HMS Royal William 1719 skala 1:50

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Ptah

Re: HMS Royal William 1719 skala 1:50

Post autor: Ptah »

myszor pisze:Gratuluje .
No i jakie wrażenia po zdjęciu z kopyta ?
Po takim wzmocnieniu to już nic nie popęka :lol:
Teraz zacznie się fajny etap budowy . Przenoszenie wszystkiego na skorupkę i wycinanie .
Ja osobiście bardzo to lubiłem . Trzeba dużo kombinować i myśleć . Tak było w moim przypadku , Tobie to może pójdzie łatwiej .
A czym będziesz oklejał skorupę ?

Rozciecie poszlo bardzo latwo jak i sklejenie RAKOLEM . Juz mam naniesione i wyciete otwory na burtach z szablonow i montuje skrzyneczki . No przyznam ze to deskowanie i zszywanie to taka monotonia . Skorupe planuje okleic BUKIEM nada on naturalny cieply kolor bez bejcowania , poklady natomiast z Brzozy Finskiej choc musze to sprawdzic bo obawiam sie ze moze byc za jasna .
myszor

Post autor: myszor »

Ale buk ma cętki .
Robiłeś jakieś próby ?
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Ptah

myszor pisze:Ale buk ma cętki .
Robiłeś jakieś próby ?

Robilem proby z olejowaniem i te malutkie ceteczki malo widoczne sa ale zrobilem tez probe z bejca mahoniowa i sam nie wiem , moja Zonka twierdzi ze bedzie duzo ladniej i namawia mnie na bejcowanie no i przyznam ze wtedy cetek nie widac . a co masz jakas sugestie . Mam jeszcze deba czerwonego albo olche .
myszor

A może zrób jeszcze próbę z olchą .
Pobejcuj , poolejuj pokombinuj i sam zobacz jak będzie najlepiej .
Ja robię i będę robił tylko z olchy , no i jak mi wyschnie grusza , to z gruszy .
Buk to może zostaw na deski do krojenia mięsa :lol:
Ale jest to Twój model i to czym zrobisz zależy tylko i wyłącznie od Ciebie .
Mówią że na model najlepsze drewno to takie bez słoi no i owocowe .

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Jeżeli model robisz w manierze naturalnej bez malowania to najciekawiej wychodzi czereśnia.Po olejowaniu uzyskasz piękny ciepły kolor.Olcha świetnie się obrabia i bejcuje.Buczynę stosuję na gretingi.R
Awatar użytkownika
Ptah

ryszardw pisze:Jeżeli model robisz w manierze naturalnej bez malowania to najciekawiej wychodzi czereśnia.Po olejowaniu uzyskasz piękny ciepły kolor.Olcha świetnie się obrabia i bejcuje.Buczynę stosuję na gretingi.R

Ryszardzie jesli chodzi o czeresnie to jej poprostu nie mam i chyba pojde w olche bejcowana . A co myslisz o pokladach z Brzozy Finskiej nie beda za jasne , mam jeszcze Dab czerwony ale on ma sloje ktore nie beda zbyt ladnie wygladaly na pokladach.
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Jeżeli zajrzysz do mojej relacji z budowy XXX to kadłub mam kryty olcha i barwiony bejco lakierem Teak.Taki tłusty rzadki głęboko wnikający jak Sadolin.Ja mam czeski.Kadłub wypolerowany bez rys bo będą widoczne.Maluję i po 5min.wycieram szmatką do sucha i tak kilka razy do uzyskania efektu.Pokłady z brzozy .Pomalowane ta sama bejcą po wykonaniu imitacji gwoździowania ,wytarte i szlifowane drobnym papierem.Brzoza nie pije bejcy tylko zostaje w porach i gwoździach.Uzyskałem ciekawy efekt drewna.Musisz to oczywiście sprawdzić.Drewno musi być bez kleju bo powstaną plamy.R
myszor

Święte słowa !
Ja na początku mojej kariery z Willusiem dostałem taką samą rade i dziękuje Bogu że posłuchałem !
Jestem z efektu bardzo zadowolony a nie miałem w ogóle pojęcia o bejcowaniu i w ogóle o drewnie .
Warto słuchać Tych co naprawdę mają coś do powiedzenia w tym temacie .

Awatar użytkownika
Ptah

myszor pisze:Święte słowa !
Ja na początku mojej kariery z Willusiem dostałem taką samą rade i dziękuje Bogu że posłuchałem !
Jestem z efektu bardzo zadowolony a nie miałem w ogóle pojęcia o bejcowaniu i w ogóle o drewnie .
Warto słuchać Tych co naprawdę mają coś do powiedzenia w tym temacie .

Slucham , slucham i sie ucze . Dziekuje
ODPOWIEDZ