Witajcie
Chcialbym zapytac, za ktory z zestawow sie zabrac, widzialem juz na forach wiele wykonan z roznych zrodel ale do konca nie wiem, ktory zestaw kupic, a ktorego sie wystrzegac.
Na fotce widac pare, ktore znalazlem, a moze radzicie jeszcze cos innego np billing boats - tez widzialem ze ciekawie wychodza - ale wciaz nie wiem jak sie prezentuje konkretny zestaw.
Prosze o porade.
Pozdrawiam
Rozne zestawy Bounty i Mayflower
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
- Kazek
Re: Rozne zestawy Bounty i Mayflower
Witaj fajnie by były jak byś rozpoczął przygodę z tym forum od przywitalni i coś o sobie powiedział Np, od kiedy sie zajmujesz modelarstwem, jakie masz doświadczenie i czy juz cos zrobiłeś, bo tak to trudno cokolwiek doradzać jak sie nie wie, z kim rozmawia
Pozdrawiam Kazik 

- muli9
- Kontakt:
Racja - przepraszam juz naprawilem swoj blad 

- Kazek
Drogi kolego….. Hm imienia nadal nie znam znaczy się doświadczenia żadnego za to chęci dużo to już coś. Nie wiem czy widziałeś jak taki zestaw wygląda, bo jeżeli nie to możesz się rozczarować. Tak naprawdę to wycięte wręgi ze sklejki marnej jakości listewki i fornir, plus kilka gotowych elementów z różnych materiałów jak armaty czy okucia oraz beznadziejne bloczki i linki. Maszty i reje to kołki drewniane, które trzeba wyprofilować i rzadko kiedy, są żagle ale to żadna strata, bo są do wyrzucenia. Ja bym ci odradzał kupno zestawu, bo to jest strata pieniędzy a jak myślisz że łatwiej jest zrobić zestaw, bo tam jest wszystko gotowe to się grubo mylisz. Jeżeli weźmiesz zwykłe plany któregoś z tych statków to odrysujesz sobie wręgi na sklejkę i sam bez problemu wytniesz zwykłą ręczną wyrzynarką włosową dokupisz kilka listewek fornir i masz gotowy zestaw nawet jak kupisz gotowe jufersy i bloczki u naszego kolegi Mirka i gotowe armaty w jakimkolwiek sklepie modelarskim to i tak cię to taniej wyniesie a satysfakcja z wykonania w tak samodzielny sposób modelu większa. To, co proponuje jest oczywiście dla osoby, która choć w małym stopniu ma jakiekolwiek pojecie o pracach ręcznych i potrafi używać narzędzia, bo niestety same chęci nie wystarcza. Życzę powodzenia w budowie
Pozdrawiam Kazik 

-
Witaj .
I tu się z Kolegą Kazimierzem wyjątkowo zgadzam
Weź Ty chłopie sobie plany odrysuj wręgi jak Kazek pisze i buduj model z planów a nie z zestawu .
Budowa taka pokaże czy nadajesz się na modelarza czy już w przedbiegach nic z Ciebie nie będzie .
To nie jest tak jak Ty myślisz ze postanowiłeś i zbudujesz sobie model na półkę .
Nie każdemu jest dane to uczynić .
Tutaj jest tylu wspaniałych Kolegów że jeżeli podejdziesz do tego tematu poważnie to na pewno Ci pomogą lepiej niż ta instrukcja w tym zestawie .
Z takiego zestawu to niczego się nie nauczysz , jeżeli chcesz być modelarzem a nie składaczem .
Dla mnie to szkoda kasy i nerwów .
I tu się z Kolegą Kazimierzem wyjątkowo zgadzam

