Santisima Trinidad - początki

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
konrad_M

Santisima Trinidad - początki

Post autor: konrad_M »

Witam kolegów modelmistrzów;)
Z racji że jestem nowy na tym forum to się przedstawię... Konrad Mickiewicz z Wrocławia.
Piszę tego posta, ponieważ postanowiłem sprawdzić swoje siły w modelu z drewna. W swojej karierze mam zmajstrowanych kilkanaście modeli kartonowych oraz kilka plastików.
Na pierwszy model z drewna wybrałem Santisimę w skali 1/90 z planów pozyskanych ze stronki http://santisima-trinidad.astillero.net/. I oczywiście jako początkujący mam kilka pytań (tylko nie starajcie się mnie przekonać, że za trudny model wybrałem na początek...;)).

Pierwsze pytanie odnosi się do samych planów. Czy może któryś z kolegów posiada oryginalne plany tego modelu w skali 1/90?

Następne pytanie dotyczy materiałów na poszycie kadłuba. Sam szkielet wykonałem ze sklejki 5mm, pokłady chcę wykonać ze sklejki 1mm+deskowanie listewkami 3x7mm długość 80mm( i tu też pytanie czy nie będzie za "gruby"?) lub sklejka 1mm+deskowanie sklejką 1mm przyciętą na paski 6mm. Pytanie co do poszycia jest takie: jak dokładnie wyznaczyć linię wodną oraz czy może ono(poszycie) być wykonane z listewek 2x6mm na pierwszą warstwę oraz fornir w paskach 6mm na drugą warstwę?

Na początek wystarczy tych pytań. Przepraszam jeśli zawracam Wam głowę, ale wolę się zapytać obeznanych w temacie. Ten model traktuję jako eksperyment bardziej, żeby się nauczyć technik i wszystkiego co z tym związane. Raczej nie będzie on idealnym odwzorowaniem oryginału (chociaż kto wie....;)), ale następny model chciałbym żeby był już wykonany na dość wysokim poziomie.

Pozdrawiam.
Konrad
Pozdrowienia z Wrocławia.
Konrad
Awatar użytkownika
RobertR

O:Santisima Trinidad - początki

Post autor: RobertR »

Jak na mój gust to listewki na poszycie kadłuba będą troszkę za szerokie. Akurat robię Santisimę w skali 1:90 z zestawu i tam listewki na pokładzie mają 3mm szerokości i 1 mm grubości. Natomiast planki na burty mają 5 mm szerokości. Jak dla mnie taka szerokość też jest za duża ale już nie będę poprawiał zestawu w tym zakresie. Grubość poszycia (listewek) zależy od tego jak zaprojektowałeś wręgi.
konrad_M

Post autor: konrad_M »

RobertR napisał:
Akurat robię Santisimę w skali 1:90 z zestawu i tam listewki na pokładzie mają 3mm szerokości i 1 mm grubości.

Dzięki Robercie za podpowiedź. Powiedz mi jeszcze jaką ogólną grubość ma pokład w twoim modelu?? Na jakiej grubości sklejce robisz deskowanie??
Pozdrowienia z Wrocławia.
Konrad
Awatar użytkownika
RobertR

Post autor: RobertR »

Pokłady są wykonane ze sklejki o grubości 3mm.
ODPOWIEDZ