La Salamandre w skali 1:24

Opisy budowy jednostek żaglowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
tadheus

Re: La Salamandre w skali 1:24

Post autor: tadheus »

W tych planach jest tylko połówka rzutu z góry bez wyraźnie zaznaczonej osi symetrii,trzeba dorysować lustrzane odbicie aby stocznię zrobić,widocznie zrobił za szeroką.
Ryśku,przeglądnij plany,pomierz to podyskutujemy. ;)
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
tadheus

Plany kserowałem na ksero wielkowymiarowym ,w tym samym dniu z oryginalnych planów.Arkusz stoczni to moje dzieło,pilnowałem szerokości i do głowy mi nie przyszło,że w takim wydaniu planów długości będą różne.
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
tadheus

I jeszcze jedno Ryszardzie.

Przed chwilą zmierzyłem długość mojego modelu między stewami i porównałem z planami.Przy długości 113 cm,różnica wynosi 0,7 mm in minus,ale to drewno i cały czas będzie pracowało.
Myślę,że w twoim jest większa pomimo,że to gotowiec z żywicy i włókna szklanego. ;)
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Tadeusz to Twój model i nic mi do tego jedyne co chciałem pisząc o tym dziobie to to ze na moje oko wyjdzie kicha jak tak zostanie ale skoro będzie Ok. i Ty jesteś zadowolony to nie ma sprawy , Nie wiem dlaczego zakładasz ze w moim jest większa różnica w wymiarach ale pozostawmy to najważniejsze ze jesteś zadowolony z tego co robisz.
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
tadheus

Zobaczymy jak wyjdzie,wtedy ocenisz.Z kolei ja kilka kadłubów z żywicy i tkaniny szklanej popełniłem w swojej karierze (ślizgi,i karoserie samochodów, zdjęcia w mojej galerii) głownie w latach 80-tych i coś na ten temat mogę powiedzieć.Poza tym Twój model bardzo mi się podoba.Nic nie wpisuję aby nie zaśmiecać Twojej relacji,ale zdjęcia oglądam.
Pozdrawiam, Paweł.
Banita01

Post autor: Banita01 »

Witam .Ciekawa propozycja wykonania!
tadheus pisze:Przed chwilą zmierzyłem długość mojego modelu między stewami i porównałem z planami.Przy długości 113 cm,różnica wynosi 0,7 mm in minus,ale to drewno i cały czas będzie pracowało.

Mam pytanie jak bardzo bedzie pracowac ?
Awatar użytkownika
tadheus

Wszystko zależy od warunków w jakich będzie przebywał model, przede wszystkim wilgotności powietrza. Teraz jest w bardzo suchym miejscu. Ale nie będzie to widoczne bez dokładnych pomiarów.
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
tadheus

zacząłem wklejanie wzmocnień między wręgowych,w planach nie zostały uwzględnione.
Podstawowe narzędzie modelarskie służy do usuwania nadmiaru kleju.Rufowa część nadstępki nie jest przyklejona.
Załączniki
20140131_212144 (Kopiowanie).jpg
20140131_212144 (Kopiowanie).jpg (78.17 KiB) Przejrzano 4125 razy
Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Skoro tych wzmocnień nie ma na planach to dlaczego je wklejasz?
Awatar użytkownika
tadheus

Bo w oryginale musiały być i na 100% były.
Pozdrawiam, Paweł.
Zablokowany