Bounty wg. billing boats

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Tomiss

Odp:Bounty wg. billing boats

Post autor: Tomiss »

To samo wkleiło się dwa razy :evil: :evil: :evil: mały wypadek przy pracy ups

Tomisław
Awatar użytkownika
Ar2r

Post autor: Ar2r »

Na sklejanie się stempla robiącego wzorek do taśmy jest tylko jedna rada.
Znaleźć stempel zrobiony z takiego materiału, który się nie będzie aż tak lepić (może teflon).

Wzorek z trybika też da się poprawić zeszlifowując ząbki (fazując boczne krawędzie zębatki).
Awatar użytkownika
KID

Post autor: KID »

Zdjęcie przedstawia remont kadłuba barku wielorybniczego "Morning Star" w 1894 roku.
Obrazek
Widać, że płyty miedziane były mocowane kilkoma rzędami gwoździ, a nie tylko na obrzeżach. Co ciekawe, te wbite mocno gwoździe wizualnie są odbierane jako wgłębienia, a nie wypukłości.
Pozdrawiam,

Krzysztof Duvnjak

Tomiss

Faktycznie Ar2r trybik po sfazowaniu pozostawia ładniejszy wzorek - równe kwadraty a nie prostokąty - będzie jak znalazł być może w następnym modelu, w tym już raczej tego nie poprawię :(
KID fajne zdjęcie pokazuje sposób - kolejność montażu płyt - przy tym miałem spore wątpliwości. Płyty miedziane rzeczywiście były mocowane kilkoma rzędami gwoździ, a nie tylko na brzegach. Np. na "Victory" każda płyta była przybita za pomocą gwoździ w 10 rzędach, a w każdym rzędzie po 31 sztuk (Modelarz nr 1/2006 str. 21). Co do "Bounty" to nie mam żadnych danych ale z pewnością zasada była podobna. Ja zastosowałem pewne uproszczenie :blush: .

pozdrawiam Tomisław
Tomiss

Czas na zamocowanie steru. Zrobiłem ster i cztery zawiasy - tu jeszcze przed malowaniem

Obrazek

Obrazek

c.d.n.

pozdrawiam Tomisław
Tomiss

ster przymocowany

Obrazek

szalupa po dłuższych zmaganiach powoli nabiera kształtów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

załoga nie bardzo chciała wypróbować czy "to" będzie pływać ale znalazł się ochotnik ;)

pozdrawiam Tomisław
tomekk

Post autor: tomekk »

szalupa wyszła super !!!

może jakies fotki z etapów jej budowy?

Wogóle to wszystko jak narazie jest zrobione pierwszorzędnie, az same ręce składają się do oklasków :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Szalupke wykonałeś na kopycie, nieprawdaż? Może kilka zdjęć - równiez kopyta.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Tomiss napisal
ster przymocowany

No i ladnie, tylko mam wrazenie ze szczelina miedzy sterem a stewa jest dosc duza, no chyba ze to zdjecie daje przeklamanie?
Tomiss

Stefan masz dobre wrażenie jest za szeroko - odstęp trochę został zmniejszony i teraz jest tak:

Obrazek

w odniesieniu do planu jest i tak o ok. 1 mm za szeroko :( . Z uwagi na grubość blaszki i drutu (użyłem takie jakie akurat miałem) nie udało się zrobić 3 mm odstępu.

Nie mam niestety fotek z etapów wykonywania szlupy - zapomniałem ich zrobić :blush:
kopyto wygląda tak:

Obrazek

zrobione jest z balsy, która była w zestawie i z której miała być zrobiona szalupa. Nie jest to jednak dobry materiał na kopyto gdyż nic w to nie można wbić (szpilki, czy też pinezki - bardzo szybko wypadają) i trzeba trzymać listewki przy klejeniu ręcznie.
Rowek na kopycie można pominąć, zrobiłem go, a później zmieniłem sposób i tylko mi przeszkadzał.
Wykonanie szalupy jest na forum opisane bardzo dokładnie - na tym się wzorowałem. Imitacja wręg była wklejana po sklejeniu kadłuba, który po zdjeciu z kopyta jest dość sztywny. Trzeba tylko zwrócić uwagę na szerokość i ewentualnie użyć jakiejś tymczasowej rozpórki(-ek). Szalupa nie jest jeszcze skończona.

pozdrawiam Tomisław
ODPOWIEDZ