W tych planach jest tylko połówka rzutu z góry bez wyraźnie zaznaczonej osi symetrii,trzeba dorysować lustrzane odbicie aby stocznię zrobić,widocznie zrobił za szeroką. Ryśku,przeglądnij plany,pomierz to podyskutujemy.
Plany kserowałem na ksero wielkowymiarowym ,w tym samym dniu z oryginalnych planów.Arkusz stoczni to moje dzieło,pilnowałem szerokości i do głowy mi nie przyszło,że w takim wydaniu planów długości będą różne.
Przed chwilą zmierzyłem długość mojego modelu między stewami i porównałem z planami.Przy długości 113 cm,różnica wynosi 0,7 mm in minus,ale to drewno i cały czas będzie pracowało. Myślę,że w twoim jest większa pomimo,że to gotowiec z żywicy i włókna szklanego.
Tadeusz to Twój model i nic mi do tego jedyne co chciałem pisząc o tym dziobie to to ze na moje oko wyjdzie kicha jak tak zostanie ale skoro będzie Ok. i Ty jesteś zadowolony to nie ma sprawy , Nie wiem dlaczego zakładasz ze w moim jest większa różnica w wymiarach ale pozostawmy to najważniejsze ze jesteś zadowolony z tego co robisz.
Zobaczymy jak wyjdzie,wtedy ocenisz.Z kolei ja kilka kadłubów z żywicy i tkaniny szklanej popełniłem w swojej karierze (ślizgi,i karoserie samochodów, zdjęcia w mojej galerii) głownie w latach 80-tych i coś na ten temat mogę powiedzieć.Poza tym Twój model bardzo mi się podoba.Nic nie wpisuję aby nie zaśmiecać Twojej relacji,ale zdjęcia oglądam.
tadheus pisze:Przed chwilą zmierzyłem długość mojego modelu między stewami i porównałem z planami.Przy długości 113 cm,różnica wynosi 0,7 mm in minus,ale to drewno i cały czas będzie pracowało.
Wszystko zależy od warunków w jakich będzie przebywał model, przede wszystkim wilgotności powietrza. Teraz jest w bardzo suchym miejscu. Ale nie będzie to widoczne bez dokładnych pomiarów.
zacząłem wklejanie wzmocnień między wręgowych,w planach nie zostały uwzględnione. Podstawowe narzędzie modelarskie służy do usuwania nadmiaru kleju.Rufowa część nadstępki nie jest przyklejona.
Załączniki
20140131_212144 (Kopiowanie).jpg (78.17 KiB) Przejrzano 4125 razy