Lista szkunerów jakie w jakiś sposób egzystują - remontu, remontowane i repliki. W różnym stanie. Część zdjęć w dużej rozdzielczości. Można popatrzeć szczegóły budowy
http://www.ask.com/wiki/List_of_schooners
Szkuner Franca 1:50
- Leon27
- Leon27
Re: Szkuner Franca 1:50
Z braku drutu mosiężnego zastanawiałem się nad użyciem innego materiału na Segarsy. Przypomniałem sobie że mam bambus wypruty na mokro ze starych zużytych lamp papierowych z IKEI. Z jednej lampy tego było z 5 m. Tak więc namoczyłem i owinąłem wokoło okrąglaków. Na drugi dzień ku mojemu zdziwieniu kształt się ładnie utrzymał i jest to dość sztywne. Niemniej jednak zalepiłem cyjanopanem punkty styku. Nie będzie punktu styku widać ponieważ w tym miejscu przypadnie "linka" mocująca żagiel do segarsa .Tak prostym sposobem uzyskałem segarsy które wyglądają całkiem niczego jakby je zostawić w naturalnym kolorze.
Drut mosiężny do zakupu znalazłem tutaj : http://www.sklep.drizzt.pl/druty-mosiez ... 39_40.html
Drut mosiężny do zakupu znalazłem tutaj : http://www.sklep.drizzt.pl/druty-mosiez ... 39_40.html
- Leon27
Jedna ława więcej. Jeszcze jedna pozostała do zamontowania. Komentarz do zdjęć chyba zbędny.
- Leon27
Właśnie się dopatrzyłem że nie ma ciągu relacji. Już się poprawiam. Na planie jest aby uzbroić jednostkę w 6 armat. Wystają one jednak ponad burtę tak jakby jednostka była dozbrojona w okresie późniejszym. Nie wiem czy nie zrezygnować z armat ponieważ kłóci mi się to wizualnie ( armata bez furty pod nią ?) Pokład przy użyciu papieru ze sklepu artystycznego w arkuszu A3 i kołków z wykałaczek wierconych na 0,6 mm wyszedł chyba nie najgorzej. Na lustrze rufy wstawię jeszcze półkoliste rzeźbienie ( jakieś liście ) oraz tabliczkę z nazwą rzeźbioną na proporcu podwójnie przeplecionym. No chyba że powieszę wcześniej szalupę i mi całość rufy za słoni to po co mój trud
Roboczo wiszą żagle. Dałem ciała bo nie wiem czy drzewce zostawić takie jasne tylko poolejowane i same ściemnieją czy może je strzelić na teek. Wiąże że to jednak z odcięciem jednego żagla od rei ( czy jak tam ona się zwie na gaflu )

- Leon27
Aparat, statyw papier śniadaniowy i tryb pełen manual. Czasochłonne takie robienie fotek ale całkiem inne są takie foty. Kosz na Francy.
- Leon27
Tak sobie plotę. Nici wantowe plecione z 9 szt do grubości 0,9 mm ((3 x 0,1) x 3)). Przewiąz talrepowa beżowa nic ariadny ADA 15. Wiązania tą samą nicią tylko czernioną. Czernienie bez fanaberii pastą do butów kupioną w Ryłko w tubce z wygodnym apliatorem z pianki która o dziwo nie uległa pocięciu. Następnie po wyschnięciu przetarte terpentyną bezzapachową. Docelowo jeszcze przelecę je olejowoskiem. Po tych zabiegach bez opalania rzadnego włosiwia nie widać o dziwo. Całość wiązań poczynione zgodnie z Lennarth Peretersson "Ringing Period Ship Models ". Na zdjęciu nagle znanej firmy :" Jan Niezbędny" potraktowane w odpowiedni sposób mechanicznie oraz barwione bejcą teak. Jeszcze dostaną olejowosku.