Artek dziękuję. Miło mi, że ludzie wracają, aby podpatrzeć coś w moim modelu. Zależało mi na tym, aby pokazać co i jak powinno wyglądać i jeśli ktoś chciałby podpatrzeć pewne rozwiązania to, aby było to przejrzyste

Mirek... Okręty Rzeczpospolitej były też piękne i być może takie kiedyś wjedzie na warsztat. A co do planów Wodnika... no czekam, czekam i to z wypiekami na twarzy

Dziękuję Marku

Kapitaniso - dziękuję to po pierwsze. Zależało mi, aby nie iść na skróty i robić tak, aby wyglądało to jak ma wyglądać... chociaż i tak są pewne elementy, które teraz zrobiłbym inaczej

A co do zdjęć...
Po przesiadce Kogi na nową... można dodawać zdjęcia o sporej rozdzielczości... a co za tym idzie o wadze kilku MB

Co do parametrów... po pierwsze - wszystkie zdjęcia są robione z lampą błyskową. Sama lampa oczywiście nie wystarczy, gdyż dała by bardzo ostre cienie... Więc jako modyfikator światła używam parasolki (takiej dla foto), robiąc zdjęcia odbite od wewnętrznej białej strony lub "przez" parasolkę... wszystko zależy ile i jak bardzo potrzebowałem zmiękczyć światło, aby "oblać" nim cały model.
Co do obiektywów, itp...
- do zdjęć całego modelu używam przeważnie 70mm f/11 - f/16, ale czasem i obiektywu 70 - 200mm i z dystansu.
- do "makro" używam przeważnie 70 - 200mm, ale z pierścieniami macro. Potrzebne jest dużo światła, więc lampa prawie na maksa i przesłona ok. f/16 - 20... chodzi o to, aby głębia ostrości nie była za płytka... i jakieś tam detale w oddali były jeszcze widoczne. Przy makro głębia ostrości oscyluje w mm

Zdjęcia bez statywu, gdyż przy lampie nie ma takiej potrzeby. Czasy naświetlania między 1/160 - 1/200s
Obiektywy mam Canona z lini EF (czerwony pierścień)
No i to chyba tyle

Życzę dużo zdrowia i trzymaj się ciepło. Szpital to zawsze niemiłe wydarzenie, także trzymam kciuki, aby była to szybka wizyta

Pozdrawiam
Mateusz