Niagara

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrekM

Re: Niagara

Post autor: PiotrekM »

Witam,
mjk pisze: Bardzo długo walczyłem z problemem jak takie "mieszane" elementy potem poczernić. Najlepsze rezultaty uzyskałem stosując miksturę o nazwie "Black Patina" przynabytą w sklepie z materiałami do produkcji witraży, która w założeniu producenta ma służyć do patynowania miedzi lutowanej cyną.

Dziekuje Marku za cenna informacje odnosnie czernienia cyny i za PS. W Niemczech ten srodek sie nazywa wg wujka googla Zinn Patina (cynowa patyna). Juz go zamowilem i jestem ciekawy na rezultaty.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Sklecilem 18 karonad.
Niagara3 129.jpg
Niagara3 148.jpg
Niagara3 163.jpg
.
Narazie pojda do pudelka, az przyjdzie czas wszystko do kupy zlepic. Zastanawiam sie jeszcze, czy mocowac je jedna czy dwoma parami lin (jako ze z natury jestem troche leniwy), no zobaczymy.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Coraz wiecej drobiazgow pomalu dochodzi: zmajsterkowalem kabestan. Elementy drewniane z gruszy Mirkowej roboty, uzbrojenia metalowe z blachy mosieznej 0,3mm czernione, jak wszystko inne tez, kwasem selenowym. "Patyczki" z bukszpanu.
Niagara3 185.jpg
Niagara3 192a.jpg
Niagara3 200a.jpg
Niagara3 200a.jpg (58.19 KiB) Przejrzano 6904 razy

Te patyczki teraz tylko zalozone, zeby sprawdzic wysokosc. Przy gotowym modelu (jesli kiedys bedzie gotowy) beda transportowane oddzielnie na burcie przy rufie.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Ładnie ten kabestan się prezentuje , jest tylko jedno małe ale ….
Pokazałeś Piotrze co zrobiłeś ( efekt końcowy ) a nam na forum chodzi głównie o to jak doszedłeś do tego , tak krok po kroku
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
mirek pisze:Ładnie ten kabestan się prezentuje , jest tylko jedno małe ale ….
Pokazałeś Piotrze co zrobiłeś ( efekt końcowy ) a nam na forum chodzi głównie o to jak doszedłeś do tego , tak krok po kroku

Oczywiscie Mirku masz racje, obiecuje poprawe. Pomimo ze juz sporo modeli "zplodzilem", to to jest moja pierwsza relacja "na zywo" i trzeba sie do tego najpierw dostosowac. W zalaczniku wszystkie elementy/pomoce ktorych uzylem do zbudowania kabestanu. Czernidlo od rusznikarza, pasta do lutowania z Targow Modelarskich w Dortmundzie (mozna ja wszedzie dostac) a CNC elementy powinny Ci byc znane
(made by Mirek). Troche glaskania, olej lniany i kabestan gotowy.
Niagara3 205.jpg

Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Po zlozeniu i sklejeniu dwoch dzial, uzbrojenie Niagary jest zakonczone. Lawety z czerwonego drzewa "red heart", jakby inaczej, CNC od Mirka. Lufy z Polski od rbmodel.com. Kola czernione tuszem kreslarskim. Przy czernieniu chemicznym wiekszych elementow (np lufy) nastepujace kroki: wstepne oczyszczenie mechaniczne przy pomocy welny/waty stalowej (gospodarstwo domowe-czyszczenie garnkow), nastepnie odtluszczanie-aceton, mycie woda, czernienie roztworem kwasu selenowego (1:1 z woda)10-15sek, mycie woda, suszenie, lekkie polerowanie np. flanela z ev. dodatkiem proszku grafitowego. Przy mini-elementach odpada krok pierwszy i ostatni. I to juz chyba wszystko. Praktycznie zlozylem do kupy gotowe elementy jak z zestawu, troche poglaskalem, pociagnalem olejem lnianym, i tak to wyszlo.
Niagara3 210.jpg
Niagara3 216.jpg
Niagara3 224.jpg
Niagara3 244.jpg
Niagara3 226.jpg
Niagara3 236.jpg

Teraz sie odmeldowuje na dwa tygodnie. Rencisci tez potrzebuja troche urlopu. Oczywiscie, po powrocie nastapi ciag dalszy.
Serdecznie Wszystkich Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Coraz to nowe drobiazgi przybywaja. Pozlepialem kilka patyczkow i deseczek i wyszly takie stojaki na nagle (pacholki?). Drzewo, jak prawie wszystko, grusza, koncowki z hebanu. Nagle kupne z bukszpanu 8mm (jeszcze surowe, beda troche ciemniejsze po olejowaniu).
Niagara4 013.jpg
Niagara4 019.jpg
Niagara4 021.jpg

Pomalu koncza sie te drobiazgi i trzeba bedzie sie zabrac za maszty i olinowanie. Ale przedtem musze jecze sklecic szalupy.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam
Piotrek zmień te nakle (ich wygląd za okrągłe) chociaż na podobne do tych
049.JPG
049.JPG (37.55 KiB) Przejrzano 6225 razy

pozdrawiam sławek
Awatar użytkownika
PiotrekM

Witam,
Dziekuje Slawku za konstruktywna uwage. Patyczki zostana zmienione.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
mensajero

Post autor: mensajero »

Jestem poczatkujacy i jestem pod ogromnym wrazeniem. Wszystkie elementy wykonane z ogromna precyzja i starannoscia, wygladaja bardzo realistycznie. Zadbal Pan o kazdy, nawet najmniejszy detal. Nie moge sie doczekac, aby zobaczyc ukonczone dzielo.
ODPOWIEDZ