Ukończyłem wklejanie elementów ramek w części rufowej
i przyszła pora na pierwsze przymiarki przygotowanych detali.
Niezobowiązująca przymiarka do "drugiego piętra"
cdn.
Galeon XVII w. / wg San Juan Bautista
- Karrex
Re: Galeon XVII w. / Panoplia cd.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- ryszardw
Re: Galeon XVII w. / wg San Juan Bautista
Ozdoby są rewelacyjne .Jak udało Ci się wykonać tak małe i precyzyjne postaci lwa czy panoplia z bronią .Głowię się nad tym bo burtę mam pokrytą tego typu ozdobami .Pozdrawiam .R
- Karrex
Re: Galeon XVII w. / Ozdoby
Pierwsze "bardzo małe" lewki (wym. 5 x 7 mm) robiłem do pierwszych herbów - przez warstwowe nakładanie Distalu
patrz opisy w tej relacji >> post Ozdoby
viewtopic.php?p=62613#p62613
viewtopic.php?p=62889#p62889
A akurat te lewki (które zapewne masz na myśli) są wytworem lenistwa
czyli jak nie chce mi się rzeźbić, wykorzystuję "gotowce" - w tym wypadku są to odciski w plastelinie odznak herbów polskich miast (za szczeniaka obowiązkowe kolonie letnie w różne rejony naszej kochanej Ojczyzny i obowiązkowo kupowałem odznaki herbów w kioskach Ruchu
) - oczywiście usunąłem z formy nazwę.
Te okrągłe tarcze to ociski jakiś metalowych pierścieni, końcówek długopisów czy wkładów,
a te "drzewce" w tle to odciski wykałaczek lub metalowych pręcików o odpowiedniej średnicy i długości, grot to również odcisk. Również w ten sposób dodałem też strzały do znanego z relacji motywu wieńca (surowy odlew na ostatnim zdjęciu - wtedy nie miałem pomysłu jak te strzały wykonać).
Natomiast flagi czy obuchy toporków to "wydłubałem" różnymi narządkami w plastelinowej formie i tak też robiłem pozostałe "panoplia", rzeźbiąc w negatywie zbroje, hełmy, bębny, trąbki, korony czy małe lwy (i wspomniany na wstępie herb). Niestety nie mam tutorialu wykonu i trudno by było takowy obecnie zrobić, bo detale te wykonywałem w lutym 2015 roku, ale mam tutorial (hucznie powiedziane
) innego elementu.
W plastelinowym "placku", który posłuży za formę określam pole "rzeźbienia" (w wypadku panopli to 15 x 25 mm) i robię igłą wstępny rysunek
następnie różnymi narządkami "wydłubuję" rzeźbę w negatywie
potem odlew Distalem (Distal zagęszczam pyłem drzewnym ze szlifowania - lepiej przyjmuje bejce nitro).
tak też robiłem lewki nieco większe od pierwszego opisu.
Pierwszy odlew zależy od precyzji wykonania formy i czasem trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu aby go jeszcze "dopieścić"
- zapewne dojdę do tego w relacji 
Wspartych lewków musiałem wykonać kilka o różnej wielkości dostosowując do wielkości pól (tu same jednostkowe egzemplarze bez możliwości powielania).
Też tą metodą robiłem ozdoby pod balkonami
viewtopic.php?p=67399#p67399
Oprócz wyżej opisanych metod można tradycyjnie rzeźbić w drewnie (lub dać Zbyszkowi na CNC, o ile jeszcze robi).
Jak może pamiętasz z relacji "testowałem" rzeźbienie prototypów w wosku dentystycznym i w modelinie termoutwardzalnej, które posłużyły za odciski do form.
patrz opisy w tej relacji >> post Ozdoby
viewtopic.php?p=62613#p62613
viewtopic.php?p=62889#p62889
A akurat te lewki (które zapewne masz na myśli) są wytworem lenistwa

