Vasa - 1627

Opisy budowy jednostek żaglowych
kosmal

Re: Vasa - 1627

Post autor: kosmal »

Cześć
Ja też miałem dylematy w jakiej skali zrobić swojego RW. Chciałem 1:50 ale jak rozwinąłem miarkę żeby zobaczyć jaki będzie długi to mi przeszło i skończylo się na 1:72 ;) Może kiedyś jakiś inny Royal...

Jeśli chodzi o Vasę to muszę dodać, że wręgi które wstawiałem zostały ucięte tak żeby kończyly się na jednej lini (krzywej) trochę poniżej tej listwy ozdobnej od której zaczyna się poszycie klinkierowe. Teraz należało je przedłużyć aby móc zbudować kasztele. Przygotowałem zwężające się na swej długości odcinki listewek, które dokleiłem na przemian z oddzielającymi je klockami. Całość od wewnątrz zeszlifowałem aby uzyskać ciągłość z dolnymi wręgami a szczelinę między nimi przykrył parapet pokładu górnego (rys 24 i 25). Pokładniki związały kadłub od góry. Dalej ciągnąłem poszycie wewnętrzne na kasztelach wstawiając przepierzenia w odpowiednich miejscach (rys 26). Wywierciłem także otwory pod lekkie działa i rozpiłowałem je do właściwej średnicy (rys 27).

Pozdrawiam
Załączniki
rys 24
rys 24
rys 25
rys 25
rys 26
rys 26
rys 26.JPG (76.64 KiB) Przejrzano 4907 razy
rys 27
rys 27
myszor

Post autor: myszor »

Witaj :)
Szkoda tak pięknie wykonaną prace zamalować farbą , naprawdę szkoda :(
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
kosmal

Cześć
Na szczęście mogę Cię uspokoić - jestem kiepskim fotografem ;). Model jest pobejcowany w kolorze jasny dąb bejcą rustykalną. Wewnątrz kadłuba dobrałem rzeczywiście trochę za mocny odcień. Na zewnątrz kadłuba już się poprawiłem ale dobrej fotki tego koloru to ja zrobić nie potrafię. Poszycie klinkierowe jak wiadomo powinno być malowane na czerwono ale ja pozostawiłem w "naturalnym kolorze jasnego dębu".
Pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Wazne ze to nie farba, mi sie osobiscie podoba taki kontrast - bo rozwesela model, tak czy inaczej piekna robota.
myszor

Post autor: myszor »

I chwała Ci za to że nie pomalowałeś modelu ławkowcem na biało poniżej ;)
Gratuluje .
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
kosmal

Cześć
W wystających końcówkach wręgów robiłem podcięcia pod listwy poszycia klinkierowego(rys 28). Po wykonaniu podcięć pod pierwszą listwę przykleiłem ją. Taka listewka jest za gruba i ma nieodpowiedni ukos stąd gdy klej uzyskał maksymalną sztywność skalpelem ścinałem ją na całej długości nadając jej odpowiedni ukos i wcinałem się w pióra wręgów aby stworzyć miejsce dla założenia drugiej listewki poszycia klinkierowego. Po wykonaniu ukosowania i wcięcia na każdym z wręgów wyrównałem płaszczyznę przy pomocy klocka z naklejonym papierem ściernym i wklejałem listwę (rys 29).
Jako że dziennie założyć mogłem tylko jedną listwę na burcie miałem czas na wykonywanie pokładu górnego i gretingu na galionie (rys 30).
Po wykonaniu całego kadłuba pobejcowałem go na jasny dąb i dodałem galeryjki rufowe (rys 31).
W ten sposób dotarłem do stanu modelu którego zdjęcia pokazałem na początku tego wątku.

Pozdrawiam, Jarek
Załączniki
rys 28
rys 28
rys 28.JPG (60.94 KiB) Przejrzano 4376 razy
rys 29
rys 29
rys 30
rys 30
rys 30.JPG (71.08 KiB) Przejrzano 4376 razy
rys 31
rys 31
Awatar użytkownika
KoMic

Post autor: KoMic »

Czystość wykonania jest wprost powalająca. wygląda to genialnie.
ODPOWIEDZ