Prezent urodzinowy- Bryg Corsair
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Prezent urodzinowy- Bryg Corsair
Relacje innych są zrobione jak te w rigging, więc chyba pozostaje dokupić kilka bloczków, lub nauczyc sie je samemu robić.. I olać instrukcje : 

- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Bryg Corsair
Zrobiłem tak jak było napisane w rigging.
Na razie prowizorycznie zamontowane, później zrobie oczka i tam to zamocuje
Na razie prowizorycznie zamontowane, później zrobie oczka i tam to zamocuje
- Dziecko
Linki z dziobu
Końcówki będe obcinał hurtowo, po zrobieniu olinowania stałego
Końcówki będe obcinał hurtowo, po zrobieniu olinowania stałego
- Załączniki
-
- IMG_20171218_194459.jpg (137.73 KiB) Przejrzano 6728 razy
- Dziecko
Nie chcem ale muszem robic wyblinki....
Główna reja (nazwy nie mogłem znaleźć
)
Główna reja (nazwy nie mogłem znaleźć

- Dziecko
Re: Bryg Corsair Occre
Witam jeszcze w starym roku 
Troche sie zmieniło

Troche sie zmieniło
- TomekA
Fajowo, ale co konkretnie chcesz tu nam pokazać? Ze zdjęć jakoś nie mogę się domyśleć.
Czemu nie poobcinasz tych wąsów od wyblinek? Ale, zanim to zrobisz, daj na węzełkach (clove hitch)kropelkę rozcieńczonego wodą białego kleju do drewna (jak np. Elmer's" lub podobnego). Nanieś go tam za pomocą np. wykałaczki. Klej, po wyschnięciu stanie się niewidocznym, a zapobiegnie przypadkowemu poluzowaniu się wezełkow na wyblinkach.
Linki, zanim je użyjesz do olinowania, przetrzyj przez grudke wosku pszczelego (dostępnego w sklepach z pasmanterią) i opal nad płomieniem z zapalniczki lub świeczki by usunąć zeń "włoskowatość".
Czemu nie poobcinasz tych wąsów od wyblinek? Ale, zanim to zrobisz, daj na węzełkach (clove hitch)kropelkę rozcieńczonego wodą białego kleju do drewna (jak np. Elmer's" lub podobnego). Nanieś go tam za pomocą np. wykałaczki. Klej, po wyschnięciu stanie się niewidocznym, a zapobiegnie przypadkowemu poluzowaniu się wezełkow na wyblinkach.
Linki, zanim je użyjesz do olinowania, przetrzyj przez grudke wosku pszczelego (dostępnego w sklepach z pasmanterią) i opal nad płomieniem z zapalniczki lub świeczki by usunąć zeń "włoskowatość".
- Dziecko
TomekA pisze:Fajowo, ale co konkretnie chcesz tu nam pokazać? Ze zdjęć jakoś nie mogę się domyśleć.
ok
(oczywiście witam)
Wszystko sie obetnie jak dokończe wyblinki na pierwszym maszcie
ok^
Przyszedł do mnie zamówiony fornir. (na dżonke, modele z shipyardu.. itd), możecie mi powiedzieć jakie to są gatunkli drzewa?
Zamówiłem fornir naturalny Sapeli, mahoń, brzoza i cos jeszcze....
jak mówiłem to był naturalny, więc czm tu jest takie coś jak by wzmocnienie?
I pierwsza próba cięcia forniru na paski (listewki?). Oczywiście namoczyłem fornir wodą i lekko jechałem nożykiem aż sie przetnie.
Próbnie wycięta bez szlifowania, no może troche....
- Dziecko
Witam 
Powoli coś sie dzieje....
olinowanie stałe na fokmaszcie
Więcej zdjęć wkrótce
Pozdrawiam

Powoli coś sie dzieje....
olinowanie stałe na fokmaszcie
Więcej zdjęć wkrótce
Pozdrawiam

- Zdzisław
Witam
Dziecko weź Ty sobie wreszcie do serca rady jakich udzielają Ci starsi doświadczeni modelarze i zabierz się porządnie do modelowania. Bo na razie to co robisz to jakiś Koszmar z ulicy Wiązów, a Freddy Krueger przy Twoim modelu to mister universum.
Dziecko weź Ty sobie wreszcie do serca rady jakich udzielają Ci starsi doświadczeni modelarze i zabierz się porządnie do modelowania. Bo na razie to co robisz to jakiś Koszmar z ulicy Wiązów, a Freddy Krueger przy Twoim modelu to mister universum.
- Slawek Kromer
Zdzisław daj sobie spokój niech robi jak mu pasuje szkoda czasu na tłumaczenie i tak zrobi po swojemu bo on wie jak zrobić