Dzięki Konrad, ale umiejętności jeszcze dalekie od ideału. Robię jednak dalej.
Kadłub w zasadzie jest skończony. Kotwice (aż 6 szt.) powieszę jak zmontuję wanty. Zaolejowałem i od razu nabrał kolorku.
Teraz maszty
HMS Wolf 'Shipyard 1:48 - realizacja
- sferoida
Re: HMS Wolf 'Shipyard 1:48 - realizacja
pozdrawiam Radek
- sferoida
Re: HMS Wolf 'Shipyard 1:48 - sferoida
c.d.
Jeden z dwóch masztów, a dla odskoczni zabiorę się za ulubioną robotę Tomka czyli wiązanie wyblinek. Potem będzie mniej nużąco.
Jeden z dwóch masztów, a dla odskoczni zabiorę się za ulubioną robotę Tomka czyli wiązanie wyblinek. Potem będzie mniej nużąco.
pozdrawiam Radek
- Emerjan
Radek. Trochę nie tak. Musisz założyć sztagi i porządnie wybrać zarówno sztagi jak i wanty. Przy luźnych linach olinowania stałego wyblinkę kładzie się źle i z małym prawdopodobieństwem że wyjdzie dobrze a szkoda byłoby zepsuć tak fajny model.
Pozdrawiam Janek
Pozdrawiam Janek
- sferoida
Re: HMS Wolf 'Shipyard 1:48 - sferoida
O'k mogę poczekać, chociaż wanty są już wybrane i całość jest w miarę sztywna. Przynajmniej na tym poziomie.
pozdrawiam Radek
- Emerjan
Ja to piszę z doświadczenia nad budową Fly-a. Gdyby nie kontra na sztagu to maszty już przy trzeciej parze want wygięły się w lekki łuk a przecież nie oto chodzi. Nie przyjmuj tego jako krytyka a jedynie jako pomoc. Jeszcze raz Janek
- sferoida
Nie no, spokojnie, takie rady mile widziane. Zwłaszcza jak są udzielane przed robotą, gorzej jak juz zrobione.
pozdrawiam Radek
- sferoida
Półtora roku marazmu i lenistwa, że aż wstyd.
Jednak żyję, codziennie zaglądam na Kogę i zanim pochłonie mnie ogródek, czy inne letnie obowiązki trochę polepię. Stan na dziś: olinowanie stałe w ilości widocznej na zdjęciach. Szału nie ma, ale i tak jestem zadowolony.
Jednak żyję, codziennie zaglądam na Kogę i zanim pochłonie mnie ogródek, czy inne letnie obowiązki trochę polepię. Stan na dziś: olinowanie stałe w ilości widocznej na zdjęciach. Szału nie ma, ale i tak jestem zadowolony.
pozdrawiam Radek
- ralfee3
Radek, fajnie pokazałeś wiązanie olinowania stałego, widać na tych zdjęciach co i jak. Na pewno skorzystam jak będę wiązał linki na swoim modelu.
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
- sferoida
Dooobre
Rafał, Ty się zastanów 2x czy powinieneś się na mnie wzorować, ale niemniej dzięki.

Rafał, Ty się zastanów 2x czy powinieneś się na mnie wzorować, ale niemniej dzięki.
pozdrawiam Radek
- sferoida
Na co mi przyszło na stare lata, uczyć się szyć na maszynie. Nawet to fajne jest.
Szykuję się do pierwszego żagielka. Zakupiłem batyst gr. 100 i wymoczyłem w herbacie. Wzmocnienia i lina przyklejone Rakolem, a następnie obszyte.
Dorobiłem też trochę bloczków, haki pozostawiają jeszcze trochę do życzenia.
Tyle bo piszę na telefonie, foto też z telefonu, a czas wieszać.
Szykuję się do pierwszego żagielka. Zakupiłem batyst gr. 100 i wymoczyłem w herbacie. Wzmocnienia i lina przyklejone Rakolem, a następnie obszyte.
Dorobiłem też trochę bloczków, haki pozostawiają jeszcze trochę do życzenia.
Tyle bo piszę na telefonie, foto też z telefonu, a czas wieszać.
pozdrawiam Radek