HMS "Victory" relacja z budowy

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Wiesław

HMS "Victory" relacja z budowy

Post autor: Wiesław »

Witam ponownie!
Zgodnie z zapowiedzią otwieram relację z budowy żaglowca HMS "Victory" z kolekcji De Agostini.
Przygotowałem ustronne miejsce w piwnicy i dokupiłem parę drobiazgów, czyt. narzędzi.
Wczoraj przysłali pierwszą pulę tj. dwa pierwsze numery. Ogólnie jest tego niewiele, dlatego relację z kolejnych etapów budowy zamierzam zamieszczać raz w miesiącu, gdyż przesyłki przychodzić będą co dwa tygodnie.
Ogólne wrażenie na początku b. dobre. Wręgi wycięte laserowo, pozostałe części tj. działo i kotwica metalowe, zero plastiku. Na wstępie dylemat. Wydawca daje do wyboru dwie koncepcje, tj. pozostawienie w naturalnych kolorach drewna lub malowanie kadłuba farbami zgodnie z oryginałem. Skłaniam się raczej do tej pierwszej opcji. Czytałem wczoraj, że kolega Michał również zamierza zamieszczać relację z tego żaglowca, bardzo mnie to cieszy,- będziemy wspólnie pokonywać zaistniałe problemy w czasie budowy pod czujnym okiem kolegów z forum.
Aktualnie skleiłem pierwsze części szkieletu. Działo i kotwicę będę montował w późniejszym czasie.

Oto pierwsze fotki z budowy:
Dorzucili podstawkę roboczą, jednak zamierzam zmontować tzw. stocznię, będzie bardziej użyteczna
Dorzucili podstawkę roboczą, jednak zamierzam zmontować tzw. stocznię, będzie bardziej użyteczna
IMG_2460.JPG (145.04 KiB) Przejrzano 8398 razy
[list=][list=][*][/list][/list]
        A to już szkielet.
        A to już szkielet.
        IMG_2459.JPG (153.78 KiB) Przejrzano 8398 razy
    Pozdrawiam
    Załączniki
    I efekt końcowy! Wystarczy zadbać o zachowanie kąta prostego między wręgami a stępką.
    I efekt końcowy! Wystarczy zadbać o zachowanie kąta prostego między wręgami a stępką.
    IMG_2462.JPG (224.45 KiB) Przejrzano 8398 razy
    erykmodel1

Re: HMS "Victory" relacja z budowy

Post autor: erykmodel1 »

No i cacy życzę miłego składnia i zadowolenia z modelu. Tak patrze że na forum jest wiele osób sklejających takie zestawy ale nikt nie wpadł do tej pory na to, żeby taki element przed przyklejeniem walnąć na skaner i wstawić na kogę. Było by to pomocne bo czasem ktoś zepsuje element lub go nie dostanie a tu cyk i ma. Trzymam kciuki za was Vitki. :D :D :D
    Awatar użytkownika
    mirek

Post autor: mirek »

Eryk, ale to jest naruszenie prawa i tego powinniśmy unikać .
    Pozdrawiam Mirek Rybus
    myszor

Post autor: myszor »

A może by tak tą spaleniznę zeszlifować co by klej lepiej trzymał ;)
    Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
    Awatar użytkownika
    Wiesław

Kolega Myszor ma rację. Naturalnie w miejscu klejenia wręgi szlifowanie zostało wykonane. Zewnętrzna część wręg będzie szlifowana przed umocowaniem listew poszycia.
    myszor

Post autor: myszor »

Wiesław , to przekazuj takie informacje , bo tu będą młodzi zaglądać i trzeba Im to przekazywać ;)
    A nie każdy o tym wie .
    Relacja to "ciężki kawałek chleba"
    Powodzenia :)
    Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
    Awatar użytkownika
    Wiesław

OK!. To może jeszcze dodam, że przy szlifowaniu wycięć wręg trzeba bardzo uważać, aby nie poszerzyć szczeliny. Należy to wykonać b. delikatnie drobnym papierem ściernym np. naklejonym na kawałku cienkiej sklejki.
    michas83

Post autor: michas83 »

witam Wszystkich szanownych "kogowiczów" jesteśmy w tej budowie na podobnym poziomie gdyż dostaliśmy dwa pierwsze numery. ale ja postanowiłem poczekać aż uzbiera się tego trochę więcej i nie zabierałem się jeszcze do rozpoczęcia budowy, chyba, że za takie uznać możemy dokładne obejrzenie części i spasowanie ich na sucho. myślę, że po kolejnych dwóch przesyłkach ruszę z robotą i wtedy będę cykał fotki i wstawiał je na wątek. pozdrawiam i życzę powodzenia. Michał
    Awatar użytkownika
    safari28

Post autor: safari28 »

Wiesław witaj widzę że zapowiada się wspaniała relacja i życzę samych sukcesów.
    Co do prenumeraty to moim zdaniem trochę wyrzucanie pieniędzy w błoto. wszystkie numery będą cię kosztować ponad 3000. Ja osobiście kupił bym na raty zestaw o ile się oriętuję to 1600 zł i wszystko w jednym pudle.
    Awatar użytkownika
    Wiesław

Dzięki za słowa wsparcia. Bardzo się przydadzą.
    A tak na marginesie kol. Wojtku nie da się ukryć że jesteśmy "ziomkami" (sądząc po numerze kierunkowym).
    Co do modelu, to rozważałem również taką opcję. Ostatecznie w podjęciu decyzji pomógł fakt zaprenumerowania tejże kolekcji przez mojego kolegę (wcześniej ukończył ST). Trochę mnie niepokoi ten kadłub z balsy (o ile dobrze zrozumiałem filmiki promocyjne) ale cóż, taki zestaw. Postaram się go wykonać jak najlepiej korzystając nie tylko z załączonych instrukcji, ale przede wszystkim z cennych porad kolegów z forum, na które bardzo liczę.

Życzę wszystkim miłego weekendu.
    ODPOWIEDZ