SAPPHO - 1871: Defender of the America's Cup

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Leon27

Re: SAPPHO - 1871: Defender of the America's Cup

Post autor: Leon27 »

Wszystko ładnie z tym epoksydem tylko:

1. Jak już masz tak ładnie wyrobiony kadłub z listewek to nie lepiej ściągnąć formę i potem walnąć skorupę z epoksydu ? Koledzy mieliby kadłuby szkunerków. Skoro już tyle pracy wkładasz w przygotowanie kadłuba to może to dobry kierunek :-)

2, Czy aby na pewno jesteś przekonany że nie widać układu deskowania kadłuba ? Moim zdaniem jeśli kadłub nie jest metalowy , laminatowy albo siatkobetonowy to zazwyczaj widać podział. W końcu jakoś to musieli uszczelniać. Jako przykład załączam zdjęcie Bluenbose w słońcu. Na innych zdjęciach wygląda jakby był idealnie gładki. Jednak światło pokazuje że nie jest. Akurat podaje przykład Bluenose ponieważ przygotowuję się do popełnienia tej jednostki w niedalekiej przyszłości.

3. Książki rzecz jasna zazdroszczę z całego serca. Może się kiedyś uśmiechnę po jakąś odbitkę .
Załączniki
101910980_6e10952fae_o.jpg
Awatar użytkownika
Kapitansio
Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Kapitansio »

Masz rację, masz rację, masz rację. Zastanowię się nad zdjęciem formy dla innych. Muszę jednak powiedzieć, że ten kadłub nie bardzo do tego się nadaje. Są szkunery takie jak : ELSIE, INGOMAR, BENJAMIN F.PHILIPS, BENJAMIN W.LATBAM,COONEY, FLORA NICKERSON, LUKANIA, CAVALIER, QUANNAPOWATT, ONATO, LUISA R.SYLVIA i wiele jeszcze innych, których linie teoretyczne są bardzo zbliżone. Jeden kadłub mógłby służyć dla wielu z nich i pies z kulawą nogą by się nie połapał. SAPPHO jest inna, niepowtarzalna i tylko SAPPHO ma taki kadłub. To tylko dla tych co chcieli by zrobić SAPPHO. Nie ma jednak nigdzie rysunków, żadnych. Ja bazuję na fotkach, obrazach, opisach i "Mystic Seaport: The Museum of America and the Sea™". Już kupowałem od nich rysunki, m.in. "Sand Lark".
Co do listewek. Od kilku lat myślę o zrobieniu kadłuba w taki sposób, aby planki poszycia były widoczne. Są 2 możliwości.
1).Zbudować model szkunera, który byłby malowany bezbarwnie (czyli nie był raczej malowany w rzeczywistości). Widać klepki poszycia.
2).Zbudować model kadłuba malowany na czarno, czy kremowo z widocznymi klepkami.
Kadłuba można nie kryć epoksydem, ale po jakimś czasie zaczną zaznaczać się listewki, kadłub zacznie pekać w sposób niekontrolowany. W jednym miejscu szczeliny będą widoczne w innym nie. To paskudnie wygląda. Taki model trzeba robić od początku z założeniem, że między klepkami robi się szczeliny.Każda klepka musi być indywidualnie dopasowywana i obrabiana. Można też zrobić "klocek" i oklejać go listewkami, też indywidualnie pasowanymi.
Ja myślę o modelu dużym, kadłub o długości 2m. Wtedy mogę się bawić w dychtung, tak jak to robiono w oryginale. Taki model marzy mi się bo przy tej skali można zrobić każdy zaplot, węzęł, bloczki mogą mieć obracające się szyberki, można wprowadzić na maszty i do żagli wszystkie liny jak w rzeczywistości. Jeszcze taki zrobię. Szukam tylko inwestora :-)))
"Kapitanso"
Awatar użytkownika
Kapitansio

Dołożę 2 fotki. Jak szpachla żeluje to robię detale pokładu. Kilka prefabrykatów na fotce. Zejściówka do messy, zejściówka do kubryku, skajlajty, winda kotwiczna.
"Kapitansio"
Załączniki
11.11.2011_2.JPG
11.11.2011_1.JPG
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Mam pytanie wg. włókna szklanego, gdzie Pan je dostał?
Awatar użytkownika
Kapitansio

W Czechach. Dużo tańsze, sprzedawane na mb.Bodajże jak dobrze pamiętam to coś koło 50KC za mb.
Kapitansio
Awatar użytkownika
Kapitansio

Witam.
Postępu prac ciąg dalszy.
Nie stoje w miejscu. Jak powiedział syn - jest to najlepiej prosperująca stocznia PL.
Kadłub jest po wyszlifowaniu poliestrowej szpachlówki pokryty 2 warstwą szpachli finiszowej.
Czeka na wyschnięcie.
Opracowano wymiary żagli i drzewc. Są w trakcie wykonywania. Klejenie listew do siebie aż do wielkości profilu masztów, bomów, i.t.p. Potem obróbka na wymiar rządany. Po drodze kręcenie lin. UFF!
W załączniu 3 foto kadłuba "na odwyku". (schnie szpachla).
Pozdrawiam wszystkich
Informacja dla Leon 27 : znalazłem coś w "knidze" o podobnym szkunerku. Są to jedynie linie teoretyczne.
Jak cię interesują to ci zeskanuję.
Awatar użytkownika
Kapitansio

Mam problemy z przesłaniem zdjęć na forum. Pewnie teraz też nie przejdą.
Załączniki
DSC_1954 (800x323).jpg
DSC_1960 (800x588).jpg
Kadłub po pierwszym szlifie na finisz
Kadłub po pierwszym szlifie na finisz
Awatar użytkownika
Kapitansio

Witam.
Prace postepują. Na dzien dzisiejszy mam połozony pokład w całości (olcha 4x4mm).Jest też wstępnie przeszlifowany.Równolegle z kadłubem skręcam liny.To jet robota...głupiego. Bardzo nie lubie skręcać olinowania, ale nie ma wyjścia.Potem węzły, sploty i takie tam.
Jak się uda to będa 3 fotki z pokładu SAPPHO.
Pozdrawiam
Kapitansio
Załączniki
Pokład_3.jpg
Pokład_2.jpg
Pokład_1.jpg
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Pokład bardzo efektownie wykonany i jakiś taki nie typowy .
Fajnie to wygląda, ale brak mi techniki wykonania tego typu pokładu.
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Kapitansio

Witaj.
Nie odpisuję od razu, za co przepraszam, ale nie zawsze mam czas codziennie zaglądać do internetu.
Czemu dziwny ten pokład? Taki był. W części dziobowej obniżony, śródokręcie najwyżej i w okolicach maszynki sterowej ponownie obniżony. Przy samej paweży znowu podniesiony. Zgodnie z rysunkiem linii teoretycznych z ksiażki "Lo Yachat", włoskie wydawnictwo Mursia, 1971r. cena 520 ówczesnych złotych polskich. Klepki pokładu to olchowe listewki 4x4mm, zeszlifowane potem do 2-3mm. Kładzione od burt i równolegle do nich, w kierunku diametralnej. Nie jest to więc układ kładzenia listewek równolegle do diametralnej jak na roboczych żaglowcach. Trzeba pamietać, że szkunery rybackie, transportowe i im podobne były budowane szybko, bez ceregieli. Miały być praktyczne, szybkie i proste w obsłudze. Miały być nieskomplikowane w budowie. Dopiero na jachtach Admiral's Cup zaczęto od roku (chyba jak dobrze pamiętam) 1883 układać pokład inaczej, jako ta wersja szlachetna, inna jak na szkunerach "do pracy". Kładziono klepki od burt i równolegle do nich, w kierunku diametralnej. Później jeszcze bardziej to "uszlachetniono" wpasowując poszczególne klepki pokładu do centralnie umieszczonej "rybki" - środkowej deski z zamkami, w które wchodziły poszczególne klepki pokładu pasowane indywidualnie. Tak ma właśnie postawiony pokład kuter A.Cup. "Valkyrie II" i oczywiście jego model spod mojej ręki. Myślę że wyjasniłem to jak trzeba.
Pozdrawiam
Kapitansio.
ODPOWIEDZ