Prins Willem

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartes123

O:Prins Willem

Post autor: bartes123 »

Myszor!
Prawda jest taka, i tu się nie oszukujmy - jakbyś tego nie tłumaczył - robimy te modele i staramy się je dopieścić jak najbardziej, co i rusz coś zmieniając na lepsze, doskonaląc sprzęt za niemałą kasę, kupując drewno, które też jest nietanie po to i głównie po to, żeby potem model ten ustawić na wystawce, coby każdy przychodził, rozdziawiał gębę i się zachwycał, ewentualnie pytając czy toto pływa. I prawda jest taka, a tego nie ukryjesz, że każdemu z nas zależy na tym, żeby się model wszystkim podobał, bo lubimy jak chwalą naszą pracę. Ja się cieszę, że są na Kodze ludzie, którym się chce w trakcie robienia modelu brać aparat i niebieski brystol i pstrykać foty, potem opisywać mozolnie co się robi i jak - to wszystko pod kątem tego niesławnego naszego poradnika (który chocbyśmy nie wiem jak chcieli to nigdy nie będzie skończony, ponieważ większość porad, pomysłów, trików i jigów znajduje się w relacjach). Ale oprócz tego jest też część wizualna - piszesz "robię pokład górny" dajesz dwa trzy zdjęcia pokładu górnego - człowiek widzi jak to zrobiłeś, w jaki sposób, zapamiętuje, potem mu łatwiej samemu robić. To jest główne zadanie relacji - pokazywać postęp prac przy budowie modelu.
I teraz mamy sytuację taką - po pokazaniu tych paru zdjęć najczęściej prosi się o krytykę. I jeżeli jest ona krytyczna, to młody modelarz się zaperzy i zacznie wykłócać i zaczyna się dym na kodze i kłótnia parugodzinna, jeśli przyjmie krytykę to poprawi co źle zrobione i idzie do przodu bogatszy w doświadczenie. Natomiast jeżeli robisz ładnie to można ochać i achać. Ale czy chciałbyś mieć w relacji na 5 zdjęć 20 wpisów typu "o ja cię" "kopara na ziemi" itd? Nie sądzę. Nieraz jak przeglądam relacje archiwalne bo coś potrzebuję podpatrzeć to tego typu wpisy strasznie irytują. Ale są potrzebne - łechtają naszą próżność i zachęcają do dalszej pracy.
Myszorku - Koga to nie szkoła - nie oczekuj że codziennie rano dzieci wstaną i powiedzą "dzień dobry" następnie po odpowiedzi ustnej zaczną się zajęcia i będą się pytać co mają robić i jak. Nie każdy z nas modele robi, bo nie każdy ma na daną chwilę tyle czasu prywatnego, żeby się temu hobby poświęcić, co nie znaczy, że nie oglądamy. Dla mnie właśnie zawsze licznik odwiedzin był wyznacznikiem tego czy relacja jest lubiana, czytana i oglądana.
Tak że nie zachowuj się jak mała panienka kolego. Albo zawieszasz relację z przyczyn typu - bo nikt się mnie nie pyta jak coś ma zrobić (conajmniej dziwne - widocznie wszystko jest na tyle jasne w Twojej relacji, że nie trzeba się pytać) albo już nie chce Ci się pokazywać co zrobiłeś do tej pory, albo kontynuuj relację i wrzucaj zdjęcia. Tak czy inaczej, obawiam się że ten dialog, prowadzony na kilku stronach niczym Twojej relacji nie wzbogacił, a jedynie ją niepotrzebnie rozmącił.
Jeżeli Cię uraziłem, to przepraszam, ale zdaję sobie sprawę z tego że są wśród nas ludzie, którzy czasem potrzebują solidnego kopa w żyć/rzyć (Andrzej1 wybierze właściwą opcję) żeby pracować dalej.
Tymi słowy kończę ten monolog, życząc wyjścia z depresji i dalszej owocnej budowy.
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

kiedyś napisałeś mi tak
Jaja sobie robisz ?! Przejdzie Ci ta chwila słabości . Ja też to miałem . Są tu ludzie którzy oglądali Twoją relacje i nie można ich tak zostawić .Odczekaj troche i wracaj do relacji . Pamiętaj że PRAWDZIWEGO MĘŻCZYZNE POZNAJE SIĘ JAK KOŃCZY !! Wszyscy tu jedziemy na tym samym wózku {modelarstwo}. Każdy ma lepsze i gorsze dni . Nie obrażaj się na nikogo tylko wracaj do relacji . Czekam i pozdrawiam .
więc teraz nie masz wyjścia
sławek
Awatar użytkownika
McDarek

Post autor: McDarek »

Witam
Nie piszę dużo na forum, a to z tego powodu że wole się zastanowić czy to co chcę napisać jest warte zamieszczenia.
Sam się borykam z pierwszym drewnianym modelem i nie powiem wiele z twojej jak i innych relacji skorzystałem.
Dlaczego nikt nie pyta - bo najwięcej pytań mają początkujący. Przecież nie zadam pytania jak zrobić "słoneczko" bo mnie starzy wyjadacze objadą.
I tak od x tygodni zwijam linki rzeźbię bloczki i kręcę te cholerne słoneczka.
Co innego jest z oglądaniem zamieszczonych fotek - za to nikt cię nie wyśle na piwo byle byś tylko nie zawracał tyłka głupotami.

