Witam wszystkich jako że mam już gdzie pracować pora zbudować nowy model. Zainspirowany kolegami RomekS oraz Travis22 i ich przekrojami nadeszła pora by przestać jedynie marzyć o własnym ale takowy zbudować.
W trakcie prac będę się wspomagać wspomnianymi relacjami ale sam model chcę wykonać na podstawie planów Johna McKay'a zamieszczonych w "The 100-Gun Ship Victory"
Niestety jakość części rysunków jest niska przez co są one mało czytelne i dokładne jeśli ktoś z kolegów dysponuje planami w lepszej jakości przyda mi się każda możliwa pomoc. Oprócz podanej już książki dodatkowo nabyłem "The Anatomy of Nelson's Ships" która jest prawdziwą kopalnią informacji dotyczących HMS Victory.
Na dzień dzisiejszy plany z "The 100-Gun Ship Victory" zostały zeskanowane i powiększone do skali 1:96 wręgi naklejone są sklejkę 6mm w najbliższym czasie jak tylko córka pozwoli biorę się z wycinacie i szlifowanie wręg, a w między czasie jako że nie mam jeszcze możliwości samodzielnie produkować listewek będę poszukiwać taniego źródła do ich pozyskania.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do obserwowania i komentowania wszystkich postępów prac.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam serdecznie.
Przekrój HMS Victory
- krzysztof
Re: Przekrój HMS Victory
Rozumiem, że robisz przekrój.Wobec tego wręgi będą widoczne. Ze sklejki - jako jeden element?
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- .:Krzychu:.
Wszystkie wręgi będą wykonane ze sklejki jako jeden element. jednocześnie widoczne części wręg będą wykończone pojedynczymi elementami z forniru imitującymi wykonanie wręgi z poszczególnych elementów tak samo jak wykonał to RomekS przy budowie "Section Santisima Trinidad / OcCre - RomekS"
- .:Krzychu:.
Witam miałem udostępnić postępy prac ale w ich trakcie coś nie dawało mi spokoju pomierzyłem powiększone plany i okazało się że zamiast skali 1:96 uzyskałem ok 1:105. Błąd popełniłem albo podczas powiększania zeskanowanych planów albo podczas ich wydruku, tak czy inaczej nauka na przyszłość po pierwsze KONTROLA. Plany we właściwej skali już wydrukowane i w najbliższym czasie zaczynam prace od nowa.
Zanim zamieszczę zdjęcia z postępów chwila minie tym czasem mam prośbę o doradzanie jak wykończyć widoczne części wreg. Na zdjęciu dwa warianty z ktorych jeden rozważam zastosować. W pierwszym elementy fornirowe spasowane i sklejone, wariant drugi elementy fornirowe spasowane i sklejone ale między nimi dodatkowo wklejony czarny karton całość potraktowana olejem. Wszystkie opinie i randy będą ogromnie pomocne.
Zanim zamieszczę zdjęcia z postępów chwila minie tym czasem mam prośbę o doradzanie jak wykończyć widoczne części wreg. Na zdjęciu dwa warianty z ktorych jeden rozważam zastosować. W pierwszym elementy fornirowe spasowane i sklejone, wariant drugi elementy fornirowe spasowane i sklejone ale między nimi dodatkowo wklejony czarny karton całość potraktowana olejem. Wszystkie opinie i randy będą ogromnie pomocne.