Witam,
Trwa dalszy ciag pracy przy pokladzie, wystrugalem pompy i nastepnego pacholka. Obrecze pomp sa zrobione z cynowego drutu 1mm rozklepanego na 2mm (lepiej sie profiluje niz mosiadz). Do barwienia cyny uzylem wczesniej wspomnianej tinktury (relacja Niagary, na zdjeciu po prawej stronie). Mosiadz czernilem, jak zwykle, roztworem kwasu selenawego (lewa strona, rozcienczony 1:1 z woda) znanym z rusznikarstwa.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
La Belle
- PiotrekM
Re: La Belle
Witam,
Prace przy deskowaniu pokladu zostaly zakonczone (przynajmiej tak mi sie wydaje). Przez pozostawione otwory mozna jeszcze sporo podpokladu zobaczyc.
Jak sie Wam wydaje, czy desek na pokladzie jest za duzo, za malo, czy ujdzie tak jak jest?
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Prace przy deskowaniu pokladu zostaly zakonczone (przynajmiej tak mi sie wydaje). Przez pozostawione otwory mozna jeszcze sporo podpokladu zobaczyc.
Jak sie Wam wydaje, czy desek na pokladzie jest za duzo, za malo, czy ujdzie tak jak jest?
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
-
Witaj .
Ja się nie znam ale mam pytania sztuk dwa
1 - na czym ustawisz lawety ?
2 - czy ta część obok masztu była aby na pewno z jednego kawałka drewna ? były takie szerokie dechy ?
Miło oglądać Twoją relacje .
Ja się nie znam ale mam pytania sztuk dwa

1 - na czym ustawisz lawety ?
2 - czy ta część obok masztu była aby na pewno z jednego kawałka drewna ? były takie szerokie dechy ?
Miło oglądać Twoją relacje .
- Załączniki
-
- La Belle 1978.jpg (48.34 KiB) Przejrzano 5889 razy
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- PiotrekM
Witam,
Myszor, pod lawety przyjda dodatkowe kawalki desek. To umocowanie masztu ma na modelu 3,5cm i wg planow jest z jednego kawalka drewna (a nie drzewa). W realu to przy skali 1:24 raptem 84cm. Kiedys byly grubsze deby.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Myszor, pod lawety przyjda dodatkowe kawalki desek. To umocowanie masztu ma na modelu 3,5cm i wg planow jest z jednego kawalka drewna (a nie drzewa). W realu to przy skali 1:24 raptem 84cm. Kiedys byly grubsze deby.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- cipvinc
Piękne pewnego dnia staram się ognisko, jak również.
cześć
cześć
- jeskom
to ja może przetłumaczę kolegom: Pięknie. Liczę że pewnego dnia zobaczę go w ognisku. Cześć.
hehe
(mój wpis ma charakter żartu i nie miał nikogo w żaden sposób urazić)

(mój wpis ma charakter żartu i nie miał nikogo w żaden sposób urazić)
- PiotrekM
Witam,
zeby zmienic troche tapete, zabralem sie za budowe szalupy. Budowa jest znana (pokazywana np. przez Awasa albo Piotrasa) i nie bylem pewny czy jeszcze raz to wszystko pokazywac. Wszystkie opisane techniki sa chyba ogolnie znane ale dla przypomnienia pokaze jeszcze raz. Jesli Wam tego jest za duzo, to protestujcie( wiem ze jak trzeba to potraficie). Konstrukcja kopyta to hybryd z szalupy LB i duzej szalupy wojennej, czyli budowa jest w klasie PM1 (moja wlasna). Kopyto wykonane z 6 plytek a' 4mm i 2 a' 8mm.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
zeby zmienic troche tapete, zabralem sie za budowe szalupy. Budowa jest znana (pokazywana np. przez Awasa albo Piotrasa) i nie bylem pewny czy jeszcze raz to wszystko pokazywac. Wszystkie opisane techniki sa chyba ogolnie znane ale dla przypomnienia pokaze jeszcze raz. Jesli Wam tego jest za duzo, to protestujcie( wiem ze jak trzeba to potraficie). Konstrukcja kopyta to hybryd z szalupy LB i duzej szalupy wojennej, czyli budowa jest w klasie PM1 (moja wlasna). Kopyto wykonane z 6 plytek a' 4mm i 2 a' 8mm.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- awas
Ja się cieszę, że pokazujesz.
Już zapomniałem jak się to robi
Już zapomniałem jak się to robi

- PiotrekM
Witam,
Ciag dalszy budowy szalupy.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Ciag dalszy budowy szalupy.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
Szalupa dostala poszycie (5x1,5mm). Kolkowalem w trakcie kladzenia poszycia, zeby lepiej trafic w poszczegolne wregi (drut mosiezny 0,5mm).
Teraz sie trzeba bedzie zabrac za nadbudowki burt.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Szalupa dostala poszycie (5x1,5mm). Kolkowalem w trakcie kladzenia poszycia, zeby lepiej trafic w poszczegolne wregi (drut mosiezny 0,5mm).
Teraz sie trzeba bedzie zabrac za nadbudowki burt.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek