Le Cygne 1:60

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
mirek

Re: Le Cygne 1:60

Post autor: mirek »

No fakt , trzeba poczekać aż miedź pokryje się patyną. A tak na przyszłość to moim zdaniem miedziowanie powinno wyglądać tak jak zrobił jeden z moich kolegów
Załączniki
Imitacja gwoździ jest zrobiona igłami do strzykawek
Imitacja gwoździ jest zrobiona igłami do strzykawek
IMG_0042.JPG
IMG_0036.JPG
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

Post autor: Kuba_wroc »

mirek pisze:moim zdaniem miedziowanie powinno wyglądać tak

Na pewno po krawędzi rozstaw gwoździ powinien być mocno zagęszczony (dwa dolne zdjęcia). Na początku nawet próbowałem tak robić ale słabo mi to wychodziło. Rozstaw był porównywalny z grubością szpilki.
Co do kształtu imitacji gwoździ, to te slady od igły bardzo ładnie wyszły. Nie wiem jaką technike ten kolega to nanosił, bo za bardzo nie pamietam tego z sieci (tego z igłami). Może też wpływ ma tutaj grubość foli przeze mnie zastosowanej. Jest bardzo cienka i przez to delikatna. Łatwo się dziurawi, a jezeli pod spodem była jakaś nierówność, to od razu to widać. Ale jak bym tego nie zrobił, to bym nie wiedział.
Nowi adepci sztuki juz o tym będa wiedzieć :)
Osobną kwestia jest, że na zdjeciu nr 1 widac troche odklejające się krawędzie blaszek. I to mnie martwi, bo nie wiem jaką trwaość ma ten klej na folii i jak to bedzie wygladać za np. 5 lat
Pozdrawiam i dziękuję za uwagi
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, 13:09 przez Kuba_wroc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mjk

Post autor: mjk »

Kuba_wroc pisze:
mirek pisze:Osobną kwestia jest, że na zdjeciu nr 1 widac troche odklejające się krawędzie blaszek. I to mnie trochę martwi, bo nie wiem jaką trwaość ma ten klej na folii i jak to bedzie wygladać za np. 5 lat

Miedziowanie Conny wykonałem na wiosnę 2010 (mijają 3 lata) stosując również taśmę firmy Ventura Tape (tylko innej szerokości, ale to ze względu na skalę). Nota bene z niezrozumiałych powodów opis tego "zniknął" z mojej relacji przy przenoszeniu forum na nową platformę???
Wnioski:
1. Płytki pięknie "spatynowały" już po kilku miesiącach. Przed ubiegłorocznym zjazdem KOGI musiałem kilka wymienić z powodu mechanicznych uszkodzeń, ale dziś (praktycznie po pół roku) nie ma po tym śladu.
2. Klej na taśmie jest na tyle trwały, że samoczynne odklejanie się płytek nie następuje.
3. Jak wspomniałeś, taśma jest bardzo cienka i przez to bardzo podatna na uszkodzenia mechaniczne - zadrapania, odklejanie się brzegów itp (sam tego doświadczyłem). Na szczęście bez problemu udaje się wymienić uszkodzone elementy.
Przy okazji gratuluję pięknej roboty.
Pozdrawiam
Marek Kasprzak
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

mjk pisze:Klej na taśmie jest na tyle trwały, że samoczynne odklejanie się płytek nie następuje

Dzięki za info. Uspokoiłeś mnie :)
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Aczkolwiek takie miejsca jak stewa, i wszelkie inne ranty należy zabezbieczyć bo w tych miejscach płytki się odklejają i nawet przez nieuwagę można ręka zadrzeć
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

Czas na pierwsze dekoracje. Listwę dekoracyjną strugałem skalpelem, a ornamenty roślinno - podobne frezem wrzecionowym metoda opisywana na Kodze. Tzn. cienką listewkę (bukszpan) przykleiłem do grube klocka (lipa) klejem CA. Po obrobieniu dekoru wystarczyło wrzucić na 20 min. do acetonu i ładnie się odkleiło. Później bejca "orzech" bo natruralny żółtawy kolor drewna trochę mnie drażnił.
Dekory oczywiście żaden cud, ale mnie cieszą, bo to są pierwsze rzeczy jakie w życiu wyrzeźbiłem w drewnie.
Pozdrawiam
Kuba
Załączniki
DSC00882.JPG
DSC00881.JPG
DSC00879.JPG
DSC05.JPG
DSC04.JPG
P03.JPG
P02.JPG
P01.JPG
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

Okienka. Imitację szyby zrobiłem z przezroczystej folii plastikowej, którą używa się na okładki bindowanych dokumentów. Za pierwszym razem przykleiłem ją do okien klejem CA. Nie długo później, plastik wszedł w jakąś reakcję z oparami kleju i pokrył się białym szronem. Cała pierwsza partia okien poszła do wyrzucenia. Za drugim razem użyłem butaprenu i nie było już problemów.
Załączniki
03.JPG
02.JPG
01.JPG
Awatar użytkownika
mjg

Post autor: mjg »

Witam!
Wszystko ładnie, pięknie, ale mam wrażenie, że szczebliny (szprosy) dzielące okna na mniejsze pola są różnej grubości, a w środkowym oknie tenże szpros jest trochę krzywo. Nie da się tego poprawić? Cały model wygląda super i szkoda by było popsuć efekt taką małą niedoróbką.
Pozdrawiam
Mirosław J.Golik
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

mjg pisze:Witam!
(...) Nie da się tego poprawić?

Szprosy, z taką dokładnością jak potrafiłem, są mniej więcej równe. Ten krzywy myślę, że nie będzie problemu wyciągnąć i poprawić. I tak zrobię. Niektóre błędy bardziej rzucają się w oczy na powiekszeniach aparatu niż na żywo.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

Ster...
Pozdrawiam
Kuba
Załączniki
Nity (gwoździe?) ze spiłowanego drutu 0.5mm
Nity (gwoździe?) ze spiłowanego drutu 0.5mm
Okucia z blachy mosiężnej 0.8mm. Tuleje na osadzenie trzpieni steru z dolutowanej rurki mosiężnej
Okucia z blachy mosiężnej 0.8mm. Tuleje na osadzenie trzpieni steru z dolutowanej rurki mosiężnej
03.JPG
01.JPG
02.JPG
ODPOWIEDZ