Te okrągłe tarcze to ociski jakiś metalowych pierścieni, końcówek długopisów czy wkładów,
a te "drzewce" w tle to odciski wykałaczek lub metalowych pręcików o odpowiedniej średnicy i długości, grot to również odcisk. Również w ten sposób dodałem też strzały do znanego z relacji motywu wieńca (surowy odlew na ostatnim zdjęciu - wtedy nie miałem pomysłu jak te strzały wykonać).
Natomiast flagi czy obuchy toporków to "wydłubałem" różnymi narządkami w plastelinowej formie i tak też robiłem pozostałe "panoplia", rzeźbiąc w negatywie zbroje, hełmy, bębny, trąbki, korony czy małe lwy (i wspomniany na wstępie herb). Niestety nie mam tutorialu wykonu i trudno by było takowy obecnie zrobić, bo detale te wykonywałem w lutym 2015 roku, ale mam tutorial (hucznie powiedziane

W plastelinowym "placku", który posłuży za formę określam pole "rzeźbienia" (w wypadku panopli to 15 x 25 mm) i robię igłą wstępny rysunek
następnie różnymi narządkami "wydłubuję" rzeźbę w negatywie
potem odlew Distalem (Distal zagęszczam pyłem drzewnym ze szlifowania - lepiej przyjmuje bejce nitro).
tak też robiłem lewki nieco większe od pierwszego opisu.
Pierwszy odlew zależy od precyzji wykonania formy i czasem trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu aby go jeszcze "dopieścić"

Wspartych lewków musiałem wykonać kilka o różnej wielkości dostosowując do wielkości pól (tu same jednostkowe egzemplarze bez możliwości powielania).
Też tą metodą robiłem ozdoby pod balkonami
viewtopic.php?p=67399#p67399
Oprócz wyżej opisanych metod można tradycyjnie rzeźbić w drewnie (lub dać Zbyszkowi na CNC, o ile jeszcze robi).
Jak może pamiętasz z relacji "testowałem" rzeźbienie prototypów w wosku dentystycznym i w modelinie termoutwardzalnej, które posłużyły za odciski do form.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Re: Galeon XVII w. / Ozdoby cd.
kontynuacja
Jak widać w poprzednim poście pomalowałem na czerwono pola herbów (tarcz), to po to, aby chociaż coś mogłoby być zauważalne przez tarlepy
Panoplia, które zostały zaakceptowane, zacząłem wklejać w ramki - nad "herbami" się jeszcze zastanawiam...
Początek listwowania "półpiętra"
cdn.
Jak widać w poprzednim poście pomalowałem na czerwono pola herbów (tarcz), to po to, aby chociaż coś mogłoby być zauważalne przez tarlepy

Panoplia, które zostały zaakceptowane, zacząłem wklejać w ramki - nad "herbami" się jeszcze zastanawiam...
Początek listwowania "półpiętra"
cdn.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
kontynuacja
"Herby do magazynu", szukam pomysłów na jeszcze inne ozdoby w stylu dotychczasowych panopli, tymczasem na burty wklejam kolejne pozłocone listwy.
Druga burta.
I jeszcze jedna przymiarka detali na drugie piętro.
Jak widać wykorzystuję znany z relacji wieniec ze wstęgą (dodałem do detalu dwie strzały - wtedy nie miałem pomysłu jak te strzały wykonać
), ornamenciki z pawęży też się chyba sprawdzą pomiędzy "piętrami".
Kolejna partia detali i przygotowania do złocenia
cdn.
"Herby do magazynu", szukam pomysłów na jeszcze inne ozdoby w stylu dotychczasowych panopli, tymczasem na burty wklejam kolejne pozłocone listwy.
Druga burta.
I jeszcze jedna przymiarka detali na drugie piętro.
Jak widać wykorzystuję znany z relacji wieniec ze wstęgą (dodałem do detalu dwie strzały - wtedy nie miałem pomysłu jak te strzały wykonać

Kolejna partia detali i przygotowania do złocenia
cdn.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Re: Galeon XVII w. / Ozdoby cd. / 2015.02.06
kontynuacja
Rzeźbki pozłocone, spatynowane i korony pomalowane czerwienią.
Na obu burtach skończyłem listwowanie i w mniejsze ramki wklejam głowy lwów, a w skrajne lilijki.
Również w części dziobowej na obu burtach.
Ostatecznie zdecydowałem się na jeszcze jedną ramkę jako zakończenie pasa zdobień (właściwie początek bo to w części dziobowej).
cdn.
PS
Prace te wykonywałem w lutym 2015 roku, tak więc minęła już trzecia rocznica opóźnienia relacji

