Złota Łania w stoczni

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataman

Odp:Złota Łania w stoczni

Post autor: ataman »

Tomiss: opaske na grocie zauważyłem, był taki okres, gdy maszty były jeszcze nie wklejone, że wyjmowałem i wkładałem, przymierzałem.. i wtedy toto sie osunęło, robiąc zdjęcie nie zauważyłem.
Co do tarlepów.. no powinny być w jednej linii.. Ustawienie to można skorygować (co własnie sam sprawdziłem) poprzez mocniejsze lub słabsze naciągnięcie linek tarlepów, a co za tym idzie, - want. Wiążąc tym sposobem jufersy na wantach na modelu , nie ma siły, aby je obwiązać już tak na sztram.. aby były juz w tym momencie doskonale naciągnięte... konieczne jest naciągnięcie linkami tarlepów.. i własnie wtedy dla wyrównania linii, można naciągnąć tarlepy mocniej lub słabiej... (ale w ograniczonym zakresie, bo mogłoby być tak, że jedna wanta będzie jak struna, a druga będzie obwisła..:) )

A teraz, tak na gorąco.. rodzajowa relacja z mojego dzisiejszego szydełkowania...
Stefan: ano mówiłeś, mówiłeś.... stąd jedno zdjecie zrobione właśnie pod Twoim kontem...;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

no zacięcie masz....
szydełkujesz, pykasz faję i jeszcze oglądasz mecz :whistle:
nonononono

p.s.
w tym samym pomieszczeniu szlifujesz :S ?
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
ataman

JurekBin napisał:
no zacięcie masz....
szydełkujesz, pykasz faję i jeszcze oglądasz mecz :whistle:
nonononono

Kurna.... mało tego, jeszcze córka mnie podkusiła curacao z dzinem jej się zachciało (bo ładny kolor..), no to i ja se szklaneczke szkockiej nalałem.. na swoją zgube...

p.s.
w tym samym pomieszczeniu szlifujesz :S ?

dała by mi żona szlifowanie w pokoju...:P drobne przycinania, drobne szlifowanie, takie, ot glaspapierem troche listewke pogłaskac.. wiercenie etc to robie w kuchni, a wieksze prace np wyrzynarka, krajzega tokareczka, szlifowanie .. to już w piwnicy

A co do tej nieszczesnej szklaneczki... ale przysięgam, że to była tylko jedna szklaneczka...
Ale przepisy BHP ostrzegają, aby w pracy nie pic... hmmm.. a ja chciałem tylko przyciąć końcówki linek tarlepów..

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

I co powie na to bosman? Czyżby 10 w skali...
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Wiaj w klubie. Spróbuj opalic włoski na nitkach przy załozonym olinowaniu - najlepiej w okolicy liku żagla. Takie obcięcie końcówki linki - to musi się zakończyc drugą szlaneczką!!!
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
ataman

Ciąg dalszy szydełkowania... (teraz to już naprawde przypomina szydełkowanie!)

Obrazek

Obrazek

I stan o północy z 8 na 9 września:

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

od jakiegoś tygodnia lub ciut więcej szyje żagle... ale.. przyznaje, wole juz obsługiwac krajzege czy frezarka.. niż te cholerną schneidermaschinen.. Więc czekam ze skończeniem szycia na dobry humor żony..:lol:
A w międzyczasie odlałem se kotwice. Technika wykonania następująca: wzór wycięty ze sklejki, podpiłowany, doklejone łopatki.. forma gipsowa, odlew ze stopu wooda, opiłowanie nadlewów iglakami, malowanie czernidłem COC, dodanie belek poprzecznych.. obwiązanie... i efekt taki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Ładnie Ci te odlewy wyszły zwłaszcza uwzględniając skalę i sam gips jako formę.. U mnie masz oklsak
PS
Teraz to uważaj na gorąca herbate aby Ci czasem tam kotwica sie na zanurzyła..:)Własciwości tego stopu to pamietam jeszcze z chemii Jakbyś mogł to podaj proporcje skaldnikow.
pozdawiam Adam
Awatar użytkownika
ataman

No... osobiście nie bawię się w mieszanie składników, stop kupiłem swego czasu na Allegro, troche o nim w tym i i składnikach pisałem przy okazji odlewania armat, gdzies w okolicach 14-15 strony tej relacji..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Przez jakiś czas męczyłem się z szyciem żagli.. Miałem lekko "herbaciane " płótno, wyciągnąłem szneider maschinen.. i probowałem, walczyłem, szło jak krew z nosa... ale prawie wszystko zrobiłem.. ino szycie po łukach było ponad moje możliwości.. żona się zlitowała.. zaczęła wykończać... ale przy drugim żaglu stwierdziła: wszystko do kosza!..... Ale tez obiecała.. że uszyje już sama te nowe...
Wiec za radą kolegów szkutników z tego forum.. kupiłem batyst (pół metra za 4,40) , ale żona stwierdziła, że toto za cienkie, i maszyna bedzie ściągać. Wiec znów za radą kolegów, najpierw wymoczyłem toto w roztworze herbaty, i to jak pisał swego czasu Marecki, w dużym płaskim naczyniu, ciągle mieszając, bo inaczej barwi sie nierówno. A już napewno bedzie plamiste, jesli wsadzimy byle jak, pogniecione do gara z herbatką. Po zabarwieniu lekko toto ukrochmaliłem. I wtedy już można było szyc bez problemów. Więc żona najpierw poszyła pasy, na tak spreparowanej płachcie odrysowałem kontury żagli, potem dodałem 8 mm zapasu, powycinałem, lekko moczyłem brzegi, zawijałem raz, przeprasowałem, znów moczyłem brzegi, zawijałem drugi raz , zaprasowywałem. Takie lekko nakrochmalone doskonale się zaprasowuje, teraz przeszycie nie bedzie sprawiało żadnego kłopotu ( w poprzedniej próbie też zaprasowywałem brzegi, ale nie miałem ukrochmalonego.. no i takie zaprasowywanie gów.... dawało. Teraz ino pozostaje czekać, aż żona znów dostanie natchnienie do szycia, i przeszyje te zaprasowane brzegi.
Opisałem obszernie jak to robiłem, bo.. bo sam nad tym troche główkowałem. No i mam nadzieje, że teraz koledzy, mający lepsze, a może prostsze sposoby na szycie żagli przedstawią te swoje sposoby. Marecki juz opisywał, ja bazowałem na jego opisie...
pare fotek: porównanie batystu po barwieniu i "czystego", kolejne etapy pracy

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