Fragment szkieletu

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
awas

O:La Diligente - Fragment szkieletu

Post autor: awas »

Fajnie,
wszedłem tylko popatrzeć, a okazało się, że mam pracę domową.

Pytanie Jaxy:
Po pierwsze: dwustronne deskowanie grodzi - jaki sens tracić miejsce np. na wieszanie lin, lub narzędzi, tracić materiał i zwiększać ciężar jednostki?

La Dilligente miała 4 armaty i musiała mieć magazynek na proch. Był on umieszczony w tylnej części ładowni za tą podwójną przegrodą. Przegroda nazywała się "sac a terre" bo przestrzeń pomiędzy deskowaniami była wypełniona piaskiem. Miało to na celu ochronę przed ogniem, który mógłby przedostać się z ładowni.

Po drugie: grubość pokładników - zawsze myślałem, że to belki, a nie deski,w których łamliwość jest większa.

To nie tylko grubość pokładników, ale także grubość wręg i sposób usztywnienia konstrukcji. Okręty basenu Morza Śródziemnego miały niesamowicie lekką konstrukcję w porównaniu z konstrukcjami z północy. To samo jest w galerach, szebekach i innych. Można powiedzieć zupełnia inna tradycja. Tak samo jak z ożaglowaniem. Ale nie podejmuję się tego wyjasnić. pewnie miało wiele czynników wpływ: łagodniejsze warunki żeglowania na M. Śródziemnym, trudny dostęp do drewna konstrukcyjnego, to mi przychodzi do głowy.

Artur
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Sorki Artur że cię przywołałem do tablicy ale mądrego to miło poczytać :)
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Dziękuję i tym bardziej śledzę, gdyż nie tylko estetyczne, ale i "teoretyczne" przyjemności...
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Zbyszek

kontynuacja...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn...
Pozdrawiam!!!
vegelus

Post autor: vegelus »

Tak patrze Zbyszku na twoje "ości" i dochodzę do wniosku, że burta i dziób to najtrudniejsze kawałki żaglowca lub innego pływadła o drewnianej konstrukcji :)

Gratuluję prac i trzymam kciuki aby dalsze prace tak dalej się posuwały jak obecne.
Awatar użytkownika
Zbyszek

Paweł nie jest tak źle tylko trzeba mięc trochę inaczej pod sufitem żeby się w to bawić :laugh:
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Tak tak "trochę". Toż to regularny szmyrgiel :-)
vegelus

Post autor: vegelus »

Ja przy dwójce dzieci jedynie co to sobie popatrzeć na forum mogę i to nie za długo bo starszy odkrył gry fleshowe :(

Zresztą widać po Oksalowej relacji, że też zwolniła jak się bajbus pojawił ;)
Awatar użytkownika
Zbyszek

Paweł, Adam zwolnił tylko dlatego że się pogubił w sznureczkach. Powolutku można grzebać, młody do kompa a ty do modelu.

kontynuacja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn
Pozdrawiam!!!
myszor

Post autor: myszor »

Witam . Swietna robota :) . Z takimi umiejętnościami i wiedzą w każdym warsztacie szkutniczym przyjmą Cie z odrazu . Gratuluje !
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
ODPOWIEDZ