Weź Ty chłopie sobie plany odrysuj wręgi jak Kazek pisze i buduj model z planów a nie z zestawu .
Budowa taka pokaże czy nadajesz się na modelarza czy już w przedbiegach nic z Ciebie nie będzie .
To nie jest tak jak Ty myślisz ze postanowiłeś i zbudujesz sobie model na półkę .
Nie każdemu jest dane to uczynić .
Tutaj jest tylu wspaniałych Kolegów że jeżeli podejdziesz do tego tematu poważnie to na pewno Ci pomogą lepiej niż ta instrukcja w tym zestawie .
Z takiego zestawu to niczego się nie nauczysz , jeżeli chcesz być modelarzem a nie składaczem .
Dla mnie to szkoda kasy i nerwów .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- muli9
- Kontakt:
Co imienia to myslalem ze sie wyswietla
Robert jestem i milo mi Was poznac.
Dzieki za podpowiedz. To co widzialem na tym forum to czapka z glow - rzeczywiscie niesamowita praca i wymaga ogromnych poswiecen. Co do narzedzi czy majsterkowych spraw to tym zyje takze sie nie obawiam natomiat zestaw chcialem kupic bo licze na to ze tam bedzie wszystko bo jakos nie wyobrazam sobie zbierania wszystkiego od podstaw. Ale patrzac i czytajac relacje z budowy zawsze mnie ciekawilo i dziwilo dlaczego ktos majac zestaw kupuje listewki na poszycie itp. teraz zaczynam pomalu rozumiec. Co do planow to udalo mi sie zebrac dosyc spora historie na temat Bounty lacznie z anatomia, nie pamietam tylko czy mam olinowanie a wiem ze z tym ciezko.
Jestescie pewni ze taniej wyjdzie budowa na wlasna reke niz zestaw ? Jeszcze to przemysle bo oczywsicie pieniadz tu gra role ale jednak gdybyscie mieli cos poradzic w kwestii zestawu to ktory ?
Pozdrawiam

Dzieki za podpowiedz. To co widzialem na tym forum to czapka z glow - rzeczywiscie niesamowita praca i wymaga ogromnych poswiecen. Co do narzedzi czy majsterkowych spraw to tym zyje takze sie nie obawiam natomiat zestaw chcialem kupic bo licze na to ze tam bedzie wszystko bo jakos nie wyobrazam sobie zbierania wszystkiego od podstaw. Ale patrzac i czytajac relacje z budowy zawsze mnie ciekawilo i dziwilo dlaczego ktos majac zestaw kupuje listewki na poszycie itp. teraz zaczynam pomalu rozumiec. Co do planow to udalo mi sie zebrac dosyc spora historie na temat Bounty lacznie z anatomia, nie pamietam tylko czy mam olinowanie a wiem ze z tym ciezko.
Jestescie pewni ze taniej wyjdzie budowa na wlasna reke niz zestaw ? Jeszcze to przemysle bo oczywsicie pieniadz tu gra role ale jednak gdybyscie mieli cos poradzic w kwestii zestawu to ktory ?
Pozdrawiam
-
Jeżeli się uparłeś na ten zestaw to taki na którym pisze - " Dla początkujących "
A co do zbierania wszystkich materiałów do budowy z planów to to jest właśnie frajda szukać i zdobywać potrzebne materiały . To daje duża satysfakcje jak się zdobędzie dane drewienko a ono przeobraża sie w piękną częsć modelu .
Ale to trzeba przeżyć aby zrozumieć .
Powodzenia .
A co do zbierania wszystkich materiałów do budowy z planów to to jest właśnie frajda szukać i zdobywać potrzebne materiały . To daje duża satysfakcje jak się zdobędzie dane drewienko a ono przeobraża sie w piękną częsć modelu .
Ale to trzeba przeżyć aby zrozumieć .
Powodzenia .
Pozdrawiam . Andrzej :)
- muli9
- Kontakt:
myszor pisze: to jest właśnie frajda szukać i zdobywać potrzebne materiały
zgadza sie tylko problem w tym, ze nie zawsze jest czas - jezeli ktos powiedzmy jest sam to ok ale gorzej jak jest rodzina, dziecko wowczas ciezko i chcialoby sie wykorzystac jak najwiecej czasu sama budowe
- muli9
- Kontakt:
jeszcze mam pytanko czy ktos mial do czynienia z seria Constructo - zestaw na pierwszy rzut oka wyglada calkiem ciekawie no i jest duzo drozszy od calej reszty ?
- mirek
Poczytaj co piszą koledzy na temat zestawów zwłaszcza tych z Mamoli , Constructo itd. Praktycznie 85% materiałów jest do wymiany . Zakup materiałów i akcesorii wychodzi o wiele taniej nawet w przypadku kiedy zlecisz wycięcie szkieletu na laserze lub ploterze ( frezarce) CNC.
Ale skoro już podjąłeś decyzję to polecam jednak zestaw Amati ci dają choć porządne materiały
Ale skoro już podjąłeś decyzję to polecam jednak zestaw Amati ci dają choć porządne materiały
Pozdrawiam Mirek Rybus