L'Artesien 1:48

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
ryszardw

Re: L'Artesien 1:48

Post autor: ryszardw »

Te pasowanie wręg musi być trudne.Zrobisz trochę cieńszą i już na złom.Idzie świetnie .Aż miło patrzeć ale robić to masakra.R
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

Sebastian.M pisze:Proszę nie kastrować aż tak modelu (no ewentualnie żagle można odpuścić),,, sam powtarzałeś nie raz w relacjach kolegów że w linkach całe piękno ;) A jeśli faktycznie będzie problem z miejscem to na pewno u mnie się znajdzie. :twisted: nawet jeśli trza będzie za niego słono zapłacić 8-)
Pozwolę sobie jeszcze wrzucić fotkę gotowego modelu tak aby można było się nacieszyć jaki on ładny
Pozdrawiam
S.M

Nie chciałbym być posądzonym o zaśmiecanie relacji ale w razie czego Autor dokona cenzury :)
W przypadku takiej "wręgowej" wersji modelu nie wiem czy wersja z masztami i olinowaniem wyglądałaby fajnie- oczywiście Kazek sam zadecyduje ale dla przykładu parę fotek:
Załączniki
ps: uprzedzając ewentualne uwagi: bak i sterburta mają nieco odmienną konstrukcję ponieważ najprawdopodobniej pokazują różnice w wytycznych w budowie okrętów Royal Navy zawartych w instrukcjach z 1706 i 1717 roku
ps: uprzedzając ewentualne uwagi: bak i sterburta mają nieco odmienną konstrukcję ponieważ najprawdopodobniej pokazują różnice w wytycznych w budowie okrętów Royal Navy zawartych w instrukcjach z 1706 i 1717 roku
2.jpg
3.jpg
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

zabawa trwa :D najpierw 2h studiowania jak to zrobić a później 2h miziania żeby zrobić takie coś.
Załączniki
wręga dzio (5).jpg
wręga dzio (4).jpg
wręga dzio (3).jpg
wręga dzio (2).jpg
wręga dzio (1).jpg
wręga dzio.jpg
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Kazek

krzywulce wpasowałem teraz druga strona mnie czeka no i mizianie końcowe co by wyrównać ewentualne nierówności
Załączniki
dzio1.jpg
dzio1.jpg (32.82 KiB) Przejrzano 6808 razy
Awatar użytkownika
Kazek

i druga strona gotowa
Załączniki
wręgi dziobowe (3).jpg
wręgi dziobowe (3).jpg (48.5 KiB) Przejrzano 6566 razy
wręgi dziobowe (2).jpg
wręgi dziobowe (2).jpg (41.18 KiB) Przejrzano 6566 razy
wręgi dziobowe (1).jpg
wręgi dziobowe (1).jpg (33.86 KiB) Przejrzano 6566 razy
wręgi dziobowe.jpg
wręgi dziobowe.jpg (35.64 KiB) Przejrzano 6566 razy
Awatar użytkownika
Kazek

żeby nie było że nic nie robię :D
Załączniki
rufa (1).jpg
rufa.jpg
Awatar użytkownika
Kazek

Kolega Sławek modelarz z Francji zarzucił mi, że źle robię wręgi i podesłał wpis na SB z odniesieniem do strony i książki, który widać na załączonym zdjęciu bym sobie sprawdził jak powinno się robić zwłaszcza dolną cześć wręgi.
Więc wyjaśniam kolego Sławku jak byś obejrzał relacje a nie opierał się tylko na ostatnich zdjęciach to byś widział jak i z ilu elementów składa się wręga, którą zrobiłem.Widocznie za dobrze i dokładnie wykonałem i skleiłem i po oszlifowaniu nie widać łączenia. Oczywiście różni się ona troszkę od zdjęcia, które wskazałeś, ale robię inny model niż ten, który jest w opisie tej książki i plany się troszkę różnią, ale zasada jest zachowana, więc mam nadzieje że jesteś uspokojony, co do sposobu wykonywania tych wręg.
Załączniki
Str-083.jpg
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Kazik,przynajmniej pokazujesz co i jak robisz a nie zamieszczasz co pół roku gotowy fragment.Dla nas wszystkich bardzo pouczająca relacja.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Kaziu pięknie wyglądają te Twoje wręgi i za pewne model będzie extra jak zresztą poprzednie Twoje , ale doszły mnie słuchy ze szukasz telewizora odpowiedniego aby można było ten model ustawić , myślę ze zainteresuję cię ta propozycja
:lol:
Załączniki
tv.jpg
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Kazek

Rysio jak będziesz wysyłał olche to wyślij i ten telewizor jest właściwy pod modele :D
a modele się robi
Załączniki
rufa2 (4).jpg
rufa2 (3).jpg
rufa2 (2).jpg
rufa2 (1).jpg
rufa2.jpg
ODPOWIEDZ