Pinta 1:32

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
waliza

Pinta 1:32

Post autor: waliza »

Postanowiłem zrobic swoj pierwszy żaglowiec.Wybór padł na Pintę. Plan dość ambitny. Nie lubię małych modeli, jakos łatwiej robi mi sie wieksze wiec skala 1:32. Niestety wtemacie budowy żaglowców jestem dość zielony więc nie spodziewam cie cudownych efektów. Mam tez na wstepie kilka pytan :
- Czy w statku z tego okresu jakim jest Pinta stosowano już gretingi?
- istnieje kilka wrersji planow, różniących sie od siebie czasem dosc mocno. Najwieksza różnicą jaka zauwazylem jest brak scianki pomiędzy pokładem a tylnym kasztelem. Nie wiem na którą wersje sie zdecydowac? Zapewne ze scianka model będzie ładniejszy.

- Z jakiego drewna użyc okleiny? Mam na mysli plankowanie kadłuba. Przy tej wielkości modelu jakie drewno bedzie dobrze wyglądac ? Mahoń?
Awatar użytkownika
Kuba_wroc

Re: Pinta 1:32

Post autor: Kuba_wroc »

Witam
Ja sam jestem osobą o niezbyt długim stażu na tym forum, ale wydaje mi się, że tę relację powinieneś zacząć w dziale "stępka-początkujący". Tak to przynajmniej wynika z Twojego opisu.
Myślę, że na swoje pytania doczekasz się odpowiedzi. Zacząłbym jednak od przeczytania tych relacji na Kodze, które już są i w których od razu znajdziejsz odpowiedzi na większość swoich pytań. Nawet te, których jeszcze nie pomyślałeś. Jest kilka "Santa Marii" więc jest na czym się wzorować :)
Pozdrawiam
Kuba
Awatar użytkownika
tadheus

Post autor: tadheus »

Tu masz zdjęcia tej ,która pływała 400 lat później:
viewtopic.php?f=4&t=45653
Z mahoniu to meble ogrodowe dobrze wyglądają. ;)
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
kejsi

Post autor: kejsi »

Witaj.

Zbudowałem kiedyś karawelę Pintę. W mojej wersji pomiędzy pokładem, a tylnym kasztelanem znajduje się ścianka. Pinta nadaje się na budowę dla początkujących modelarzy szkutniczych. Zamieszczam jedną fotkę. Pozostałe znajdziesz w galerii.

Pozdrawiam Kazimierz.
Załączniki
Pinta.jpg
ODPOWIEDZ