Polaris kolejny - Occre

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
jelo_86

Polaris kolejny - Occre

Post autor: jelo_86 »

Cześć,

po długich miesiącach postanowiłem wrzucić relację z budowę modelu i przestać być tylko "przeglądającym" członkiem forum ;)
Model buduję wg instrukcji producenta, i traktuję go jako wstęp do miejmy nadzieję kolejnych modeli, w międzyczasie planuję również dokończyć kartonową Cleopatrę.
Jestem na etapie drugiego poszycia, przygotowuję się do lakierowania (choć jeszcze zastanawiam się, czy nie użyć bejcy sosnowej którą potraktowałem wcześniej pokład). Zanim jednak do tego dojdę muszę jeszcze z jednej strony usunąć nadmiarowy butapren - jeden odbojnik kleiłem nim, ale nie do końca byłem zadowolony, więc drugi przykleiłem już białym rakollem z punktowym przyłapaniem CA. Miałem drobne problemy z dopasowaniem stewy dziobowej, ale po przeszlifowaniu udało się w miarę dopasować kształt, w górnej części lekko odstawała ale założyłem (pewnie błędnie) że dalsze szlifowanie odpuszczę a niewielkie szpary zakryją kluzy kotwicze?

Cieszę się, że rzutem na taśmę udało mi się jeszcze w tym roku rozpocząć relację, choć zbierałem się do tego dość długo. Mam nadzieję ją kontynuować, ale uprzedzam – to nie będzie sprint. Czasami brakuje czasu, czasem zwyczajnie chęci, więc budowa będzie toczyć się w moim własnym tempie.

Z racji, że kolejny post pojawi się pewnie w przyszłym roku, nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Załączniki
Przy wycinaniu otworów uszkodziłem nieco planki, nie wiem jeszcze czy tak zostawić czy może czymś wypełnić (np. pyłem drewnianym z odrobiną kleju białego?)
Przy wycinaniu otworów uszkodziłem nieco planki, nie wiem jeszcze czy tak zostawić czy może czymś wypełnić (np. pyłem drewnianym z odrobiną kleju białego?)
Mimo szlifowaniu planek drugiego poszycia pod stewę dziobową, nie udało uzyskać się mi idealnego dopasowania, tak jakby użyty fornir był zbyt kruchy/łamliwy?
Mimo szlifowaniu planek drugiego poszycia pod stewę dziobową, nie udało uzyskać się mi idealnego dopasowania, tak jakby użyty fornir był zbyt kruchy/łamliwy?
Pokład wymaga jeszcze poprawek po szlifowaniu otworów
Pokład wymaga jeszcze poprawek po szlifowaniu otworów
ODPOWIEDZ