La Belle Poule

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
krzysztof

Re: La Belle Poule

Post autor: krzysztof »

Szczegółowe pytania kogowiczów to nie zaśmiecanie relacji.
Wykorzystanie przez Ciebie niedostępnych przez ogół maszyn, wprowadza modelarstwo na poziom, z którym musimy się zaprzyjaźnić - przyjąć. Czytam Twoje posty z wielkim zainteresowaniem, widząc, że i tak pokazane elementy wyposażenia będę wykonywał z poziomu pilnika i młoteczka.
Tylko pozazdrościć dostępu do takiego parku maszynowego.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Post autor: Wojtek-Sos »

Niestety, nie były to szczegółowe pytania. Na takie staram się rzeczowo odpowiedzieć. To co napisał ten Pan to były złośliwości których nie mam zamiaru tolerować. Jest na "Kodze" wielu mądrych ludzi od których można się wiele nauczyć, ale zdarzają się również "mądrusie". Takich będę po prostu blokował.
Wracając do tego co ważne, samo wycięcie detalu, w tym przypadku kotwicy nie daje nic. Otrzymujemy płaski element który dopiero po użyciu "pilnika i młoteczka" nabiera życia.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

kagra pisze:Nie każdy posiada maszynę drutówkę.Nie każdy posługuje się academ,laserem,CNC.Dla większości to jest ciekawostka.My w większości posługujemy się dłutkiem,skalpelem,szablonem i nie znaczy to,że jesteśmy do tyłu.Może kiedyś to nastąpi,że wystarczy program,maszyna i wyskoczy gotowy model.Ale czy to będzie jeszcze modelarstwo?Nie neguję Twoich Wojtek osiągnięć.Kotwice są super.Ale do mnie bardziej przemawiają metody konwencjonalne.Pozdrawiam.Kazimierz.

Kiedyś, wieki temu kiedy biegałem do modelarni przy spółdzielni mieszkaniowej nie mieliśmy prawie nic. Były kłopoty ze sklejką, listewkami, bywało że wręgi wycinaliśmy z kilku warstw sklejonej tektury a i tak powstawały piękne modele, z których byliśmy dumni. O narzędziach i "maszynkach" które widziałem w Twoim warsztacie mogliśmy pomarzyć. Czasy trochę się zmieniły i postęp wkracza do modelarstwa. Czy tego chcemy czy nie. Nie mniej jednak najpiękniejsze rzeczy wychodzą z "ręcznej roboty". Nie ma obawy, nie wystarczy program i maszyna by powstawały piękne modele
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Dalszy ciąg prac nad kadłubem:
DSC00100.JPG
DSC00100.JPG (177.7 KiB) Przejrzano 5482 razy

DSC00101.JPG
DSC00101.JPG (83 KiB) Przejrzano 5482 razy

DSC00102.JPG
DSC00102.JPG (172.12 KiB) Przejrzano 5482 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Z uwagi na bardzo skromnie wyposażony warsztat, rozpocząłem projektowanie wieloczynnościowej obrabiarki do drewna:
Obrabiarka X.JPG
Obrabiarka X.JPG (125.1 KiB) Przejrzano 5245 razy

Obrabiarka XI.JPG
Obrabiarka XI.JPG (106.72 KiB) Przejrzano 5245 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Ja pierniczę, Polski Baranov normalnie, albo Romanschenko reinkarnował.
Jeśli za tym wycacanym sprzętem, pójdą równie wycacane modele, to będziemy mieli piękne chwile na forum już niedługo!!!
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Witam,
ten sprzęt, to dopiero projekt. To co jest na fotkach to rendering projektu w 3D. W rzeczywistości pewnie nie będzie się tak błyszczał
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Witam,
Co chwila czym nowym zaskakujesz. Na początku też myślałem że to już gotowy produkt, a to tylko projekt. Chciałbym Ci jeszcze tylko podpowiedzieć że jak możesz i jak chcesz ale zrób sobie możliwość regulacji stołu ( chodzi mi o regulacje jego wysokości - na pewno się przyda)
pozdrawiam Piotras.
Awatar użytkownika
Wojtek-Sos

Witam,
regulacja jest (na fotce niewidoczna). W nóżkach są otwory, a w nich słupki przykręcone do stolika
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Czasami tez, choc rzadziej niz regulacja glebokosci ciecia, niezwykle pozyteczna jest tez regulacja kata ciecia - jak w pelnowymiarowych pilach stolowych. Niemiecki PROXXON zrobil to bardzo podobnie, jak to jest w tych duzych pilach, amerykanski PREAC oferuje (oferowal) osobna przystawke (bo silnik z oska dla tarczy jest ustalony tylko dla kata prostego), ktora pozwalala na zmiane kata ustawienia stolika wzgledem tarczy...
ODPOWIEDZ