Witam . Dziś dotarła do mnie przesyłka od Mirka :woohoo: . Dostałem wieńce na burty . To co wyprawiają z drewnem Ci panowie – Mirek i Zbyszek , to nie mieści się w głowie . Dla mnie jest to piękna robota .W tym miejscu chciałbym bardzo podziękować Zbyszkowi i Mirkowi że znaleźli dużo czasu dla mnie i wykonali te piękne wieńce . Na pewno kosztowało to dużo pracy i nerwów , zwarzywszy że mieli za wzór tylko rycine i marne zdjęcie . Mając taką świadomość że ma się tak wspaniałych znajomych chce się żyć i dalej ciągnąć te moje modelarstwo do przodu . Jeszcze raz bardzo dziękuje Mirku i Zbyszku .:)
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Witam . Dziś doszła przesyłka od Mirka . Dostałem przepiękne jufersy . Trzeba ruszyć ostro z robota bo wstyd aby tak leżały . Jestem teraz na etapie ław wantowych . Rzeźbienie na razie odstawiłem na bok aby nabrać ochoty na walkę z nimi . Jufersiki muszę zabarwić i potraktować olejem . Dziękuje Mireczku . Pozdrawiam :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Witam . Panowie pomóżcie mi . Czy jest jakaś zasada co do grubości okuć jufersów . Na tych moich rycinach to nic nie widać i nie wiem czy daje drut o dobrej grubości . Jeszcze mam pytanie co do szerokości ław wantowych . Czy mają one jakąś określoną szerokość co do wysokości masztów czy długości kadłuba ? Dziękuje .:)
Wizualnie drut jest dobry.Co do szerokości ław to musisz sam dobrać.Jak stoi maszt to naciągasz wantę od miejsca zaczepienia do ławy.Jeżeli jest zbyt wąska to wanta opiera się o balustradę burty a nie powinna.Wtedy poszerzasz.Powinien być kilku mm luz.Wanta też wyznaczy Ci kierunek i miejsce zakotwienia uchwytu klamer jufersa bo ich kierunek powinien być zgodny z linią wanta.R.
Dziękuje bardzo za podpowiedz . A ja już kombinowałem jak te klamy wyznaczać i gdzie mają być mocowane . A to takie oczywiste . Bardzo cenna uwaga .Teraz już wiem jak się za to zabrać . Jeszcze raz dziękuje Panie Ryszardzie . Pozdrawiam .:)
Pozazdrościłem Tomkowi malowania na czarno i też maznełem jufersiki na kolor załobny . Według poleceń kolegi potraktowałem je tuszem . Miał być kreślarski ale w hurtowni takiego nie mieli :ohmy: , więć dałem tusz od drukarki . Chyba będzie dobry . Teraz niech one poschną sobie z dwa dni a potem do kotła z olejem z nimi . Mają wtedy nabrać pięknego koloru i glancu . Czarne muszą byc bo w realu to je smołowano . Ławy wantowe schną posklejane na kaloryferze i jutro idą do obróbki . Drutu mam 120 m , to taki oporowy do cięcia styropianu . On chyba jest ocynkowany to będzie się dobrze lutował i dobrze się czerni tym moim kwasem . Tak że robota wreszcie ruszyła po wielkich bólach ;) . Pozdrawiam .
Andrzej na opakowaniu pisało tak . Może nie jest ocynkowany . Jak mu dałem temperatury nad palnikiem to taki nalot zielony się pokazał taki spalony proszek . Spróbuje lutować bo fajny jest . Mięki i gubość dobra . Na poprzednim zdjęciu widać go , robi za antene ;)