Jak widać z oburzenia jaki wywołał twój post twoja relacja nie jest tylko na pokaz ale wiele wnosi w edukację takich żółtodziobów jak ja.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Prins Willem - jakbyś

Post autor: Andrzej1 »

Witaj

Jakbyś miał rację, to nikt by na Twój wpis nie zareagował.
Popatrz ilu się wpisało. Oni MUSIELI tu zajrzeć aby się wypowiedzieć, samo się nie zaglądło.
Nie piernicz więcej, tylko pokazuj. Tak się przyjęło, że podglądanie jest
wstydliwe i może dlatego podglądacze się z tym zbytnio nie afiszują.

Zdrowia MYSZOR - ze szczególnym uwzględnieniem psychicznego - tego Ci życzę.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Bardzo mnie to zaniepokoiło co napisałeś... bo uważam, że twoja relacja jest jedną z lepszych, z której naprawdę wiele można się nauczyć, podpatrzyć. Bardzo często na nią zaglądam i podziwiam co stworzyłeś. Wielka strata to będzie dla Kogi jeśli naprawdę zawiesisz swoją relację... forum będzie po prostu uboższe... a przecież tego nie chcemy. Można powiedzieć, że jest to jedyna, aktywna strona dla modelarzy szkutniczych... wiadomo raz się dzieje więcej a raz mniej... ale zawieszając tego typu relacje uśmiercamy, "nasze" bo chyba mi wolno tak napisać - forum. Ja też rozpoczynając swoją relację Jachtu spodziewałem się większej ilości uwag czy podpowiedzi... jak już wcześniej zostało zacytowane napisałeś mi wtedy "spie...l coś to będziemy pisać"... mi na przykład to pozwoliło zrozumieć dlaczego się tak dzieje... widocznie budowa mojego modelu nie jest tak beznadziejna i mimo braku doświadczenia jakoś to wychodzi... bo wpisów z elementami krytyki jeszcze nie zarobiłem :) Może kiedyś, ktoś będzie budował Jacht (bądź jakikolwiek inny model) i przyda się tej osobie te kilka zdjęć, które zamieszczamy.
P.S.
gniazdo bukszprytu albo godło na dziobie chyba nie jest wyśrodkowane... pomiędzy tymi elementami jest kilka milimetrów różnicy :P
Pozdrawiam i jak reszta czekamy na nowe fotki
The world is yours...
myszor

Post autor: myszor »

Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

No i masz babo "plecak".:P
A rób jak uważasz, ale również uważaj jak robisz.
Pewnie nie zrozumiałem wszystkiego, ale Cię lubię.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Ja naprawdę zgłupiałem :blink:
Andrzeju co się z Tobą dzieje ?
Twoje wpisy na tym forum to nie tylko Prins Willem. Zawsze czytałem to co wpisujesz w innych tematach. Pamiętam na początku jak to chyba Ciebie uczyłem wstawiać fotki do forum. Zawsze z Twoich wpisów tryskała serdeczność i to całkiem niedawno (w ostatnich dwóch tygodniach) udzielałeś rad innym.
Ja Cię rozumiem i Twój prywatny modelarski świat. Każdy z nas go ma. Jednak to forum to też pewnego rodzaju promocja swoich modeli. A dlaczegóż to nie pokazywać ? Wiadomo, że budujemy dla siebie, dla swojej satysfakcji. Ale dążymy również do perfekcji właśnie dla tych "Och-ów i Ach-ów". Nasze modelarskie morale jeszcze bardziej rośnie gdy inni po fachu to doceniają.

P.S.
Nie wiem co jeszcze napisać, abyś dalej ciągnął swoją relację. Oryginał się spalił to chociaż Ty pokazuj jak to było zbudowane.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Gdzieś tu w tej relacji widziałem ściski na kasztelu dziobowym? Pytam się: gdzie ten kasztel? Ciort ze ściskami w sklepie sobie je obejrzę, ale kasztelu już nie- może jakowe Kasztelańskie z kapslem. Andrzej za przerwanie relacji masz wypić karnego ciepłego Żubra w upalny tczewski dzień. Dwa: chciałem sobie zobaczyć czy pierwsze fałszywe poszycie pokryłeś na skos drugim fałszywym (coś pseudo diagonalne) zanim to wszystko przykryłeś tym właściwym. Szkoda, że usunąłeś, ze ściskami wszystkie foty. Tylko nie tłumacz się:) Karę w Tczewie poniesiesz;)

PS

Pewnie się wypiąłeś tak jak Mirek, Jurek Bin na fotograficzne relacje składane na Kodze. Nie mam tego Wam za złe. Wasza decyzja. Powinniście to zebrać i opublikować w formie druku. Ale nie na prawach autorskich tylko wyłącznych. Między jednym a drugim jest kolosalna różnica, z korzyścią dla Was.
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

A gdzie się podziało większość zdjęć z relacji...?? :(
The world is yours...
ODPOWIEDZ