wszystko dam radę:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
space85

Mocowanie jufersów

Pierwszy jufers oczywiście pomyliłem czego są widoczne ślady. Zamiast 4mm co jak byk jest napsiane użyłem 5, a żeby było jeszcze weselej w złym miejscu wywierciłem otwory na łańcuchy.

Obrazek

Obrazek

Myślę, że cyklinowanie i ponowne malowanie z lakierem tego miejsca załatwi ten problem.
Cóż człowiek uczy się na błędach a wykorzystuje do tego swoją głupotę:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Smok_740

Post autor: Smok_740 »

Dzien Dobry :)

Super sprawa. Twoja ST wyglada bardzo dostojnie, ale .. No wlasnie mam jedno ale. Czy nie wydaje sie tobie ze takie super nowe (nie smigane) lancuchy troche nie pasuja do calosci tego pieknego okretu ??
Nie planujesz ich moze troche przyczernic ??

Oczywiscie to tylko moje prywatne odczucie :)

Calosc jak najbardziej rzuca mnie na podloge (z podziwu oczywiscie )

Pozdrawiam

Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Wizualnie nie podoba mi się układ tych łańcuchów jak to zrobiłeś. Znalazłem inne relacje wypieszczonej ST i zamieszczam zdjęcia. Sam postaram się właśnie tak to wyprowadzić jak na foto.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

Co do łańcuchów to też jestem tego samego zdania że takie złote nie pasują za bardzo. Pomyślałem o jakiejś patynie ale nie wiem gdzie takie cudo można dostać. To samo tyczyć się będzie armat. Właśnie odebrałem fornir i cynę więc niedługo zabieram się za ich tworzenie. Centralnie na święta będę miał co robić. Ewentualnie myślałem jeszcze pomalowaniu tych łańcuchów farbą w odcieniu miedzi. Kiedyś chyba miałem takiego Humbrola Metalica ale biedak wysechł na słońcu:whistle:

Podoba mi się wersja z prostymi łańcuchami ale wczorajsze zdjęcie to u mnie nie wszystko. Zrobiłem z tych łąńcuchów prawie całą jedną burtę a te gwoździe tak się zaparły, że trudno je wyjąć. Obawiam się, że mogę uszkodzić odbojnicę przy ich wyjmowaniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej będzie więcej otworów do zaklejania.

Dzięki za komentarze i porady:)
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Kuknij u mnie:
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,25256/catid,7/limit,6/limitstart,6/
Jak się więcej nałoży nawet na farbę metaliczną w tym wypadku miedzianą to efekt jest taki jak na daszkach od galerii rufowej
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,10040/catid,7/limit,6/limitstart,12/
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Witaj Andrzeju.
Co do odciągów, to powinny być one naciągnięte, a nie luźno zwisać (jak u Ciebie na fotkach). Powinny iść w jednej linii z wantami, dlatego przybijanie ich na tym etapie mija się z celem (chyba, że masz już wytyczoną linię want) i dodatkowo nie powinny kolidować z otworami strzelniczymi.

Sprawa ław tarlepowych (wantowych), niestety w kolekcji wyłapałem błędy w proponowanych otworach. Ja jeszcze nie doszedłem do tego etapu, więc nie zajmowałem się rozwiązaniem tego problemu.
Najpierw zrobię tekturowy szablon i wg w/w zasad wyznaczę otwory na ławie.

Co do koloru to się nie wypowiadam, bo to jest indywidualna estetyka jaką się chce zastosować w modelu.

Leszek wstawił fotki z relacji Włocha o nicku jack.aubrey (Jack prowadzi też relację na włoskim forum DeAgostini).
Ciekawa relacja warto przejrzeć. Jack łańcuchy malował, ale na forum Kogi masz posty o oksydowaniu (czernieniu). W TYM POŚCIE masz adresy pozostałych.

Obecnie w swojej relacji Jack prezentuje model Santisimy Andrea Manera i TUTAJ.
Inne rozwiązanie odciągów.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

O:Santisima Trinidad / Oświetlenie

Post autor: Karrex »

space85 napisał:
... O wiele fajniej wszystko wyglądałoby z oświetleniem w środku...

Oświetlenie dalej nie daje Ci spokoju :), coś robisz w tym kierunku? Czy to będzie nie zrealizowany pomysł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
space85

O:Santisima Trinidad / Oświetlenie

Oczywiście:) Światło musi być tylko zastanawiam się czy powinno być na przewodzie czy raczej bateria w dyskretnym miejscu. Pokusiłbym się o dyskretne prowadzenie przewodu przez kadłub i łączenie go z podstawką choć jeszcze nie wiem jak:)
Awatar użytkownika
space85

O:Santisima Trinidad - Lawety

Chwila przerwy od pracy nad burtami. Puki co ponaciągałem łańcuchy i troszkę je przyczerniłem. Do ciemnienia użyłem Humbrola po którego przetarciu łańcuch faktycznie jest nieco ciemniejszy. Następnie nałożyłem na nie jeszcze troszkę farby miedzianej. Niedługo dodam zdjęcia dla porównania.

Teraz w chwili relaksu zabawa z lawetami.

Puki co pierwsza na próbę:
Obrazek

Zabrałem sięza wycinanie boków lawet z forniru o grubości 1,6mm. To są już na prawdę maleństwa:)

Obrazek

Postanowiłem, że jednak puki co nie będę robił odlewów armat. Muszę to postudiować dokładniej. Te armaty dostarczone nie są takie złe.

Obrazek

Najbardziej zależy mi na wszystkich okuciach na lawecie. Tego brakowało mi w mocowaniu DA

Brakuje jeszcze wszystkich potrzebnych lin, bloczków oraz kół. Wszystko przyjdzie z czasem.

To tak dla porównania jak wyglądały lawety DA przy tej nowej.

Obrazek
ODPOWIEDZ