Rzeźbki pozłocone, spatynowane i korony pomalowane czerwienią.
Na obu burtach skończyłem listwowanie i w mniejsze ramki wklejam głowy lwów, a w skrajne lilijki.
Również w części dziobowej na obu burtach.
Ostatecznie zdecydowałem się na jeszcze jedną ramkę jako zakończenie pasa zdobień (właściwie początek bo to w części dziobowej).
cdn.
PS
Prace te wykonywałem w lutym 2015 roku, tak więc minęła już trzecia rocznica opóźnienia relacji

Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Re: Galeon XVII w. / wg San Juan Bautista
kontynuacja
Zwizualizowałem sobie drugie piętro ozdób,
przygotowałem następne potrzebne elementy - ornamenty i nowe harpie (z pilastrów) na piony podziałów;
szybka akceptacja inwestora i wklejam.
Kolejna przymiarka ozdób drugiego piętra.
I druga burta.
cdn.
Zwizualizowałem sobie drugie piętro ozdób,
przygotowałem następne potrzebne elementy - ornamenty i nowe harpie (z pilastrów) na piony podziałów;
szybka akceptacja inwestora i wklejam.
Kolejna przymiarka ozdób drugiego piętra.
I druga burta.
cdn.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
kontynuacja
Na zakończenie tego etapu wkleiłem nad ornamentami pozłoconą listwę (półwałek) od dziobu do ławy wantowej bezana.
Ornamenty kończą się nad "hełmem", następne dwa pola nad ambrazurą i nad "zbroją" są za małe na ornamenty, a za duże żeby pozostawić puste - coś z tym trzeba będzie zrobić.
cdn.
Na zakończenie tego etapu wkleiłem nad ornamentami pozłoconą listwę (półwałek) od dziobu do ławy wantowej bezana.
Ornamenty kończą się nad "hełmem", następne dwa pola nad ambrazurą i nad "zbroją" są za małe na ornamenty, a za duże żeby pozostawić puste - coś z tym trzeba będzie zrobić.
cdn.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Re: Galeon XVII w. / Ornamenty cd.
kontynuacja
W plastelinie zrobiłem formę wąskiego ornamentu nad panoplium ze zbroją
i w ten sam sposób krótsze ornamenty nad ambrazurę.
Przymiarki, wybór najlepiej pasujących i wklejam.
cdn.
W plastelinie zrobiłem formę wąskiego ornamentu nad panoplium ze zbroją
i w ten sam sposób krótsze ornamenty nad ambrazurę.
Przymiarki, wybór najlepiej pasujących i wklejam.
cdn.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
kontynuacja
Wracam do "zabawy" z ozdobami. Sama korona jakoś pustawo wygląda,
więc zdecydowałem się na dorobienie podtrzymujących ją wspiętych lewków. Rzeźba jak poprzednie w negatywie w plastelinie i odlewy z Distalu.
Tych lewków musiałem wykonać kilka o różnej wielkości dostosowując do wielkości pól (tu same jednostkowe egzemplarze bez możliwości powielania).
Metodę rzeźbienia w negatywie opisałem odpowiadając na pytanie Ryszarda kilka postów wyżej.
viewtopic.php?p=80441#p80441
Przy obecnej technologii to "snycerkę" mogą załatwić CNC lub druk 3D.
cdn.
Wracam do "zabawy" z ozdobami. Sama korona jakoś pustawo wygląda,
więc zdecydowałem się na dorobienie podtrzymujących ją wspiętych lewków. Rzeźba jak poprzednie w negatywie w plastelinie i odlewy z Distalu.
Tych lewków musiałem wykonać kilka o różnej wielkości dostosowując do wielkości pól (tu same jednostkowe egzemplarze bez możliwości powielania).
Metodę rzeźbienia w negatywie opisałem odpowiadając na pytanie Ryszarda kilka postów wyżej.
viewtopic.php?p=80441#p80441
Przy obecnej technologii to "snycerkę" mogą załatwić CNC lub druk 3D.
cdn.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo