Witam,
Jak do tej pory mam położonych 5 pasów poszycia. Mam zamiar zabarwić je czarnym tuszem artystycznym i w związku z tym mam do kolegów pytanie:
czy zagruntowanie kaponem górnej powierzchni listewek kolejnego pasa poszycia zabezpieczy je przed podciekaniem tuszu na nie? Oczywiście będzie również taśma maskująca.
Kolejne pytanie dotyczy szerokości barwionego pasa poszycia.
Na zdjęciu poniżej autor modelu pokrył kadłub płytkami miedzianymi, których górna krawędź stanowi linię wodną. W swoim modelu nie będę kładł płytek miedzianych i mam pytanie:
czy właściwe będzie zabarwienie tuszem tylko tych pasów które mam położone do tej pory, czy barwić poszycie do linii wodnej?
Korwetta "LA CRÉOLE "skala 1:48
- Jerzy43
Re: Korwetta "LA CRÉOLE "skala 1:48
Pozdrawiam
Jerzy Nowakowski
Jerzy Nowakowski
- tadheus
W dokumentacji (książka) kadłub jest czarny do linii wodnej.Na zdjęciach tak jest pomalowany model stojący w muzeum.Poniżej linii wodnej obity blachą miedzianą
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Proponuję rozważenie miedziowania kadłuba. Po jakimś czasie jak miedź spatynuje i nabierze matowego kolorku to model sporo zyskuje na atrakcyjności
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Jerzy43
Borek pisze:Proponuję rozważenie miedziowania kadłuba. Po jakimś czasie jak miedź spatynuje i nabierze matowego kolorku to model sporo zyskuje na atrakcyjności
witaj,
moim zdaniem miedziowanie, choć kosztuje dużo pracy, to w skali mojego modelu (1:48) nie prezentuje się zbyt dobrze. Zdjęcie które zamieściłem przedstawia model w skali 1:36 wykonany przez Paul-Marie L Lerouxa. Miedziowanie na tym modelu wygląda ładnie:
ale (jest to pewnie kwestia gustu i subiektywnej oceny) po prostu nie podoba mi się. Bardziej przekonuje mnie kadłub z poszyciem drewnianym w naturalnym kolorze.
Pozdrawiam
Jerzy Nowakowski
Jerzy Nowakowski
- Borek
Wiadomo, nikt na siłę nie będzie przekonywał. Jednak rozważ zakrycie kadłuba jak w tym wątku nie miedzią a mosiądzem:
http://www.shipmodels.com.ua/eng/models ... /index.htm
W porównaniu z czarnym kadłubem wygląda rewelacyjnie.
Jak nie zawsze możesz pastą do butów
http://www.shipmodels.com.ua/eng/models ... /index.htm
W porównaniu z czarnym kadłubem wygląda rewelacyjnie.
Jak nie zawsze możesz pastą do butów

Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Jerzy43
- Jerzy43
kontynuacja
mam pytanie: rolki drewniane czy metalowe?
mam pytanie: rolki drewniane czy metalowe?
Pozdrawiam
Jerzy Nowakowski
Jerzy Nowakowski
- mirek
Oczywiście metalowe , najlepiej z poczernionego mosiądzu . Ale jeżeli zrobisz drewniane i zabarwisz je tuszem to nikt nie zgadnie z czego są zrobione .
Ale mnie się wydaje ,że rolki powinny być zamontowane przed wklejeniem tych elementów do burty .
Ale mnie się wydaje ,że rolki powinny być zamontowane przed wklejeniem tych elementów do burty .
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Borek