Chciałbym przedstawić Wam dość nietypowy warsztat, dość nietypowego okrętu. Ze względu na mój brak umiejętności i ogromną oszczędność czasu kadłub został zaprojektowany komputerowo i wydrukowany w 3d.Zespół SZKUTNIKA jest już raczej znany na forum.Będzie to mój pierwszy tak wielki żaglowiec. Na koncie mam kilka mały żaglowców z plastiku także coś nie co się orientuję w tematach żaglowych

Zdaję sobie sprawę jak trudne będzie to zadanie i dla niektórych może być to już "nieprawdziwe" modelarstwo, ale robię to dla siebie. Na żadne komisje autentyczności się nie wybieram.Jeśli projekt okaże się zbyt trudny i problemy będą nie do przeskoczenia bez żalu odłożę go na półkę i wrócę do niego kiedy będę gotowy.
Co do samego kadłuba. 92cm długości, z bukszprytem ma mieć około 1,6m

Jedna listewka to trochę mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Rowki zrobione frezem 0,7mm a wcięcia pod okiennice frezem przedstawionym na zdjęciu.Model będzie w znacznej części z gruszy, która będzie kolorowana za pomocą bejc.
Listewka po nasączeniu czarną bejcą Ślady po kleju mogą nie wyglądać estetycznie,ale nic na listewce się nie osadziło.Przy kolejnych warstwach nie będzie nic widać