Prins Willem

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

O:Prins Willem

Post autor: oksal »

Ja to się jednak opierniczam w stoczni, z zazdrością patrzę na tempo Twojej pracy i na łódkę też.

myszor napisał:
Jutro jadę pociąć bukszpan {twardy jak diabli } na deseczki .

Skąd masz takie kawałki, że możesz je ciąć na deseczki? Ja to zaledwie mam gałązki i to wycięte po kryjomu z ogródka mamy. Co prawda ma i sąsiadka ponad 2m, ale nie myśli o przycinaniu:(
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

Fajnie ,że "wrociłeś":) I od razu z porcją świeżych zdjęć.Nie próżnowałeś.Jak patrzę na te kolumienki przy oknach to jakoś jestem spokojny o resztę zdobień.Na bank sobie poradzisz.Pozdrawiam.
myszor

Post autor: myszor »

Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Zieleń doskonale się komponuje z ciemnym drewnem. Patent na lawety (i ich wygląd) świetny.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

myszor napisał:
ja nie mam żadnych wielkich kawałów tego drewna
Obrazek

Bo to są konary:) Andrzej jedną z pierwszych rzeczy, jakie zrobiłem po osiedleniu się w obecnych moich stronach, było posadzenie trzech krzewów bukszpanu. Przy jednym musiałem psioczyć bo się żonka uparła, że jeden z nich nie będzie mój ale jej- i skurczybyk słabo rośnie. Pozostałe dwa mają już ~70cm -jeszcze z 10 lat i zacznę sobie je przycinać, ale ile lat trzeb czekać, aby takie konary wyrosły jak u Twojego wujka? to ja nie wiem. Trochę suchych gałązek bukszpanu mam tak fi od 10mm do 15mm. Coś na pewno z tego zrobię:)
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Ja nie wiem i nie rozumiem dlaczego tak się upieracie przy bukszpanie, który jest cholernie drogi !
Bardzo wielu modelarzy zstępuje bukszpan drewnem o zbliżonych właściwościach a mianowicie Pau Marfin.
Jest bardzo twardy i pięknie się daje obrabiać.
Będąc na Mistrzostwach Europy rozmawialiśmy też o bukszpanie opinia była jedna :
Na modelu nie widać z czego są zrobione rzeźby czy ornamenty a w obróbce Pau Marfin jest również doskonały jak bukszpan .
Jeden z czołowych modelarzy z za wschodniej granicy stwierdził jednoznacznie:
Jak jakiś modelarz wskaże elementy i powie ze to bukszpan to normalny szpaner :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
myszor

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
myszor

Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

I tak trzymać.Park maszynowy musi być.Powodzenia przy budowie
Pozdrawiam,Kazimierz
myszor

ODPOWIEDZ