Postanowiłem zrobic swoj pierwszy żaglowiec.Wybór padł na Pintę. Plan dość ambitny. Nie lubię małych modeli, jakos łatwiej robi mi sie wieksze wiec skala 1:32. Niestety wtemacie budowy żaglowców jestem dość zielony więc nie spodziewam cie cudownych efektów. Mam tez na wstepie kilka pytan :
- Czy w statku z tego okresu jakim jest Pinta stosowano już gretingi?
- istnieje kilka wrersji planow, różniących sie od siebie czasem dosc mocno. Najwieksza różnicą jaka zauwazylem jest brak scianki pomiędzy pokładem a tylnym kasztelem. Nie wiem na którą wersje sie zdecydowac? Zapewne ze scianka model będzie ładniejszy.
- Z jakiego drewna użyc okleiny? Mam na mysli plankowanie kadłuba. Przy tej wielkości modelu jakie drewno bedzie dobrze wyglądac ? Mahoń?
Pinta 1:32
- Kuba_wroc
Re: Pinta 1:32
Witam
Ja sam jestem osobą o niezbyt długim stażu na tym forum, ale wydaje mi się, że tę relację powinieneś zacząć w dziale "stępka-początkujący". Tak to przynajmniej wynika z Twojego opisu.
Myślę, że na swoje pytania doczekasz się odpowiedzi. Zacząłbym jednak od przeczytania tych relacji na Kodze, które już są i w których od razu znajdziejsz odpowiedzi na większość swoich pytań. Nawet te, których jeszcze nie pomyślałeś. Jest kilka "Santa Marii" więc jest na czym się wzorować
Pozdrawiam
Kuba
Ja sam jestem osobą o niezbyt długim stażu na tym forum, ale wydaje mi się, że tę relację powinieneś zacząć w dziale "stępka-początkujący". Tak to przynajmniej wynika z Twojego opisu.
Myślę, że na swoje pytania doczekasz się odpowiedzi. Zacząłbym jednak od przeczytania tych relacji na Kodze, które już są i w których od razu znajdziejsz odpowiedzi na większość swoich pytań. Nawet te, których jeszcze nie pomyślałeś. Jest kilka "Santa Marii" więc jest na czym się wzorować

Pozdrawiam
Kuba
- tadheus
Tu masz zdjęcia tej ,która pływała 400 lat później:
viewtopic.php?f=4&t=45653
Z mahoniu to meble ogrodowe dobrze wyglądają.
viewtopic.php?f=4&t=45653
Z mahoniu to meble ogrodowe dobrze wyglądają.

Pozdrawiam, Paweł.
- kejsi
Witaj.
Zbudowałem kiedyś karawelę Pintę. W mojej wersji pomiędzy pokładem, a tylnym kasztelanem znajduje się ścianka. Pinta nadaje się na budowę dla początkujących modelarzy szkutniczych. Zamieszczam jedną fotkę. Pozostałe znajdziesz w galerii.
Pozdrawiam Kazimierz.
Zbudowałem kiedyś karawelę Pintę. W mojej wersji pomiędzy pokładem, a tylnym kasztelanem znajduje się ścianka. Pinta nadaje się na budowę dla początkujących modelarzy szkutniczych. Zamieszczam jedną fotkę. Pozostałe znajdziesz w galerii.
Pozdrawiam Kazimierz.