Szkuner Mistral XIXw.

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Re: Szkuner Mistral XIXw.

Post autor: muli9 »

Jeżeli do reszty będziesz podchodził tak samo jak do tego ... "kołkowania" to daleko nie zajedziesz...
Awatar użytkownika
viking1066

Post autor: viking1066 »

Poproszę o jasniejszą wypowiedź. Nie rozumiem o jakie "kołkowanie" chodzi...
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

???
Załączniki
Pseudokołki.jpg
Awatar użytkownika
Jarcio

Post autor: Jarcio »

Jeśli dobrze odczytuję wpis mulego, to chodzi o wykonane kołkowanie pokładu. Troszkę nierówno to wyszło, jakby jakiś stoczniowiec robił to po głębszym kieliszku szkockiej. Zaznaczone kołki nie są umiejscowione na poszczególnych plankach pokładu w równych odstępach, nie tworzą równej linii. Poza tym jakoś tak dziwnie wyglądają. Nie wiem, w jaki sposób je wykonywałeś, ale wygląda to tak, jakby tusz z markera rozlał się wzdłuż włókien drewna co daje gdzieniegdzie wizualny efekt wydłużenia kołka, a powinien on mieć regularny, okrągły kształt.
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

viking1066 pisze:(...)Deski znakowane ołówkiem, tak, jak mówi instrukcja. Nie mam jeszcze doświadczenia i nie chcę przy pierwszym modelu improwizować z nitką pomiędzy deskami pokładu. Może następnym razem, bo efekty kolegów z forum mi się podobają.(...)

Cześć
Kup troszkę forniru brzozowego i zaklej to chłopie. Jeśli nie masz doświadczenia (jak ja), zrób kołeczki "na igłę" (jak ja).
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Zeszlifuj (może się da) tę "ołówkową" metodę i lepsze będzie nacięcie desek oraz zrobienie imitacji igłą lekarską zeszlifowaną.
Tu viewtopic.php?f=7&t=36516&hilit=berbice&start=30 masz więcej informacji (i nie tylko tu).
Załączniki
dscf4034.jpg
dscf4031.jpg
Awatar użytkownika
Tomsonikkk

Post autor: Tomsonikkk »

Witaj
Generalnie bardziej doświadczeni koledzy się już wypowiedzieli i tu niem ma nawet co się zastanawiać trzeba zakasać rękawa i zabrać się ostro za nowy pokład. dobrze jest też wykonać jakiś pokład treningowy co by można było przećwiczyć metody i umiejętności szkutnika .
życzę powodzenia i będę tu z ciekawością zaglądał
z pozdrowieniami Tomek
ODPOWIEDZ