Britannia 1:177 od Mammoli

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Britannia 1:177 od Mammoli

Post autor: PanLipazMiodem »

Witam wszystkich.

Zakupiłem niedawno okazyjnie (tak mi się wtedy wydawało) jacht Britannia zestawu firmy Mammoli.
Po otwarciu pudełka "witki mi opadły". Nie wiem jak tam wyglądają zestawy bo nigdy się w to nie bawiłem ale Brytfanka utwierdziła mnie w przekonaniu, że na żaden inny zestaw się nie dam namówić. To jest jakaś kpina. Napomnę tylko że ten zestaw u dystrybutorów kosztuje średnio 120-130zł ja zakupiłem go za 45zł (plus sprzedawca dołożył parę gadżetów) - każdemu kto chciałby go zakupić stanowczo odradzam.
Wszystko z tego zestawu powinno iść do kosza, nawet kadłub, który jest niesymetryczny, krzywy i ogólnie byle jaki. Jedyne co mogę pochwalić w zestawie to to iż znajduje się tam parę takich ciemnych listewek które fajnie pachną :)

Poniżej przedstawiam parę zdjęć.
Jak widać nawet fikuśna podstawka nie chce pasować do obłości kadłuba.
Ostatnie zdjęcie dla porównania skali - wiem, że dla większości kogowiczów nawet linijka nie uświadamia skali tak jak butelka po wódce czy puszka po piwie :D

Britannia 001.jpg

Britannia 004.jpg
Britannia 004.jpg (51.06 KiB) Przejrzano 5062 razy

Britannia 014.jpg

Britannia 015.jpg

Britannia 019.jpg

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
mirek

Re: Britannia 1:177 od Mammoli

Post autor: mirek »

Modele z tej serii istotnie są fatalne , ale coś z tego zrobisz .
Nie wszystkie zestawy są takie kiepskie i nie można na podstawie tego właśnie zestawu oceniać innych , Mamoli to produkty z najniższej półki , ale skoro znajdują nabywców to firma istnieje i sprzedaje swoje produkty na całym świecie.
Jest wielu producentów którzy robią wspaniałe zestawy ale i ceny Idą w setkach a nawet w tysiącach dolarów
Twój zestawik kosztował tyle ile jest wart ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Witam
Coś tam sobie dłubię.
Producent założył że deski pokładu mają mieć 3mm (w rzeczywistości miały by ok 60cm szerokości). Zrobiłem z forniru bukowego 1,5mm deseczki a brzegi porysowałem ołówkiem.
Nie będę w tym "zestawie" zmieniał większości rzeczy ale pokład akurat to mnie raził.

Britannia1 010.jpg

Britannia1 015.jpg

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Witam
Za poradą jednego z kolegów pomalowałem kadłub na zapodkładowane tylko drewno. Wyszło jak jakiś wytwór niepełnosprawnego czterolatka na kółku plastycznym w MOPSie.
Zeszlifowałem i położyłem szpachlę i na to jakieś lakiery samochodowe w spreyu. Jest lepiej.
Muszę kończyć tego spławika bo plany na coś większego leżą w szufladzie i czekają :)

Britannia13 004.jpg

Britannia13 014.jpg

Britannia13 064.jpg

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Lipa, Ty i te Twoje modele dla upośledzonych...
Awatar użytkownika
Romanov

Post autor: Romanov »

Ale biurko fajne masz

Pozdrawiam
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Dobry na wieczór.
Skończyłem to "coś"

Britannia3 016.jpg

Britannia3 006.jpg

Britannia3 003.jpg

Myślę, że teściowej się spodoba :D

Nie wiem czy mogę tak pisać ale nie polecam nikomu tego "zestawu".
Jesli zakupi go początkujący modelarz to niczego się nie nauczy. Jeśli kupi go ktoś troszkę bardziej obeznany w temacie to się tylko zdenerwuje. To takie moje subiektywne zdanie na temat tego czegoś.

Dziękuję za uwagę :D :D :D :D

Pozdrawiam
Przemek
ODPOWIEDZ