HMS Speedy

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Odp:HMS Speedy

Post autor: Slawek Kromer »

gdybyś patrzył dokładnie :( to na pierwszej fotce widać papier gazetowy a nie szpachlę:P Wyjaśniam jak to robiłem ;) Papier gazetowy (paski)naklejałem skośnie na zakładke (klej wikol)Po wyschnięciu szlifowałem aż pokazałw się wręgi.Tam gdzie był dołek papier został i tak kilka warstw aż do chwili kiedy było równo.W ten sposób uzyskałem sztywne poszycie na które mogłem naklejać burty.każdy wybiera swój sposób budowy lecz pierw trzeba się zastanowić jak to zrobić i co chce się uzyskać choć każda droga do celu jest dobra:( :lol: :whistle:
vegelus

Post autor: vegelus »

Ale o co chodzi?

Cały czas mam wrażenie, że się czepiasz???

To co napisałem na początku jest moją subiektywną opinią i nikogo nie prosiłem o głęboką analizę popełnionych błędów przy budowie Huntera (relacja na PWM) Każdy rozpoczęty model daje mi wielką radochę bo to jest moje HOBBY. A to czy ktoś będzie wykorzystywał papier czy szpachlę pozostawmy do wyboru w zależności od majętności portfela.
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Kochani Moi! (to "morski cytat" - kto zgadnie z kogo?) , z racji na moja siwiejaca juz brode, pozwole sobie palcem pogrozic!
`Wszyscy my tutaj, moze z drobnymi wyjatkami wyjatkowo doswiadczonych speców, sie uczymy... kombinujemy, probujemy, wybieramy taka metode ktora dla nas jest najlatwiejsza i przynosi najlepsze efekty, taka z ktorej jestesmy jako tako zadowoleni. Czytamy i podpatrujemy, potem probujemy i sami wyciagamy wnioski. jesli ktos pokazuje, jak cos tam zrobil.. chwała mu za to, bo inni moga skorzystac. Jesli ktos opisuje, na czym się potknął, co mu nie wyszło, chwała mu za to, bo inni bedą już uważać, postarają się nie popełnić takich błędów. I dlatego tu jest fajnie, tu jest miło, tu się można nauczyć wiele!
I aby dalej tak miło było, apeluje o zachowanie kultury!
Szanowny Kolega Vegelus napisał, dlaczego nie spodobała mu się metoda ze styropianem, ze mu sie zapadało, ze nie miał jak przyczpic.. A na to Szanowny Kolega Sławek, jakby tego nie doczytał, ...Jakżesz inaczej by zabrzmiało, gdyby po prostu napisał: Ja te problemy ominąłem oklejając styropian gazetą itd.. i byłaby to informacja cenna, pomocna, a przy tym nie powodująca niepotrzebnych spieć .
Wiec palcem macham.. i apeluje: zachowajmy charakter tej grupy, nie czynmy niepotrzebnych napięć, nie "wywyższajmy się" ale nawzajem, w kulturny sposób sobie pomagajmy!
Pozdrawiam
vegelus

Post autor: vegelus »

Ooo. :)

Ataman dzięki :)

Mam pytanie odnośnie poszywania na zakładkę. Poszukuję wszelkich informacji bo lada chwila zacznę poszycie a nie mam koncepcji jak to zrobić. Może ma ktoś jakieś zdjęcia, obrazki jak to powinno wyglądać (zwłaszcza przód i tył) oraz jak to się robi w modelarstwie.
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

nie miałem zamiaru spowodowac niepotrzebnych napię jeśli tak wyszło to sory

odnośnie budowy modeli o poszyciu zakładkowym to doś obszernie było publikowane w miesięczniku MODELARZ (dośc trudna metoda)
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

w modelarzu z 1986r znalazłem takie coś

Obrazek
Awatar użytkownika
stefan

O:Odp:HMS Speedy

Post autor: stefan »

vegelus napisał:
Mam pytanie odnośnie poszywania na zakładkę. Poszukuję wszelkich informacji bo lada chwila zacznę poszycie a nie mam koncepcji jak to zrobić.

Ciekaw jestem jak Ci to poszycie wyszło, dwa lata już minęło więc chyba skończyłeś model?...
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

jasny gwint, trzeba się sprężać! Stefan wywołuje do tablicy! :P
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Mithrandir159

Post autor: Mithrandir159 »

nieno tak zle to chyba nie bedzie:laugh: :laugh: :laugh: