La Belle 1684 - szkielet 1:24
- kagra
Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24
Detale,detalami.Dopracowane jak najbardziej.Ale to tak jakby dom budować od meblościanki.Pozdrawiam.K.
- Piotras
Dokładnie panowie się z Wami zgadzam, ale utknąłem przy wręgach z pracą z braku szlifierki bębnowej potrzebnej do szlifowania wręg (mieliście racje i wyszedł brak odpowiednich narzędzi do pracy przy modelu tego typu). Za 2 tygodnie mam urlop i będę chciał coś pokombinować z budową szlifierki ( tylko już się obawiam o swoje zdolności projektowe). Będę starał się wzorować na konstrukcji którą wykonał Kazek i chciałbym żeby coś dobrego (sprawnego, działającego) mi wyszło żeby dalej ruszyć z pracą przy wręgach.
Pozdrawiam Piotras.
Pozdrawiam Piotras.
- Piotras
Rozpocząłem budowę szlifierki bębnowej na razie nie powstało za dużo, ale ważne że ruszyłem z jej budową.
Szlifierkę wymyśliłem, że będzie wykonana z niepotrzebnej kuchennej szafki i wewnątrz jej zamocuje wiertarkę.
Taki wyszedł mi uchwyt na wiertarkę do zamocowania wewnątrz szafki:
Sam uchwyt został wykonany "na szybkiego" i po jego wykonaniu i przymierzeniu chyba będę musiał trochę go zmienić bo coś mi się wydaję, że za słabo będzie trzymał samą wiertarkę. Już mam pomysł na nowy, lepszy uchwyt ale już dziś nie miałem czasu żeby to poprawić ( wykonać nowy) więc ciąg dalszy prac przy szlifierce jutro.
Pozdrawiam Piotras.
Szlifierkę wymyśliłem, że będzie wykonana z niepotrzebnej kuchennej szafki i wewnątrz jej zamocuje wiertarkę.
Taki wyszedł mi uchwyt na wiertarkę do zamocowania wewnątrz szafki:
Sam uchwyt został wykonany "na szybkiego" i po jego wykonaniu i przymierzeniu chyba będę musiał trochę go zmienić bo coś mi się wydaję, że za słabo będzie trzymał samą wiertarkę. Już mam pomysł na nowy, lepszy uchwyt ale już dziś nie miałem czasu żeby to poprawić ( wykonać nowy) więc ciąg dalszy prac przy szlifierce jutro.
Pozdrawiam Piotras.
- Tomsonikkk
Witam
nie bardzo jestem znawcą tematu i nie wiem jaka jest dalsza koncepcja na wykonanie urządzenia ,może odnoszę mylne wrażenie że wiertarka nie będzie miała odpowiednich obrotów , morze fakt że uchwyt jest drewniany nie będzie miał wpływu na stabilność pracy przy obrabianiu elementów.
To są tylko domysły i wszystko się może okazać . Osobiście podchodząc do budowy takiego ustrojstwa postawił bym na inny napęd i sprawdzone rozwiązania viewtopic.php?f=536&t=45547&p=59108&hilit=szlifierka+b%C4%99bnowa#p59108
Poza tym fajna relacja z bódowy tak trzymać
z pozdrowieniami Tomek
nie bardzo jestem znawcą tematu i nie wiem jaka jest dalsza koncepcja na wykonanie urządzenia ,może odnoszę mylne wrażenie że wiertarka nie będzie miała odpowiednich obrotów , morze fakt że uchwyt jest drewniany nie będzie miał wpływu na stabilność pracy przy obrabianiu elementów.
To są tylko domysły i wszystko się może okazać . Osobiście podchodząc do budowy takiego ustrojstwa postawił bym na inny napęd i sprawdzone rozwiązania viewtopic.php?f=536&t=45547&p=59108&hilit=szlifierka+b%C4%99bnowa#p59108
Poza tym fajna relacja z bódowy tak trzymać
z pozdrowieniami Tomek
- Piotras
Ciąg dalszy szlifierki, już prawie skończona jutro powinienem skończyć.
Jak na razie koszt jaki poniosłem to 55 zł, a tatuś jeszcze nie wie o wiertarce oby szybko nie potrzebował. Oczywiście nie jest wszystko idealnie więc jeszcze czeka mnie małe dopracowanie całości, ale ważne że coś już się da na tym wynalazku szlifować.
Pozdrawiam.
Jak na razie koszt jaki poniosłem to 55 zł, a tatuś jeszcze nie wie o wiertarce oby szybko nie potrzebował. Oczywiście nie jest wszystko idealnie więc jeszcze czeka mnie małe dopracowanie całości, ale ważne że coś już się da na tym wynalazku szlifować.
Pozdrawiam.
- Piotras
Pierwsze szlifowanie wręg mam za sobą. Szału co do jakości to może nie ma ale jak na pierwszy raz jestem zadowolony.
- Piotras
Witam po przerwie poligonowej wszystko to co zrobiłem przed poligonem ale nie miałem czasu aby to tu zapodać.
Wszystkie wręgi już przeszlifowane:
Wszystkie wręgi już przeszlifowane:
- Piotras
mam pytanie do osób posiadających odpowiednią wiedzę, literaturę lub to i to: Jak powinno wyglądać odpowiednie, prawidłowe kołkowanie wręg La Belle? Mam różne zdjęcia z różnych forum i prawie na każdym jest inne rozwiązanie co do kołkowania wręg.
Nie posiadam odpowiedniej literatury więc wole się zapytać.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Nie posiadam odpowiedniej literatury więc wole się zapytać.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
- tadheus
W monografii też tego nie ma.W/g mnie możesz się wzorować na tej animacji komputerowej.
http://www.koga.net.pl/filmy/1449-karre ... +1684.html
http://www.koga.net.pl/filmy/1449-karre ... +1684.html
Pozdrawiam, Paweł.
- awas
Może ten rysunek pomoże.
(Boudriot - 74 Gun Ship tom 1)
Artur
(Boudriot - 74 Gun Ship tom 1)
Artur