kolejny HMS Enterprize - ralfee
- oksal
Re: kolejny HMS Enterprize - ralfee
Rafał, jak możesz, wrzuć zbliżenie na tę igłę. Może uda mi się tak zeszlifować igłę i będę mieć coś podobnego do Twojego wynalazku.
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam!
To ja jeszcze dopytam. O jakiej twardości drewno stosujesz do takiego frezowania?
Pozdrawiam
"Hadżi"
To ja jeszcze dopytam. O jakiej twardości drewno stosujesz do takiego frezowania?
Pozdrawiam
"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- ralfee3
Adam, przez najbliższe 3 tygodnie jestem na urlopie, ale jak wrócę to zapodam parę fotek. Hadżi, drewno to brzoza, miękki i włókniste, kołki oczywiście wycinam zgodnie z kierunkiem słojów.
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- ralfee3
Pracuję teraz nad drugą szalupą. Pierwsza już gotowa. Tę drugą robię innym sposobem, wręgi wycinam nie wyginam i poszycie będzie klinkierowe. Jak kilkukrotnie podpowiadał Tomek, do tego rodzaju poszycia najlepiej przygotować plankę z frezem, tak też zamierzam robić.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Zakończyłem prace nad szalupami. Równolegle zabrałem się za kotwice.
Zakończyłem prace nad szalupami. Równolegle zabrałem się za kotwice.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Czesc Mistrzu 
Jak zwykle czapki z głów
Piekna robota.. nie ma co!
Pozdrawiam!

Jak zwykle czapki z głów

Piekna robota.. nie ma co!
Pozdrawiam!
The world is yours...
- ralfee3
Dzięki Mati!
Ostatnimi czasy, w wolnych chwilach pracowałem nad rzeźbą Ateny na rufę. Ciągle zajmuje to sporo czasu, choć umiejętności obsługi programu są coraz lepsze. Zakończyłem dziś drukowanie. Druk jest zrobiony w żywicy wodno zmywalnej. Już nigdy nie użyję innej. Pierwszy wydruk wyszedł zbyt duży, proporcje do cherubinów i samej rufy były niewłaściwe. Musiałem więc pomniejszyć i ponowić drukowanie. Teraz siedzę nad rzeźbami cherubinów okalających rzeźbę Ateny. Po skończeniu będzie wydruk, malowanie całości i montaż na modelu.
Ostatnimi czasy, w wolnych chwilach pracowałem nad rzeźbą Ateny na rufę. Ciągle zajmuje to sporo czasu, choć umiejętności obsługi programu są coraz lepsze. Zakończyłem dziś drukowanie. Druk jest zrobiony w żywicy wodno zmywalnej. Już nigdy nie użyję innej. Pierwszy wydruk wyszedł zbyt duży, proporcje do cherubinów i samej rufy były niewłaściwe. Musiałem więc pomniejszyć i ponowić drukowanie. Teraz siedzę nad rzeźbami cherubinów okalających rzeźbę Ateny. Po skończeniu będzie wydruk, malowanie całości i montaż na modelu.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- TomekA
Twoje figurki sa super! Dla mnie ten 3D wydruk to nadal czarna magia...
- ralfee3
Dzięki Tomku. To prawda. Jak się nie ma wykształcenia technicznego, inżynierskiego to faktycznie trzeba mieć trochę samozaparcia. Ja technikiem nie jestem, dlatego wiele musiałem szukać, czytać, oglądać. W dzisiejszych czasach mamy o tyle lepiej, że w internecie można znaleźć informację na każdy temat. No i jak ktoś nie ma tyle samozaparcia, to można zamówić projekt i wydruk na przykład u naszego kolegi z Kogi Gdasa 

pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- sferoida
Rafał, a ta Twoja drukareczka to pewnie żywiczna? Pytam, bo właśnie skręcam zestaw do samodzielnego montażu Prusy. Ale oczywiście to nie tylko do modelarstwa. Też będę się uczył.
A powiedz jak szykujesz w komputerze model takiego ludzika? To nie jest bryła, tylko zespół nieregularnych powierzchni. Zaczynasz od bryły, robisz jakieś węzły i je ... wyginasz? Jak to się odbywa? Jaki soft?
A powiedz jak szykujesz w komputerze model takiego ludzika? To nie jest bryła, tylko zespół nieregularnych powierzchni. Zaczynasz od bryły, robisz jakieś węzły i je ... wyginasz? Jak to się odbywa? Jaki soft?
pozdrawiam Radek