Mając już jako takie doświadczenie z budową sekcji rufowej modelu L'Ambitieux - obudowując ozdobę pawęży czyli z d... strony

Nasza kolekcja to jest niestety ta starsza wersja (premiera miała miejsce chyba 16 lat temu, choć ze zmienionym materiałem na owrężenie), z wieloma niezgodnościami z epoką, ale nie to jest tematem wątku. Na oficjalnych stronach DeA i portalach modelarskich można pobrać sporo mniej lub bardziej przydatnych materiałów do realizacji np. mojego przedsięwzięcia

Ja znalazłem rysunek owrężenia z modyfikacjami części dennej
i na jego podstawie rozrysowałem cztery przydatne do modelu próbnego wręgi,
które dalej modyfikowałem opierając się na materiałach z innych zestawów.
Jeżeli ktoś zainwestował w tę kolekcję i zechce zrobić od podstaw dodatkowo sekcję, powinien sobie odrysować i zduplikować elementy owrężenia z zeszytów:
Nr 10 - rufowa część podłużnicy
Nr 12 - wręga 9
Nr 13 - wręga 10, pokład
Nr 14 - pokłady
Nr 15 - wręga 11
Nr 18 - wręga 12
Nr 19 - wręga 13, elementy nawisu.
Z kolejnych zeszytów elementy balkonów i innych detali.
Na potrzeby mojej sekcji wykorzystam wręgi 11, 12 i 13 (pawęż z modyfikacją ażurów jak w zestawie Sergal-Mantua). Wręgę 10 będę rozrysowywał sam na podst. modelu próbnego.
OZDOBA PAWĘŻY
Metalowy odlew, mosiądzowany (efekt złocenia).
Szerokość: ok. 74 mm;
wysokość: ok. 47 mm;
grubość: ok. 4 mm.
Tak jak przy Ambitieux zrobiłem odlew ozdoby, również nieco go modyfikując.
Model z kolekcji ma pięć okien (przychylam się do tej wersji), co sugeruje, że ornament jest wzorowany na rufie Tannerona.
Zrobiłem porównanie obu wersji i znów jakaś niekonsekwencja

Do rufy Tannerona jest o ok. 8 mm za wąski, do tego szerokość pawęży jest o 12 mm węższa.